Vijf verrassende redenen voor gewichtstoename deel 2: stress

Vijf verrassende redenen voor gewichtstoename deel 2: stress

Hieronder geven we je de tweede van vijf factoren waardoor de weegschaal "doorslaat" terwijl je absoluut het tegendeel verwacht.

2. Aankomen door stress

We leven nu eenmaal in een maatschappij die steeds meer van ons vergt op velerlei gebied; we moeten steeds meer en beter presteren. Stress stimuleert ons om actief en alert te blijven, maar het heeft ook invloed op ons humeur en onze emoties.

Een stressreactie - bijvoorbeeld angst; "vechten of vluchten", het hebben van (veel) teveel verantwoordelijkheden; (veel) zorgen om je financiële situatie of die van je naasten - zet een biochemisch proces in gang, waarbij ons lichaam op de overlevingsstand gaat. Het lichaam gaat dan brandstof (voedsel) opslaan, vertraagt de stofwisseling en scheidt chemicaliën af zoals cortisol, leptine en andere hormonen, die mede bevorderen dat vet wordt opgeslagen in de buikstreek.

Nu wil het geval, dat veel mensen geneigd zijn om naar voedsel te grijpen om de stress te verminderen. Maar ja... het moge duidelijk zijn dat dit niet de oplossing is, zeker niet op de lange termijn...

Voedsel verbetert alleen maar tijdelijk je gemoedstoestand en is maar een "lapmiddel", want het pakt niet de werkelijke stressoorzaken aan. Dit laatste is van essentieel belang om uit de vicieuze cirkel te komen en het probleem daadwerkelijk op te lossen.

Wetenschappers op voedingsgebied zeggen dat stresseters de voorkeur geven aan koolhydraatrijk voedsel omdat dit de aanmaak van serotonine doet toenemen in de hersenen. Onbewust doet men hiermee aan een soort zelfmedicatie; serotonine heeft een kalmerend effect. Veel mensen zoeken troost en verbetering van hun humeur in zetmeelrijk voedsel.

De aanbeveling is om ontspanningstechnieken toe te passen, zoals ademhalingstechnieken, meditatie, autogene training, meditatie, maar daarnaast ook actief aan beweging te doen, variërend van lekker wandelen in de natuur, yoga, tai chi tot cardiofitness, welke laatste vorm meteen effectief calorieën verbrandt en aan de conditie werkt.

Volgende keer de derde mogelijke oorzaak van overgewicht terwijl je denkt dat je je keurig aan alle voorwaarden om af te vallen houdt.

Andere artikelen in deze serie:

Toegevoegd op: 13-11-2008 | Categorie: Overige onderwerpen | Printversie

Reacties op dit artikel

khan schreef:

ok

# 21/04/2015

Reactie toevoegen

Geef de uitkomst van de onderstaande som:

(in cijfers)

Wij maken gebruik van cookies om onze website beter op uw wensen af te kunnen stemmen. Klik hier voor meer informatie over onze cookies.