Q10 - Houdt je energieniveau op peil

Q10 - Houdt je energieniveau op peil

Q10 (ook wel coenzym Q of ubiquinon genoemd) is een belangrijke antioxidant, dus biedt het bescherming tegen de zogenaamde vrije radicalen die ziekten als kanker kunnen veroorzaken. Q10 wordt door ons lichaam zelf aangemaakt en is de belangrijkste leverancier van energie in ons lichaam.

Deze stof speelt een rol bij het op peil houden van de voorraad ATP, dit is een molecuul dat door het lichaam gebruikt wordt om de energievoorraad in op te slaan. Q10 zou zelfs ook een rol spelen bij het verbeteren van de kwaliteit van het tandvlees.

We treffen Q10 o.a. in de volgende voedingsmiddelen aan: volkorenproducten, noten, groenten (spinazie, broccoli), eieren, makreel, sardines, varkensvlees.

Voorts wordt Q10 nog in cosmetica verwerkt, zoals in sommige anti-rimpelcrèmes, vanwege de positieve effecten op de huid. (Het stimuleert de natuurlijke celfuncties).

Benodigde hoeveelheid

Een gevarieerd eetpatroon levert voldoende Q10. Aanbevolen dagelijkse hoeveelheid is 10-30 mg.

Bij sommige aandoeningen, zoals parodontitis (tandvleesontsteking), hoge bloeddruk, hart- en vaatziekten, kan de arts een hoge dosis Q10 voorschrijven, ca. 100-300 mg.

Q10 Supplementen

Q10 supplementen kunt u bestellen op Drogisterij.net.

Toegevoegd op: 12-01-2008 | Categorie: Voeding | Printversie

Reacties op dit artikel

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Reactie toevoegen

Geef de uitkomst van de onderstaande som:

(in cijfers)

Wij maken gebruik van cookies om onze website beter op uw wensen af te kunnen stemmen. Klik hier voor meer informatie over onze cookies.