Recepten met meikaas

Recepten met meikaas

Gisteren hebben we het over meikaas gehad. Vandaag daarom een aantal recepten over meikaas.

Sandwich met meikaas, warm uit de oven.

Officieel is de meikaas een 48+-kaas, maar dat percentage geldt voor de droge stof. Meikaas bestaat voor 68 tot 70% uit vocht. Een ons meikaas is dan ook een stuk minder calorierijk dan een ons Goudse kaas. Dirk Eikelenboom verwerkt meikaas in Italiaanse recepten en salades. alle recepten met mozzarella kunnen wel door meikaas vervangen worden.

Meikaas, rauwe ham, tomaat, Italiaanse kruiden. besprenkeld met goede geurige olijfolie. heel even de oven in. makkelijk en snel gemaakt en zeer puur van smaak.

Bruschette met meikaas en radijs

(Lunchgerecht of voorgerecht voor 4 personen)

Benodigdheden:

  • half bosje radijs
  • halve eetlepel citroensap
  • 3-4 eetlepels olijfolie extra vierge
  • (zout),versgemalen peper
  • 2 eetlepels platte peterselie, fijngehakt
  • 4 dikke sneden donker vloerbrood
  • 50 gram rucola
  • 200 gram verse meikaas

Bereiding:

Verwarm de contactgrill of ovengrill voor. Maak de radijsjes schoon door blad en worteltjes te verwijderen. Snijd de radijsjes in kleine blokjes. Klop in een kom het citroensap met 2-3 eetlepels olijfolie en zout (liever niet) en peper naar smaak tot een dressing en schep de radijs en peterselie erdoor.

Rooster de sneden brood tussen de contactgrill of op een bekplaat onder de ovengrill mooi bruin. Leg de sneden brood op vier borden en druppel er wat olijfolie over. Verdeel de rucola erover. Snijd de kaas in dikke plakken en leg ze op de rucola. Schep de radijssalsa op de kaas en maal er nog wat peper boven.

Botersla met gemarineerde meikaas

(Voorgerecht of lunchgerecht voor 4 personen)

Benodigdheden:

  • 250-300 gram meikaas
  • 1 eetlepel mosterdzaadjes
  • 1 eetlepel gedroogde korianderzaadjes
  • sap en rasp van een halve sinaasappel
  • 4-5 eetlepels milde olijfolie
  • 1 eetlepel bieslook, fijngeknipt
  • zout, versgemalen zwarte peper
  • 1 krop "gewone" kropsla of botersla

Bereiding:

Vorm de kaas tot bolletjes ter grootte van een walnoot of snijd de kaas in blokjes van ca. 3 cm.

Wrijf de mosterd- en korianderzaadjes in een vijzel fijn en meng ze in een kom met de sinaasappelrasp, 2 eetlepels sinaasappelsap en de olie. Roer het bieslook erdoor en breng de marinade op smaak met zout en peper. Schep de bolletjes of blokjes kaas door de marinade en laat ze een dag marineren. Schep ze af en toe om.

Was de sla, maak de bladeren droog in een slacentrifuge en scheur ze in stukken. Verdeel de sla over vier borden en schep de bolletjes kaas erop. Sprenkel de rest van de marinade erover.

Groene asperges met meikaas

(voorgerecht, 4 personen)

Benodigdheden:

  • 800 gram groene asperges
  • 25 gram gepelde pistachenootjes
  • 250 gram meikaas
  • 1 eetlepel kappertjes
  • halve eetlepel verse dragon
  • versgemalen zwarte peper

Bereiding:

Snijd van de asperges het houtachtige uiteinde op 2-3 cm af. Kook de asperges in een aspergepan met ruim water met wat zout in 5-8 minuten beetgaar. Hak de pistachenootjes grof. Verkruimel de meikaas boven een kom en schep de pistachenootjes, kappertjes en dragon erdoor. Maal er wat peper boven.

Neem de gekookte asperges met een schuimspaan uit de pan en leg ze op vier borden met de punten naar 1 kant. Schep het meikaasmengsel erover.

Tipje: gratineer de asperges heel even onder een hete grill tot de kaas licht gaat kleuren.

Stamppot van zoete aardappelen met waterkers en linzen

(hoofdgerecht, vier personen)

Benodigdheden:

  • 500 gram zoete aardappelen
  • 250 gram koolrabi
  • 200 ml melk
  • 1 blikje linzen (400 g)
  • 1 bosje waterkers (250 gram)
  • 100 gram zachte geitenkaas
  • 2 eetlepels crème fraîche (of soja cuisine)
  • 2 eetlepels geraspte parmezaanse kaas
  • peper

Bereidingswijze:

Schil de zoete aardappelen en snijd ze in stukken. Kook ze in water met een beetje zout gaar. Schil de koolrabi en snijd er vier mooie plakken vanaf. Snijd de rest in stukken en kook ze samen met de plakken in de melk gaar. Verwijder de harde stelen van de waterkers. Snijd de blaadjes en zachte stelen in stukken. Verkruimel de geitenkaas. Verwarm de linzen en giet ze af. Druk de zoete aardappelen en de stukken koolrabi door een pureeknijper of stamp ze fijn en breng op smaak met crème fraîche (of soja cuisine) en peper. Schep er de linzen, waterkers en geitenkaas door. Bestrooi de plakken koolrabi met de Parmezaanse kaas en gratineer ze onder een hete grill.

Verdeel de stamppot over de borden en leg er een plak gegratineerde koolrabi op.

Toegevoegd op: 07-10-2008 | Categorie: Recepten | Printversie

Reacties op dit artikel

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Reactie toevoegen

Geef de uitkomst van de onderstaande som:

(in cijfers)

Wij maken gebruik van cookies om onze website beter op uw wensen af te kunnen stemmen. Klik hier voor meer informatie over onze cookies.