Bijzondere stamppotten

Bijzondere stamppotten

Hier weer eens een aantal recepten voor stamppotten, maar beslist niet zomaar stamppotten! Echt feestmaaltjes! We hebben een aantal leuke recepten gevonden met bijzondere ingrediënten, zoals speciale aardappelen en bijv. koolrabi en cantharellen.

Wie durft?

De stamppotten van "vroeger" waren zo'n beetje standaard met echte Hollandse aardappelen als hoofdbestanddeel. Wist je trouwens dat aardappelen tot de familie van de nachtschades behoren en dat de besjes en groene delen van de aardappelplant giftig zijn?!

Hieronder geven we wat bijzondere variaties op de gewone huis-tuin-en-keukenaardappelsoorten zoals Bintjes en Eigenheimers.

  • Zoete aardappel (ook wel bataat genoemd) - Dit is een tropisch knolgewas dat oorspronkelijk uit Mexico afkomstig is. Ter voorkoming van misverstanden: deze aardappelsoort is geen familielid van de gewone aardappel! Met name in de Aziatische en Antilliaanse keuken zijn zoete aardappels populair. Ze zijn wat grillig en langwerpig van vorm. Een aardappelknol kan wel tot zo'n 300 gram wegen. De aardappel is doorgaans van binnen crèmeachtig tot oranje gekleurd en ze hebben meestal een rode schil. En het zal duidelijk zijn dat de aardappel veel zoeter smaakt dan de gewone aardappel. Prettige bijkomstigheid: de kooktijd is wat korter. Deze aardappelsoort is overigens ook prima om te bakken of te poffen!
  • Roseval aardappelen hebben een roze-rode schil en zijn langwerpig van vorm. Bij het koken blijven ze stevig. De smaak is bijzonder en in de schil gekookt zien ze er heel decoratief uit.
  • Truffelaardappelen, ook wel "Vitelotte noir" genoemd, is ook langwerpig, met zwartpaarse, bobbelige dikke schil. Zoeter dan de gewone aardappel, met een wat nootachtige smaak. Ideaal om te frituren of bakken vanwege de stevigheid. Van binnen is deze aardappel paarsachtig gekleurd met een soort lichte marmerpatroontjes. De reden dat ze "truffel" genoemd worden lijkt meer te slaan op vorm en kleur dan op de smaak.
  • Ratte is een vastkokende aardappel uit Frankrijk, die een gladde, geelachtige schil heeft. Er zitten diepe "ogen" in de schil. Heerlijk om in een salade te verwerken, met zijn kastanjeachtige smaak. En ja.... die naam... die dankt deze aardappel inderdaad aan zijn vorm... lijkend op een muis of rat! Even slikken voor de vegetariërs onder ons dus...

Hieronder volgt het eerste tongstrelende recept; de komende tijd volgen er nog meer. Probeer ze allemaal uit!

Stamppot van roodlof met amandel en brie

(hoofdgerecht voor 4 personen)

Benodigdheden:
(sommige ingrediënten zullen alleen verkrijgbaar zijn bij de beter gesorteerde groentewinkel)

  • 750 gram roseval aardappelen
  • 1 krop radicchio-sla
  • 4 struikjes roodlof
  • 50 gram geschaafde amandelen
  • 100 gram brie
  • 30 gram boter
  • nootmuskaat
  • 4 eetlepels halfvolle melk
  • 1 bakje shisopurper (soort tuinkers)
  • peper en eventueel zout

Bereiding:

  • Schil de aardappelen en snijd ze in stukken.
  • Kook ze gaar in water met eventueel wat zout (liever niet; het is niet nodig)
  • Verwijder de harde kern van het roodlof en halveer de stronkjes en de radicchio.
  • Snijd lof en radicchio in reepjes en de brie in plakjes.
  • Rooster in een droge koekenpan de amandeltjes goudbruin.
  • Verhit de melk.
  • Stamp de gekookte en afgegoten aardappelen met een pureestamper tot een grove puree ontstaat, en voeg intussen hete melk en boter toe.
  • Schep vervolgens de radicchio en het roodlof erdoor. Breng het geheel op smaak met versgeraspte noodmuskaat, peper en eventueel zout.
  • Leg dan de brieplakjes er bovenop, strooi het amandelschaafsel erover en garneer het gerecht met de shisopurper.

Een heerlijk en kleurig gerecht, echt een feestje voor de zintuigen!

Toegevoegd op: 18-09-2008 | Categorie: Voeding | Printversie

Reacties op dit artikel

kerry schreef:

wij gaan proberen

# 08/06/2011

Reactie toevoegen

Geef de uitkomst van de onderstaande som:

(in cijfers)

Wij maken gebruik van cookies om onze website beter op uw wensen af te kunnen stemmen. Klik hier voor meer informatie over onze cookies.