Receptjes: Lekker simpel (Deel 2)

Receptjes: Lekker simpel (Deel 2)

Deel 2 in de special over lekkere simpele receptjes voor tussendoortjes of borrelhapjes. Zie ook Receptjes: Lekker simpel (Deel 1)

Groentechips

(6 personen)

Benodigdheden

  • 1 winterwortel, geschild of geschrapt
  • 2 jonge rauwe bietjes, geschild of met de schil goed schoongeborsteld
  • frituurpan met hete plantaardige olie
  • evt. zout of kruidenstrooisel

Bereidingswijze

Schaaf de groenten in flinterdunne plakjes en dep die goed droog met een doek. Frituur de groenten in gedeelten in 2-6 minuten (afhankelijk van de groentesoort) knapperig op 160°C. Als de groenten niet meer bruisen, zijn ze krokant. Laat de chips uitlekken op keukenpapier en bestrooi ze eventueel voor het serveren met zout of kruidenstrooisel.

Oregano-kaaskletskoppen

(ca. 12 stuks)

Benodigdheden

  • 100 gram geraspte oude kaas (je kunt ook kiezen voor de "light" versie)
  • 100 gram geraspte licht belegen kaas (idem)
  • 1-2 theelepels gedroogde oregano.

Bereidingswijze

  • Verwarm de oven voor op 175°C.
  • Bekleed een bakplaat met bakpapier.
  • Meng de 2 soorten geraspte kaas met de oregano.
  • Leg op ruime afstand van elkaar elke keer 1 eetlepel van het kaasmengsel.
  • Vorm de kaas tot een rondje en zorg dat er geen gaten in de gaas vallen.
  • Bak de kletskoppen 8-12 minuten in de voorverwarmde oven tot ze krokant en goudgeel zijn.
  • Laat ze iets afkoelen en neem ze dan van de bakplaat met een pannenkoekmes.
  • Laat ze verder afkoelen op een rooster.

Kruidige borrelnootjes

(ca. 250 gram)

Benodigdheden

  • 2 eetlepels olijfolie
  • braadslede
  • ongezouten noten, zoals amandelen, hazelnoten, cashewnoten
  • ¼theelepel gemalen komijn
  • ¼ theelepel chilipoeder
  • 1-2 theelepels kerriepoeder
  • (eventueel 1 theelepel zout)

Bereidingswijze

  • Verwarm de oven voor op 180°C.
  • Verhit de olijfolie in de braadslede.
  • Roer er van het vuur af 250 de noten door en de komijn, chili- en kerriepoeder en evt. het zout.
  • Schud alles goed door elkaar.
  • Rooster de noten in 15-20 minuten goudgeel in de voorverwarmde oven.
  • Schep ze regelmatig om en let erop dat ze niet te donker worden, want dan worden ze bitter!
  • Laat ze eerst helemaal afkoelen en bewaar ze in een goed gesloten trommel.

Tempura van garnalen

(voor 12 stuks)

Benodigdheden

  • 12 gepelde rauwe garnalen (met staartstukje)
  • (eventueel zout en peper)
  • 1 eetlepel limoensap
  • pak kant-en-klare tempura-bettermix
  • ijskoud water
  • ½ ongeschilde komkommer, in blokjes
  • 5 eetlepels crème fraîche (eventueel soja cuisine)
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 2-3 eetlepels fijngesneden koriander
  • 1 theelepel geraspte gemberwortel
  • 1 rode peper, fijngesneden
  • frituurpan met heet plantaardig vet (175°C)

Bereidingswijze

  • Bestrook de garnalen eventueel met zout en peper en druppel er wat limoensap over.
  • Bereid een beslag met de tempura-battermix en ijskoud water volgens de gebruiksaanwijzing op het pak.
  • Haal de garnalen door het beslag en frituur ze in gedeelten op 175°C in 1-2 minuten krokant.
  • Serveer ze met een saus van de komkommerblokjes, crème fraîche (of soja cuisine), olijfolie, limoensap, koriander, geraspte gemberwortel, de fijngesneden rode peper en evt. wat zout en peper.
Toegevoegd op: 26-12-2007 | Categorie: Recepten | Printversie

Reacties op dit artikel

Kasper schreef:

coole recepten man!!!!

# 30/01/2008

lachebekkie schreef:

Goed te doen en erg lekker!!!!

# 23/08/2010

Reactie toevoegen

Geef de uitkomst van de onderstaande som:

(in cijfers)

Wij maken gebruik van cookies om onze website beter op uw wensen af te kunnen stemmen. Klik hier voor meer informatie over onze cookies.