Recept Havermoutontbijt

Recept Havermoutontbijt

Ken je dit gevoel? Je hebt flink veel brood gegeten als ontbijt, maar na een uur heb je alweer honger. Dit ontbijt-recept is de oplossing! Dit ontbijt is de ideale combinatie van langzame koolhydraten, vezels en eiwitten.

Persoonlijk houd ik niet van rare eenheden zoals "een kopje", "een theelepel", daarom raad ik je aan om voor dit recept een keukenweegschaaltje te gebruiken en heb ik de hoeveelheden in grammen gegeven.

Benodigdheden

  • 100 gram Havermout (bijv. Quaker)
  • 300 mL magere- of karnemelk
  • Eventueel: 25 gram wei-eiwit (als je regelmatig aan krachtsport doet)

Bereiding

  • Mix 300 mL melk met 100 gram havermout in een schaaltje
  • Doe het schaaltje ongeveer 3 tot 4 minuten in de magetron (650 W) tot je bubbeltjes ziet komen in het schaaltje.
  • Roer het even door en laat het schaaltje daarna nog 5 minuutjes afkoelen en eten maar!

Opmerkingen

  • Let er op dat je ongesuikerde havermout koopt. Natuurlijke havermout heeft ongeveer 1 gram suiker per 100 gram. Een goede havermout is Quaker, deze kun je in vrijwel iedere supermarkt kopen. Je kunt met dit ontbijt zelf variaties aanbrengen door er bijv. stukjes fruit of rozijnen in te doen.
  • Dit ontbijt heeft een lage Gi-waarde, wat betekent dat het langzaam verteert in je lichaam en je dus een lange tijd van energie voorziet. Daarom is het ideaal als je wilt afvallen omdat je de rest van de ochtend geen zin meer in snoep, koekjes etc. hebt. Maar het is ook ideaal als je krachtsporter bent; doordat je wei-eiwit toevoegt, krijg je bij dit ontbijt ongeveer 48 gram eiwitten binnen.
  • Dit ontbijt is rijk aan calcium, fosfor, vitamine B1 en magnesium. Het bevat verder weinig verzadigd vet.

Voedingswaarde per portie

Deze voedingswaarden zijn gebaseerd op magere melk, Quaker havermout en wei-eiwit concentraat.
Toegevoegd op: 03-04-2008 | Categorie: Recepten | Printversie

Reacties op dit artikel

Irene schreef:

Vermakelijke reacties, soms leerzaam. Enige kantekening over magnetron-fobia of ook stralling- fobia van de pseudo health-freaks met nul,nul verstand van fysische chemie. Magnetron stralling komen kwa frequentie overeen met radio golven. Ze veroorzaken trillingen van de O-H bruggen waar door warmte vrijkomt. Hierdoor wordt je melk warm. Zodra de magnetron uit is, is er geen restant van strallingen. De electrische energie is omgezet in warmte. Meer niet. Door conventioneel te koken duurt het langer waardoor meer voedingstoffen en vitamines kapot gaan. Mensen verwarren stralling met radioactiviteit dat wel schadelijk is. Warmte, licht en geluid zijn allemaal strallingen.

# 16/02/2013

az schreef:

is 567 kcal niet veel, ik heb gelezen dat je als vrouw 5 klein porties maaltijden moet eten per dag van ongeveer 300 kcal.

# 08/05/2008

Kwindo schreef:

De wei eiwitten nemen hier 140 van in ;) Komt in de buurt dus. Daarbij als je een beetje aan joggen en krachttraining doet verbrand je al gauw 500kcal. Moet te doen zijn toch? Dit en kwark(langzame eiwitten) voor het slapengaan ideaal voor krachtsporters.

# 13/05/2008

anoniem schreef:

havermout is geweldig, geeft goeie boost bij mijn krachttraining. je kan het ook mixen met wat fruit, melk en kwark. lekkerheid gegarandeerd!;)

# 16/03/2009

Sporty schreef:

Wheypoeder en verhitting op deze manier doet het doel van de whey (herstel spieren/opbouw spieren) te niet... Er si speciale whey die voor koken en bakken gebruikt kan worden, maar weet niet waar verkrijgbaar... Warm maken kan wel, maar koken/bakken niet! Dus als er bubbeltjes in de melk komen... Voeg de whey dus beter aan het einde toe... Of drink apart met koud water...

# 08/07/2009

annette schreef:

havermout is ook erg lekker met magere yoghurt met verse fruit alleen een avond ervoor maken dat zet de havermout uit erg lekker in de zomer en goed voor de darmen

# 29/07/2009

Luc T. schreef:

Graag zou ik van iemand vernemen wat wordt verstaan onder een portie ?

# 31/07/2009

annette schreef:

portie betekent voor de warme melk 1 mok en voor de yoghurt gebruik ik klein koffie kopje heb je hier wat aan

# 03/08/2009

wiske schreef:

Havermoutpap bereid ik als volgt: 6 soeplepels bio-havermout in kokend water, laten wellen van het vuur, daar voeg ik dan nog gemalen noten en pitten toe en als zoetmiddel gebruik ik honing of esdoorn siroop (natuurwinkel). Waarom eet ik havermout? Mijn moeder is nijna 94 jaar geworden zonder medicijnen, zonder cholesterol-problemen en lage bloeddruk! Zij at 's morgens dagelijks havermoutpap. Zij zette 's avonds de havermout in warm water en liet alles wellen tot de volgende ochtend...

# 06/12/2009

Patrick schreef:

Ik ben verbaasd dat deze site een recept plaatst waarin je iets in de magnetron moet klaarmaken. Is het dan nog niet algemeen bekend dat de straling van de magnetron schadelijk is? Doe met mijn post wat je wilt, maar ik gebruik al jaren geen magnetron meer.

# 12/05/2010

Paul schreef:

Helemaal eens met Irene. Sommige mensen laten zich van alles wijsmaken, ze hebben geen benul van fysica, chemie of biologie en waarschijnlijk is dat ook veel te moeilijk voor hen.

# 07/03/2013

Xanne schreef:

Ik heb nog nooit een magnetron gebruikt (heb ik niet). Flauwekul. Gewoon koken op het vuur die havermout.

# 04/01/2011

Havermout met appel schreef:

Havermout met een deel water en een beetje melk kan ook. Verder ook erg lekker als je 5 minuutjes kleine stukjes appel en rozijnen meekookt en er wat kaneel aan toevoegt

# 01/02/2011

dr. schreef:

Magnetron schadelijk? Hoe kom je hierbij? Ik wil graag recensies van je zien Patrick. Alhoewel ik sterk betwijfel dat deze bestaan. Onderstaande komt van wikipedia: "Twee wetenschappers, Hans Ulrich Hertel en professor Bernard Blanc, probeerden in 1989 een bewijs te leveren dat het eten van magnetronvoedsel serieuze gezondheidsrisico's met zich mee brengt. De ene wetenschapper probeerde publiek te gaan met de resultaten (zonder veel succes), de ander distantieerde zich volledig van het onderzoek. Ook consumentenorganisaties trekken de bewijzen in twijfel."

# 02/02/2011

Anita schreef:

Ik kan 's ochtends niet direct na het wakker worden eten. Daarom neem ik mijn havermout mee naar het werk. De avond ervoor doe ik een helf havermout en de helft water (mag ook melk zijn) met een beetje kaneel in een bakje. Daarna de hele nacht de koelkast in. 's Ochtends haal ik het uit de koelkast en neem het mee naar m'n werk. Erg lekker! Ook eet ik nog steeds binnen 1,5 uur na het opstaan.

# 23/02/2011

Walter schreef:

De whey (wei-eiwit) voeg je die toe NADAT je het verwarmd hebt in de magnetron of daarvoor?

# 07/04/2011

Mirjam schreef:

NIET IN DE MAGNETRON BEREIDEN!!! Geen enkel voedingsmiddel behoud zijn vitaminen/mineralen! Havermout moet je een half uur zachtjes koken maar omdat ook mij dit te lang duurt doe ik het zo. 30 gram havermout met water aan de kook brengen, vuur uit en deksel erop. 'sochtends, scheutje (amandel)melk erdoor en nog even lekker opwarmen met wat bosbessen of ander fruit, kaneel erover (goed voor de vetverbranding en ontstekingsremmend), lijnzaad of (nog beter) voorgeweekte chiazaad. Eventueel zoeter maken met agave of ahornsiroop. Eiwitpoeder pas toevoegen net voordat je gaat eten.

# 07/04/2011

is schreef:

Dit bericht geeft de hoeveelheid van 2 maaltijden. Ik doe 200 ml soyamelk + 45 gram havermout en dat is al erg veel.

# 07/04/2013

mic schreef:

Mirjam, bewijs voor betreffende opmerking aub, anders gelieve geen broodje aap verhalen in de wereld brengen. Voor de rest, wat is er tegenwoordig wel goed als je gaat redeneren, zo kun je bij alles wel nadelen vinden?

# 18/05/2011

maria schreef:

Ik gebruik sinds een half jaar 300 gram yoghurt met 15 tot 30 gram 7 granen brinta en daarbij een banaan en 20 gram rozijnen, de laatste weken doe ik het in de blender en daarbij nog wat groente en ben momenteeel helemaal verslaafd aan de de rode bietjes met bovenstaande. Toevallig is mijn pak brinta vanochtend leeggekomen en vanaf morgen ga ik er havermout doordoen. Dus mijn nieuwe reept wordt: 300 gram magere yoghurt 50 tot 100 gram havermout 125 tot 200 gram gekookte rode bietjes 1 banaan van 100 tot 150 gram een handje rozijnen en wat stevia zoetstof Dit alles in de blender en binnen 2 minuten heb ik mijn ontbijt klaar.

# 14/06/2011

marleen schreef:

Uit meerdere onderzoeken (te vinden op pubmed) blijkt magenetron niet schadelijk te zijn. Als je kookt gaan er altijd water oplosbare vitaminen, of dit nu in de magentron is of op t gasfornuis. Ander vitaminen en mineralen gaan niet zomaar verloren!

# 17/10/2011

rine schreef:

Een feit is dat de magnetron de structuur van de melk veranderd, niet doen dus. Hopenlijk weten de mama's dat als ze hun kindje flessenvoeding geven!!! Het voorkomt nogal wat narigheid.

# 18/12/2011

Gerrie schreef:

Ik vind de havermoutpap heerlijk,maar de pan krijg ik niet goed schoon, die moet uren in het water staan en dan is het nog schrobben, heel erg vervelend.ik maak het klaar met sojamelk misschien is dat de reden

# 10/01/2014

ilse schreef:

Hoeveel havermoutpap mag je eten als ontbijt (als je wilt vermageren)? hoeveel havermout in hoeveel melk?

# 09/01/2012

Ebelien schreef:

Wat ook heel lekker is en heeeeel gezond en zeer geschikt als ontbijt: havervlokken (te koop bij de biowinkel) de avond van te voren in de week zetten in zelf gemaakte amandelmelk. Zie ook verschillende sites hoe je amandelmelk eenvoudig zelf maakt. De haver is dan al lekker zacht geworden de volgende ochtend. Warm dit een beetje op in een pannetje, niet laten koken. Niet in de magnetron doen, dan blijft er niks van de gezonde stoffen over. Doe er een geprakte banaan bij en warm die even mee. Een goddelijk ontbijt. Eet smakelijk!

# 12/01/2012

isabelle schreef:

Als je wilt afvallen neem dan havermout klaargemaakt in soyamelk .en gebruik het leifst als vulling blauwe bosbessen, of aardbeien,of bramen, of frambozen. Deze vruchten bevatten minder koolhydraten dan andere vruchten. 100- gr havermout = 62 koolh. Min de vezels = 55.5 netto koolh. Als je 15 gr havermout neemt = 8.35 koolh. Tien gram bosbessen = 1.41 koolh Tien gram bramen = o.8 koolh. Tien gram aardbeien =0.6 koolh. ( Tien gram gedroogde abrikozen = 5.85. Dat is, als je wilt afvallen erg veel. Vul je havermout met vruchten die een laag koolhydraadgehalten hebben.Als je goed afvalt kun je andere vruchten gaan nemen.) Als je alle genoemde vruchten neemt a 10 gram, (geen abrikozen) dan zit je op 11.16 koolh voor de hele maaltijd. Mits je ongezoete soja melk gebruikt. Als je van de genoemde vruchten 5 gram neemt dan is het aantal koolh voor de hele maaltijd totaal 9.75 kool. Een zeer gezond maaltijd, dus.

# 15/01/2012

isabelle schreef:

Sorry, ik ben vergeten te zeggen dat ik reageer op de reactie van, Ilse.

# 15/01/2012

isabelle schreef:

Sorry, ik ben vergeten te zeggen dat ik reageer op de reactie van, Ilse. En dat ze de havermout kan zoeten met Stevia, of Natrena.Gebruik liever geen gewone suikers, die zijn slecht voor je.)

# 15/01/2012

Liza schreef:

Nog even als reactie op het magnetronverhaal. Inderdaad gezond verstand; straling is niet goed voor je voedsel. Daarbij onthouden; de resultaten van onderzoek zijn sterk afhankelijk van wie het onderzoek betaalt! Dus als het onderzoek gedaan wordt betaalt door de magnetronketen, dan is het zeer waarschijnlijk dat eruit komt dat de magnetron geheel onschadelijk is. Altijd zelf nadenken dus! En havermout; heerlijk!

# 30/01/2012

Mout ;) schreef:

Ik breng altijd een liter melk aan de kook, gooi er dan een volkopje havermout bij en laat dit even doorkoken op laag pitje, onderwijl blijven roeren. Dan voeg ik een beetje naar smaak Nesquik toe, dat maakt het nét even lekkerder. Even laten staan en smullen maar! Mijn broer en ik vraten er ons suf aan vroeger :) goed voor kinderen, vooral als ze met lange tanden boterhammen eten. Smakelijk allemaal!

# 06/02/2012

Lucretia schreef:

Mijn excuus voor de grammatica en andere fouten in het stuk hierboven.

# 20/03/2012

heinrich schreef:

Whey-poederrrrrrr is goed dat zegt mijn moederrrrrrrr!!!!!

# 28/03/2012

Joke schreef:

Net weer een heerlijk kommetje bio havermout, amandelmelk en een theelepeltje raw cacao poeder kan er weer heel de ochtend tegenaan.

# 10/06/2012

moud schreef:

Ik eet het altijd gewoon onopgewarmd, met wat stukjes appel en 'n beetje joghurt.

# 10/06/2012

ikke schreef:

hallo, mag je havermout ook eten zonder dat je het verwarmd? ik vind het heerlijk in de yoghurt en dan krentjes erbij.

# 13/08/2012

Johanna schreef:

Wat een denigrerend stukje van Irene over magnetronstraling. Ik ben een simpele ziel maart ik weet wel dat de energie van voedsel volkomen kapot is na verblijf in de magnetron. Dat is voor mij genoeg.

# 17/03/2014

Theo De Man schreef:

Hoe en waarvan maakt ik eiwitten

# 10/08/2014

Jelle schreef:

Irene, je bent niet bekend met het wetenschappelijke onderzoek uit Zurich waarin de schadelijkheid van de magnetron bevestigd is?

# 04/02/2015

jordan schreef:

Kook water in pan en in magnetron: geef dit water aan twee verschillende planten. Resultaat: magnetronwater doodt plant, panwater laat plant leven: http://www.snopes.com/science/microwave/plants.asp

# 05/06/2015

Lars schreef:

@Jordan: Het eerste wat in de link die je geeft staat is, heel groot, "FALSE". Snopes is een website die toelicht waar dit soort "urban legends" vandaan komen en verifieert of het klopt. In dit geval dus niet.

# 21/11/2015

Reactie toevoegen

Geef de uitkomst van de onderstaande som:

(in cijfers)

Wij maken gebruik van cookies om onze website beter op uw wensen af te kunnen stemmen. Klik hier voor meer informatie over onze cookies.