Kastanje-ovenschotel

Kastanje-ovenschotel

Dit kastanje-gerecht is zeer speciaal en feestelijk, dus uitermate geschikt voor de decemberfeestdagen. Dit recept is aan te raden wanneer je een gezond en toch lekker kerstdiner wilt. Prima van te voren klaar te maken en in te vriezen. De gebruikte hoeveelheden zijn geschikt voor vier personen.

Benodigdheden

  • 1 eetlepel olijfolie plus wat extra om de schaal in te vetten
  • 1 grote rode ui, gepeld en fijngesneden
  • 3 teentjes knoflook, gepeld en gekneusd
  • 1 grote prei, gewassen en gesneden
  • 2 wortelen, gewassen, geschrapt en in plakjes gesneden
  • 200 g vacuum-verpakte kastanjes (NB: deze zijn moeilijk te krijgen in Nederland. Je kunt eventueel verse kastanjes pellen en roosteren van te voren, of een blikje kastanjepuree gebruiken)
  • 100 gram pijnboompitten
  • 3 eetlepels fijngehakte peterselie
  • 2 eetlepels fijngehakte verse tijm
  • 2 grote theelepels fijngehakte verse rozemarijn
  • 2 grote theelepels groentebouillon poeder
  • 100 g zachte, milde geitenkaas (indien gewenst)
  • takjes verse rozemarijn en laurierblaadjes

Bereidingswijze

  • Verwarm de oven voor tot 180°C/gasstand 4.
  • Vet een platte, rechthoekige of ovale ovenschaal lichtjes in.
  • Verwarm 1 eetlepel olijfolie in een grote koekenpan. Stoof de ui en knoflook zachtjes 3-5 minuten, onder af en toe roeren, totdat ze zacht zijn maar niet kleuren. Voeg de prei, wortel en pastinaak toe met 375 ml water. Breng dit aan de kook, zet de hittebron lager en laat 6-8 minuten zachtjes sudderen. Het water zal hierna verdampt zijn en de groentes moeten (beet)gaar zijn; check dit door er met een vork in te prikken. Laat het geheel tien minuten in de pan afkoelen.
  • Doe de kastanjes in de keukenmachine en schakel die 10-15 seconden in, zodat ze grof gehakt zijn. (Als je gekozen hebt voor kastanjepuree kun je dat gewoon later bij de andere ingrediënten toevoegen).
  • Doe de kastanjes of de puree in een grote kom en voeg de groentes, pijnboompitten, peterselie, tijm, rozemarijn en bouillonpoeder toe. Meng alles goed door elkaar en schep de helft van het mengsel in de ingevette ovenschaal, druk e.e.a. goed aan en egaliseer de bovenkant. Verkruimel nu de helft van de geitenkaas erboven (indien gewenst). Doe daarna de rest van het mengsel in de schaal en verkruimel de rest van de geitenkaas erboven (indien gewenst).
  • Zet 40-45 minuten in de oven tot e.e.a. lichtbruin geroosterd is. Haal dan uit de oven en laat 5 minuten afkoelen alvorens te serveren. Garneer met de takjes rozemarijn en de laurierblaadjes.
Toegevoegd op: 13-12-2007 | Categorie: Recepten | Printversie

Reacties op dit artikel

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Reactie toevoegen

Geef de uitkomst van de onderstaande som:

(in cijfers)

Wij maken gebruik van cookies om onze website beter op uw wensen af te kunnen stemmen. Klik hier voor meer informatie over onze cookies.