Recept waarmee je tofu bruin en knapperig krijgt!

Recept waarmee je tofu bruin en knapperig krijgt!

Ik ben ervan overtuigd dat tofu heel gezond is en zou het best vaker willen eten, als het maar niet zo kleffig was... en als het maar wat beter smaakte... Na een barre zoektocht, vond ik onderstaand recept met nog een variant.

Ik heb beide versies klaargemaakt en ik ben laaiend enthousiast!
Je kunt het best in voorraad maken; zelfs invriezen. Dan warm je het voor gebruik een minuut of 8 in de oven op. Of je kunt het in kleine dobbelsteentjes snijden als het gebakken is, en door een rijstgerecht mengen en dit geheel dan invriezen.

Tofu (de versie die ik hieronder noem) kost 1,69 euro.... dus ook om die reden is het een strak plan om dit zeer geregeld op het menu te zetten!

Het kost wat tijd, om tofu bruin te laten worden in de oven, maar het is de moeite waard.

De tofuplakken zijn heerlijk om in of bij een rijstgerecht met roerbakgroenten te eten, of bij een salade.

Benodigdheden

(voor 4 personen)

  • Tofu, bijvoorbeeld:
  • 2 eetlepels rijstazijn
  • 1 eetlepel fijngehakte verse gemberwortel
  • 3 eetlepels vers sinaasappelsap (van een halve sinaasappel)
  • 3 eetlepels sojasaus zonder suiker, bijv. Kikkomansaus (AH)
  • 1 dessertlepel sesamolie
  • Grote, platte, rechthoekige (glazen) ovenschaal.

Bereidingswijze:

Haal de tofu uit de verpakking en laat uitlekken. Dep goed droog met keukenpapier en druk voorzichtig nog wat extra vocht eruit.

Verwarm de oven voor tot 200° C.

Snijd de tofu net als een "cake" in plakjes, ca. 12 plakjes van ongeveer een halve centimeter dik.

Leg de plakjes naast en achter elkaar in de ovenschaal en zorg dat alle plakjes vrij liggen, dus niet over elkaar.

Doe de azijn en gember in een steelpannetje en verwarm even op lage hittebron. Haal dan van de hittebron af en roer het sinaasappelsap, de sojasaus en  de sesamolie erdoor, en voeg dan nog 2 eetlepels water toe. Goed doorroeren.

Schenk dan het mengsel over de tofuplakken in de ovenschaal en zorg dat alle plakjes bedekt zijn met een laagje van het mengsel.

Zet de schaal in de oven en bak ca. 45 minuten of tot de tofu donkerbruin is.
(NB: de ovenschaal zal er aan de randen behoorlijk zwart uitzien, maar dat hoort erbij; je krijgt het er makkelijk uit als je de schaal even laat weken in water met afwasmiddel of soda).

Laat de schaal met de tofuplakken eerst een minuut of 15 afkoelen voor je e.e.a. serveert.

Variant op bovenstaand recept:


Tofuplakjes met misopasta en boter

De bereidingswijze van de tofu is hetzelfde als hierboven vermeld, maar voor de saus gebruik je andere ingrediënten.

Maak van te voren wat kippen- of groentebouillon en neem daar een half kopje van om te verwerken in de saus.

Meng in een schaaltje:
2 eetlepels witte misopasta (natuurvoedingswinkel of toko) met 2 eetlepels warm water en laat zo de misopasta oplossen; voeg dan het halve kopje bouillon toe en 2 eetlepels rijstazijn, 2 dessertlepels sojasaus (bijv. Kikkoman) en 1 fijngesneden lente-uitje (alleen het witte en lichtgroene deel).

Schenk deze saus over de tofuplakjes in de ovenschaal, zorg weer dat alle plakjes bedekt zijn met 't mengsel, en verdeel dan 1 eetlepel boter in kleine dotjes over het geheel.

Bak ca. 50 tot 55 minuten in de oven.

Toegevoegd op: 22-11-2010 | Categorie: Recepten | Printversie

Reacties op dit artikel

Eiwit Shake schreef:

Leuk recept, mag ik deze ook plaatsen op mijn blog http://www.eiwit-shake.nl/ Gr. Maikel

# 02/05/2013

Roy schreef:

ik zou graag dit recept op mijn website http://www.gezonderecepten.com plaatsen. Uiteraard me bron vermelding, vind jij dat goed? :-)

# 15/03/2013

Mrs Awesome schreef:

D, dit recept is ook lekker als je niet vegetarisch bent hoor...

# 04/02/2014

D schreef:

kippenbouillon? Dat is met kip en dat eten vegetariërs niet.

# 03/02/2012

Tofu schreef:

Bedankt voor het recept. Mijn truck om tofu lekker knapperig te krijgen is om het eerst in blokjes te snijden, dan te marineren met datgene wat je nog in de kast hebt staan (bijv. olijfolie, sambal, zout, peper, paprikapoeder), even in laten trekken en vervolgens op heet vuur af bakken. Dan krijg je ook lekkere knapperige en smakelijke tofu. Eet smakelijk!

# 24/06/2012

memoona schreef:

Hi, Wow, your site is looking good! Thank you for sharing this information. Keep it up! Please check out my website <a href="http://filesee.net/" target="_blank">buy premium WordPress theme </a> with kind regards, memoona

# 05/03/2015

Reactie toevoegen

Geef de uitkomst van de onderstaande som:

(in cijfers)

Wij maken gebruik van cookies om onze website beter op uw wensen af te kunnen stemmen. Klik hier voor meer informatie over onze cookies.