Groentetortilla op de Spaanse toer
En hier het vijfde en laatste recept voor een heerlijk Valentijnsgerecht. Je ziet: aan ons ligt het niet! Have fun!
Wederom een vegetarisch hoofdgerecht voor vier personen, een stevige groenteomelet, waarvan
de bereidingstijd ca. 30 minuten is.
Benodigdheden:
- 2 uien, in dunne ringen gesneden
- 225 gram aardappelschijfjes, voorgekookt
(koelvak, supermarkt; wellicht alleen in zakken van 450 gram te koop; restant
kun je makkelijk gebruiken om te bakken of voor in de maaltijdsoep met Griekse
yoghurt, elders in de Valentijnsspecial)
- 2 eetlepels olijfolie mild
- 1 courgette, in dunne plakjes gesneden
- 75 gram wortelreepjes julienne (koelvak,
supermarkt; in zakjes van 150 gram - restant is heerlijk in een salade)
- 6 middelgrote eieren
- 50 gram geraspte kaas, belegen, 30+ (of minder)
- 50 ml halfvolle melk
- (versgemalen peper; eventueel cayennepeper; heel
klein snufje)
Bereidingswijze:
- Verhit de olijfolie in een koekenpan (liefst met
anti-aanbaklaag) - eentje waar een deksel op past, voor later tijdens de
bereiding - en fruit hierin de uiringen ca. 5 minuutjes.
- Doe de aardappelschijfjes op een bord of platte
schaal en verwarm ze 5 minuten bij 700 W. in de magnetron.
- Verdeel de volgende ingrediënten in laagjes over
de uien: eerst de aardappel, dan de wortel en dan de courgette.
- Klop de eieren los met de melk en voeg eventueel
wat peper toe en voor de heethoofden onder ons een mini-snufje cayennepeper.
- Schenk nu dit eimengsel langzaam over de
groenten in de koekenpan en draai die een aantal keren rond, zodat het
eimengsel goed verdeeld wordt.
- Strooi dan de geraspte kaas over het eimengsel
en leg een deksel op de bakpan.
- Laat zo de groenteomelet goudbruin en gaar
worden in ca. 20 minuten op laag vuur. Check af en toe hoe ver het staat en of
het niet te hard gaat.
- Om het geheel ongeschonden uit te pan te krijgen
doe je het volgende:
- Leg een groot bord op de omelet en houd dit
stevig vast en terwijl je dit doet, keer je de koekenpan (met ovenwanten
aan!) om. Doe dit boven de gootsteen en
met een schort aan, voor 't geval van lekkage.
- Als dat gelukt is, leg dan een ander groot bord
bovenop de omelet en keer die weer om.
- Zo is de bovenkant weer in zicht en kun je het
geheel in mooie punten snijden.
Serveer meteen, hoewel je 'm ook koud kunt eten. Een groene
salade smaakt hier prima bij!
Toegevoegd op: 13-02-2009 |
Categorie: Recepten |
Printversie