Psoriasis, Netelroos en Dermatitis

Psoriasis, Netelroos en Dermatitis

Gisteren hebben we het al gehad over eczeem. Vandaag bespreken we nog een drietal huidaandoeningen: psoriasis, netelroos en dermatitis.

Psoriasis

Deze aandoening is vaak erfelijk. In ons land hebben zo'n 350.000 mensen psoriasis. Hoewel de oorzaak voor het ontstaan van deze aandoening nog niet geheel duidelijk is, hebben de meest recente onderzoeken aangetoond dat er bij de desbetreffende personen zo tussen de leeftijd van 17 en begin 20 of juist op middelbare leeftijd een abnormale immuunreactie op de huid ontstaat.

Psoriasis geeft een schilferende uitslag met een vaak wat zilverachtige kleur. De huid onder de aangedane plekken is gezwollen. De symptomen kunnen vaak wat verminderd worden door medicatie die regulerend werkt op het immuunsysteem. Behandeling door een dermatoloog is in veel gevallen noodzakelijk.

Ter ondersteuning kunnen supplementen genomen worden die teunisbloemolie of visolie bevatten. De omega-3 vetzuren hierin helpen bij het remmen van de ontstekingen.

Netelroos

De bultjes die hierbij horen worden galbulten genoemd, oftewel urticaria. Deze galbulten ontstaan soms door een steek van een bij of wesp, maar meestal als gevolg van een allergische reactie op een bepaald voedingsmiddel. Beruchte voorbeelden zijn bananen, aardbeien, schelpdieren, vis en eieren.

De bultjes komen soms al heel snel op, binnen enkele minuten, maar soms kan het ook veel langer duren, waardoor de oorzaak vaak niet meteen duidelijk is.

Op het hele lichaam kunnen de bulten zich manifesteren, zelfs ook op de oogleden. Minder voorkomend, maar wel ernstig zijn de gevallen waarbij de galbulten in de keel of op de tong verschijnen, zodat er zwellingen ontstaan. Deze situatie behoeft acute medische behandeling; ga in zo'n geval onmiddellijk naar de Spoedeisende Hulp.

Doorgaans zal een galbultje binnen 24 uur weer verdwenen zijn, terwijl er op andere plekken weer nieuwe bultjes ontstaan. Er kunnen wel een paar weken voorbij gaan voordat de huiduitslag geheel verdwenen is. Vaak worden antihistaminica of hydrocortizonzalf voorgeschreven om de jeuk te onderdrukken.

Dermatitis

Dit is een verzamelnaam voor allerlei soorten ontstekingen van de huid. Contacteczeem bijvoorbeeld is een vorm van dermatitis. Hierbij ontstaat uitslag op de huid als men in contact is geweest met een irriterende stof of allergeen.

Berucht zijn in dit geval bepaalde contactlensvloeistof, haarspray, parfum, bepaalde soorten haarverf, zonnebrandcrème of - spray, en nikkel (veelvuldig in sieraden en andere accessoires gebruikt).

Ook zeep en wasmiddelen kunnen huidirritatie veroorzaken. Er verschijnen dan rode, hevig jeukende blaasjes of plekken op de huid, daar, waar de irriterende stof in contact is geweest met de huid.

Overigens hoeft de reactie niet onmiddellijk op te treden; het kan een halve tot anderhalve dag duren voor de uitslag zichtbaar en voelbaar wordt. Zodra men aan de aangedane plekken gaat krabben en andere plekken van de huid aanraakt, zullen ook die plekken geïrriteerd raken.

Zeer hinderlijk is het als de oogleden zijn aangedaan. De behandeling bestaat in de eerste plaats uit het vermijden van contact met de desbetreffende stof en voorts is het verstandig om een arts te raadplegen. Die zal vaak antihistaminica en/of cortisonzalf voorschrijven.

Als het goed is zal dan de uitslag binnen enkele weken helemaal verdwenen zijn.

Toegevoegd op: 12-04-2009 | Categorie: Overige onderwerpen | Printversie

Reacties op dit artikel

Theo schreef:

Ik gebruik dalensolie,een uitstekend middel voor psoriasis.

# 25/01/2013

Reactie toevoegen

Geef de uitkomst van de onderstaande som:

(in cijfers)

Wij maken gebruik van cookies om onze website beter op uw wensen af te kunnen stemmen. Klik hier voor meer informatie over onze cookies.