Vijf verrassende redenen voor gewichtstoename deel 3: medicijnen

Vijf verrassende redenen voor gewichtstoename deel 3: medicijnen

Hieronder geven we je de derde van vijf factoren waardoor de weegschaal "doorslaat" terwijl je absoluut het tegendeel verwacht.

Sommige voorgeschreven medicijnen, bijvoorbeeld antidepressiva; middelen ter behandeling van humeurschommelingen, migraine, epilepsie, hoge bloeddruk en suikerziekte kunnen in mindere of meerdere mate gewichtstoename veroorzaken. Bepaalde steroïden, hormoonpreparaten en zelfs sommige anticonceptiepillen kunnen ook debet zijn aan geleidelijke gewichtstoename. Als je zo'n 2 kg of meer in 1 maand bent aangekomen, terwijl je je leef- en eetpatroon absoluut niet gewijzigd hebt in die tijd, dan zou je medicijnkastje dus weleens de oorzaak kunnen zijn van die extra kilo's! 

De manier waarop medicijnen kunnen bijdragen tot gewichtstoename, of dit zelfs kunnen veroorzaken, verschilt onderling. Zo zijn er, waarvan je meer eetlust krijgt, terwijl andere soorten weer zorgen voor een verandering in de manier waarop vet wordt opgeslagen; of die je bloedsuikerspiegel ontregelen, zodat je meer behoefte krijgt aan zoet. Hierbij dient te worden opgemerkt, dat niet iedereen hetzelfde reageert op deze mogelijke bijwerkingen.

In het geval van antidepressiva kan het zelfs zo zijn, dat de gewichtstoename niet zozeer te wijten is aan het medicijn zelf, maar dat het komt doordat men zich beter gaat voelen en daardoor meer eetlust krijgt. Door sommige soorten kun je vocht vasthouden, waardoor die wijzer op de weegschaal ook de "verkeerde kant" opgaat. Deze laatste oorzaak kan meestal eenvoudig verholpen worden, omdat het hier niet om vet gaat, maar om vocht.

Deskundigen noemen onderstaande, veelgebruikte geneesmiddelen als "meest berucht" voor wat betreft mogelijke gewichtstoename als bijwerking:

  • Steroïden
  • Antidepressiva
  • Antipsychotica
  • Anti-epiliptica
  • Medicijnen tegen Diabetes
  • Medicijnen tegen hoge bloeddruk
  • Maagzuurremmers

Tja... wat weegt zwaarder (behalve jij dan natuurlijk)... die paar kilo's, of de gunstige invloed van het desbetreffende medicijn op jouw welzijn? En feit blijft natuurlijk dat je, zelfs als je medicijnen de oorzaak zijn van je gewichtstoename, nog steeds heel bewust een gezond eet- en bewegingspatroon dient te hanteren.
In een enkel geval kan een medicijn van een andere samenstelling uitkomst brengen. Maar wetenschappers zijn het erover eens: medicijngebruik is zelden de enige oorzaak van de gewichtstoename.

Als jij denkt dat je medicijnen gewichtstoename veroorzaken, neem dan in ieder geval contact op met je arts, om te bekijken of hij iets anders kan voorschrijven. Maar ga in geen geval op eigen houtje experimenteren of helemaal stoppen met de desbetreffende medicijnen. Dit kan ernstige gevolgen hebben, waar je misschien niet zo bij stilstaat.

Andere artikelen in deze serie:

Toegevoegd op: 14-11-2008 | Categorie: Overige onderwerpen | Printversie

Reacties op dit artikel

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Reactie toevoegen

Geef de uitkomst van de onderstaande som:

(in cijfers)

Wij maken gebruik van cookies om onze website beter op uw wensen af te kunnen stemmen. Klik hier voor meer informatie over onze cookies.