"Ouderwetse" huzarensalade

"Ouderwetse" huzarensalade

Tegenwoordig kun je deze salade overal uit het koelvak bij de supermarkt halen, maar het is ook weleens leuk om 'm zelf te maken. Hij is prima van te voren klaar te maken, de smaak wordt er alleen maar beter op als alles even de kans krijgt om in te trekken. En hij is ook heel geschikt voor grotere gezelschappen; hij "vult" nogal! Je kunt 'm altijd gebruiken als basis voor een koud buffet en uitbreiden met van alles en nog wat. Maar let op: echt lijnvriendelijk is de salade niet. Ach, als er nog meer salades en vruchten op tafel staan, dan neem je gewoon een klein beetje!

Benodigdheden

(voor een behoorlijke schotel; het aantal personen hangt af van wat er nog meer geserveerd wordt)

voor de salade:

  • 600 gram gekookte aardappelen (vastkokende)
  • 3 hard gekookte eieren
  • 200 gram gekookte ham in blokjes (koud draadjesvlees van de dag ervoor is ook prima) en voor een vegetarische schotel laat je dit onderdeel uiteraard weg!
  • 1 zure appel met schil in blokjes
  • 100 gram zoetzure zilveruitjes
  • ½ ui, heel fijn gesnipperd
  • 100 gram zoetzure augurken
  • 1 klein blikje erwtjes
  • eventueel rode bietjes en/of restje sperziebonen
  • tomatenketchup
  • mosterd
  • azijn en neutrale olie
  • ½ pot mayonaise of een lijnvriendelijker alternatief
  • peper, zout

voor de garnering:

  • ½ pot mayonaise of een lijnvriendelijker alternatief
  • eventueel een blikje asperges, wat olijven, sprietjes bieslook, plakjes komkommer, wortelrasp, alfalfa, plakjes ei, augurk, etc.
  • grote slabladeren, gewassen en uitgelekt

kortom: het komt er zo nauw niet op aan; net wat je in huis hebt.

Voorbereiding:

Snijd alles voor de salade in kleine dobbelsteentjes (iets kleiner dan 5 mm - hak augurkjes en zilveruitjes iets fijner), en meng in een grote kom door elkaar.

Bereiding:

Proef voordat je de salade gaat opmaken of er nog iets moet worden toegevoegd: zout, peper, kruiden, ketchup, azijn, mayonaise.

Opmaken en serveren:

Je kunt  de salade op veel verschillende manieren opdienen. Bijvoorbeeld: op een grote schaal: leg eerst langs de zijkanten van de schaal de grote slabladeren en "stort" de huzarensalade in het midden. strijk de oppervlakte mooi egaal en bestrijk eventueel met wat mayonaise. Drapeer ter garnering enkele van bovengenoemde suggesties en maak het tot een mooi geheel.

Je kunt ook met een ijsbolletjeslepel mooie bolletjes scheppen uit de salade en die op een bedje van sla serveren, eventueel met garnering zoals boven omschreven. beetje mayonaise over de buitenkant en wat paprikapoeder bovenop staat mooi.

Kortom: de mogelijkheden zijn legio!

Andere recepten in deze serie

Toegevoegd op: 31-07-2007 | Categorie: Recepten | Printversie

Reacties op dit artikel

o.k.cleveringa schreef:

lijkt me heerlijk dus ga het maar eens proberen ook

# 02/07/2009

yolanda schreef:

heel erg bedankt kan ik het eindelijk zelf ook maken

# 21/10/2011

Reactie toevoegen

Geef de uitkomst van de onderstaande som:

(in cijfers)

Wij maken gebruik van cookies om onze website beter op uw wensen af te kunnen stemmen. Klik hier voor meer informatie over onze cookies.