Wat te doen tegen pijn in de benen?

Wat te doen tegen pijn in de benen?

Er zijn veel verschillende soorten pijn. Sommige zijn zwak, sommige heel sterk. Pijn is een waarschuwingssignaal van je lichaam dat zegt: “er is iets mis”. In veel gevallen is het nodig om een dokter ernaar te laten kijken, maar in gevallen van lichte pijn kun je gewoon naar je lichaam luisteren en eerst kijken wat je ziet en voelt. Dit helpt ook om je klachten beter te kunnen omschrijven, mocht er toch een dokter nodig zijn.

Vandaag focussen we ons op pijn in de benen en kijken we wat we er tegen kunnen doen.

Symptoom Mogelijke oorzaak Behandeling
Kramp in de benen Ophoping van melkzuur en andere chemische stoffen in de spieren na sporten en/of zweten. Het verlies van zouten door zweten beïnvloedt de spiercellen. Een andere oorzaak kan vernauwing van de bloedvaten zijn. Masseren, stretchen en veel water drinken helpt. Tegen nachtelijke pijn zijn er medicijnen. Als de pijn langer dan een uur aanhoudt, is het verstandig om naar je huisarts te gaan.
Pijn in de voorkant van de onderbenen die verergerd wordt door sporten. Je schenen zijn erg gevoelig. Beenvliesontsteking - branderig gevoel in de spieren bij je scheenbeen door overbelasting tijdens het sporten. Deze pijn zou na 1 of 2 weken rust weg moeten gaan. Als het na deze tijd niet weg is, ga dan naar je huisarts. Een bandage erom doen kan zwelling tegengaan. Joggers kunnen baat hebben bij nieuwe schoenen en/of op zachte ondergrond zoals gras lopen.
Prikkelend, jeukerig of brandend gevoel in de benen. Het Rusteloze benen syndroom. Dit kan veroorzaakt worden door ijzergebrek, Bloedarmoede en een tekort aan B-vitaminen of foliumzuur of heel zelden de ziekte van Parkinson. Vraag je dokter voor een bloedtest om eventuele vitamine- of mineraaltekorten te op te sporen. Er bestaan ook medicijnen tegen dit symptoom. Om de pijn te verzachten kun je er ook ijsblokjes tegen houden (verpakt in een zakje en handdoek).
Toegevoegd op: 04-10-2007 | Categorie: Fitness | Printversie

Reacties op dit artikel

bianca schreef:

ik hed een pijnlijk verbrand gevoel in 1 been

# 10/02/2008

hassan schreef:

ik heb dat mijn lichaam scheurt ... maar weet niet door wat het komt... misschien doordat ik afval.

# 17/06/2008

lona schreef:

Ik had jaren las van brandende been op verschillende plek .soms op me rug soms been soms arm ik weet niet meer wat ik moet doen.

# 09/12/2012

reni schreef:

branderig gevoel in billen bij skiën. Welke remedie helpt.

# 28/02/2010

riet schreef:

pijn in het voorbeen van onderrug naar tenen

# 05/03/2010

Nell Pouwels schreef:

Ik heb al jaren last van pijn in de onderbenen als ik in bed lig. Volgens mijn huisarts kan hij er niets aan doen.

# 27/09/2010

sarai schreef:

wat kun je doen aan knak aan je benen? iemand een idee?

# 18/06/2013

sbmj schreef:

ik heb ruim3 weken last van myn boven been af en toe tintel in begin beetje branderig nu niet meer.hevige pijn kan niet lang staan of lopen.heb nu een medicijn gekregen die ik 10dagen moet slikken pijn= wat minder maar nog niet over zit op de helft van de slikdagen.Zit wel veel bywerkingen bij.

# 15/08/2011

Joelle schreef:

ik heb ook last van m'n bovenbeen als ik loop doet het zo pijn, en het is vandaag nou net familiedag!! ja ik ben 12 jaar en ik zit op voetbal en ik hou van voetbal dus dat wil ik ook vandaag doen, want we gaan weg naar smallert ofzo van kaarsen maken en vissen, misschien kennen jullie dat wel. maar daar heb je ook een pannakooi en water kanoën en alles. en dan kan ik bijna niet spelen!:( dat vind ik zooooo erg& jammer ik kan bijna niks doen en net als we familiedag hebben, BALEN! maar wat is te doen bij een snelle behandeling? groetjes Joëlle

# 26/05/2012

Reactie toevoegen

Geef de uitkomst van de onderstaande som:

(in cijfers)

Wij maken gebruik van cookies om onze website beter op uw wensen af te kunnen stemmen. Klik hier voor meer informatie over onze cookies.