In vijf stappen op weg naar Jouw Persoonlijke Opruimingsproject (Stap 4)

In vijf stappen op weg naar Jouw Persoonlijke Opruimingsproject (Stap 4)

Zo. We hebben intussen al heel wat keertjes tien minuutjes ons huis bevrijd van troep en daarmee ons hoofd van muizenissen. We hebben de vloer en de stoelen en bureaus weer herontdekt en als het goed is, hebben we al veel minder waardeloze prullaria op kasten en planken staan. Boeken staan weer waar ze hoorden, of zijn weggegeven of bij het oud papier gezet. Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om al die afgedankte boeken en prullen te verkopen via internet. Onze vloeren, planken, bureaus e.d. zijn weer stofvrij en onze hoofden dus ook al voor een deel.

We gaan ons nu voorbereiden op het echte werk.

Kies een ruimte die je grondig aan wilt pakken en houd de volgende punten in de gaten:

  • Als je besloten hebt dat je het gaat doen, DOE het dan ook, op de vastgestelde dag en tijd. GEEN excuses; geen uitstel meer!
  • Gezamenlijke ruimtes worden gezamenlijk aangepakt; bespreek van te voren de taakverdeling en overleg over "twijfelgevallen"; maak geen ruzie. Luister naar de argumenten van de ander om iets te bewaren c.q. weg te doen.
  • Verdeel de kamer in vlakken en haal steeds alle rommel uit 1 vlak helemaal weg, uit die ruimte. Ga die spullen nu eerst uitzoeken: weggooien, weggeven/verkopen of houden. In een later stadium kun je dan beslissen WAAR je die spullen eventueel houdt; moeten die absoluut terug in die ruimte, of is het tijd voor een andere oplossing? Denk aan ons doel: minder rommel in huis. Zet jezelf bij het uitzoeken op de automatische piloot en doe even niet aan jeugdsentiment. We zijn nu aan het sorteren. En de weggooistapel wordt de hoogste van de drie.
  • Laat de weggooispullen aan het eind van de dag NIET binnen hand- en oogbereik liggen; doe ze in de garage of schuur en zorg dat ze zo snel mogelijk definitief afgevoerd worden.
  • Geen ontsnappingen tussendoor: dit is een werkdag en we willen resultaten zien. Stop niet voordat alle vlakken aan de beurt geweest zijn. Zorg dat je aan het eind van de dag niet een nog grotere puinhoop gecreëerd hebt dan toen je begon. Als het weggooi- en weggeefspul is afgevoerd naar veiliger oorden, pak dan de "bewaarstapel" aan; bekijk alles 1 voor 1, snel en neem onmiddellijk de beslissing: weg of houden. Als je het houdt, beslis dan ook meteen: terug in de oude kamer, of elders. De stapel "elders" mag die nacht even worden bewaard, en de volgende dag wordt er een definitieve plek voor gevonden; in overleg.
  • Stofzuigen, stoffen, evt. ramen zemen en vitrage in de was... METAMORFOSE! Het ziet er overzichtelijk uit; het is schoon en fris... houden zo!

Zo pak je alle ruimtes een voor een aan. Het gaat hierbij nog steeds over "zichtbare" spullen.
De kasten en laden behoren tot een volgend project. Eerst alles netjes "op het eerste gezicht".

Andere delen in deze serie

Toegevoegd op: 21-01-2009 | Categorie: Overige onderwerpen | Printversie

Reacties op dit artikel

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Reactie toevoegen

Geef de uitkomst van de onderstaande som:

(in cijfers)

Wij maken gebruik van cookies om onze website beter op uw wensen af te kunnen stemmen. Klik hier voor meer informatie over onze cookies.