Receptjes: Lekker simpel (Deel 1)

Receptjes: Lekker simpel (Deel 1)

Voor tussendoor; voor bij de lunch; voor bij het diner... misschien als onderdeel van een (borrelhapjes-)buffet bij oud en nieuw...? Hier wat suggesties voor heerlijke hapjes, die bovendien heel makkelijk te maken zijn.

Witlofschuitjes met geitenkaas

(12 stuks)

Benodigdheden

  • 250 gram geitenkaas
  • (evt. zout, peper)
  • halve theelepel rasp van sinaasappelschil (liefst dunne reepjes)
  • 2-3 stronkjes witlof.
  • bosje peterselie, fijngehakt.

Bereidingswijze

  • Snijd het uiteinde van de stronkjes af. Pluk de blaadjes los, was ze en kies de mooie/grotere blaadjes eruit die netjes gevuld kunnen worden. Gebruik de rest voor een ander gerecht (witlofsalade; of voor in een andere salade; of als garnering).
  • Vorm balletjes van de geitenkaas; 12 stuks.
  • Leg nu in elk witlofblaadje een bolletje kaas en garneer dit met fijngesneden peterselie en een reepje sinaasappelschil.

Zalmrillette

(4-6 personen)

Benodigdheden

  • 100 gram verse zalm, in blokjes
  • 100 gram gerookte zalm, in blokjes
  • 1-2 eetlepels limoensap
  • 1-2 eetlepels fijngesneden peterselie
  • 1 theelepel fijngesneden dragon
  • 1 lente-uitje, in ringen
  • (evt. zout en peper)
  • Bruin of volkoren brood

Bereidingswijze

Meng de blokjes verse en gerookte zalm met het limoensap, de peterselie, de dragon, lente-uiringen en evt. het zout en de peper goed door elkaar. Serveer met repen geroosterd brood.

Crostini met mozzarella

(8 stuks)

Benodigdheden

  • 2 tomaten of 1 grote vleestomaat, in blokjes
  • half mozzarellakaasje, in blokjes
  • 2-3 eetlepels groene pesto
  • ciabattabrood
  • wat verse blaadjes basilicum.

Bereidingswijze

  • Meng de tomaten met de mozzarella en de pesto.
  • Verdeel het mengsel over 8 geroosterde sneetjes ciabatta. Garneer met basilicumblaadjes.

Zalmtompouce

(10 stuks)

Benodigdheden

  • 200 gram bloemkoolroosjes
  • 1½ blaadje witte gelatine, of een dessertlepel kuzu uit de natuurvoedingswinkel
  • 1¼ dl slagroom
  • (evt. zout en peper)
  • 30 plakjes gerookte zalm, van 3x 3 cm
  • paar sprietjes verse bieslook

Bereidingswijze

  • Kook de bloemkoolroosjes gaar in 10-12 min., giet ze af en pureer ze.
  • Week de gelatine ca. 5 min. in koud water, of de los de kuzu in een heel klein beetje koud water op (goed roeren). Los de uitgeknepen gelatine / opgeloste kuzu op in de wame bloemkoolpuree. Klop vervolgens de slagroom tot yoghurtdikte en roer er de - iets afgekoele - loekoolpuree (en evt. wat zout en peper) door. Maak tompouces met de op maat gesneden gerookte zalmplakjes, als volgt: begin met de zalm, schep daarop wat mousse en eindig met zalm. Laat de tompouces ca. 2 uur in de koelkast opstijven. Bestrooi de voor het serveren met bieslook.

Gevulde omeletjes

(12 stuks)

Benodigdheden

  • klontje boter of dessertlepel olijfolie mild
  • 4 eieren
  • 4 eetlepels slagroom (voor de lijners: 4 eetl. halfvolle melk kan ook!)
  • ca. 100 gram rucolablaadjes
  • ca. 75 gram geschaafde Parmezaanse kaas
  • 10 gedroogde tomaten op olie, in reepjes gesneden
  • (eventueel zout en peper)
  • 2 eetlepels fijngeknipte bieslook

Bereidingswijze

  • Klop de vier eieren los met 4 eetlepels slagroom of halfvolle melk, evt. zout en peper en de fijngesneden bieslook.
  • Bak hiervan 12 kleine, dunne omeletjes. Vul ze met rucolablaadjes, de Parmezaanse kaas en de gedroogde tomaten. Rol de omeletjes luchtig op en garneer nog met wat overgehouden rucola, kaas en tomaat.
Morgen volgt deel 1 van deze simpele recepten.
Toegevoegd op: 25-12-2007 | Categorie: Recepten | Printversie

Reacties op dit artikel

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Reactie toevoegen

Geef de uitkomst van de onderstaande som:

(in cijfers)

Wij maken gebruik van cookies om onze website beter op uw wensen af te kunnen stemmen. Klik hier voor meer informatie over onze cookies.