Reflexologie

Reflexologie

Reflexologie ofwel reflexzonetherapie is een zogenaamde manuele therapie. Een eenvoudigere vorm hiervan werd duizenden jaren geleden ook al toegepast, o.a. in Azië, India en Egypte. Rond het einde van de 19e eeuw werd in de Verenigde Staten een modernere versie ontwikkeld.

De Amerikaanse methode verdeelt het lichaam in tien zones: vijf op de linkerhelft van het lichaam en vijf op de rechterhelft. Deze zones - ook wel energiebanen of meridianen genoemd - lopen van de schedel tot de voetzool. Dit zonesysteem is de basis voor de huidige reflexzonetherapie. In Europa was werd deze therapie later verder ontwikkeld.

De zones lopen van het hoofd tot aan de tenen en van de schouders tot de vingers. Bij het schoudergebied is er een "vertakking"; hier loopt de zone vanuit de schedel aan de ene kant naar de voeten en aan de andere kant naar de handen. De zone-indeling correspondeert met de spieren, klieren, ledematen en organen in het lichaam. Ze zijn te vinden op de voetzool, aan de binnen- en buitenkant van de voet, op de handpalm, de rug enaan beide zijkanten van de hand.

De meest bekende vormen van reflexzonetherapie zijn:

  • hand- en voetreflexologie
  • drukpuntmassage
  • meridiaanmassage
  • een methode waarbij reflexologie wordt gecombineerd met Bach-bloesems of homeopatische middelen

Tijdens een behandeling worden, afhankelijk van de klachten, de desbetreffende reflexzones gestimuleerd door massage of lichte druk. Doorgaans worden naast deze zone(s) nog enkele andere zones behandeld, om een beter resultaat te krijgen. Bij misselijkheid bijvoorbeeld, worden doorgaans behalve de maagreflexzone, tevens de volgende reflexzones behandeld: dikkedarm (ter stimulatie van de samentrekking); de hersenen en het oor (voor het gehoor en evenwicht) en zonnevlecht en het middenrif, voor algehele ontspanning. De reflexzones die corresponderen met de desbetreffende klachten kunnen bij behandeling erg gevoelig zijn. Naarmate het herstel vordert, zal deze gevoeligheid afnemen.

Bepaalde reflexpunten corresponderen ook met emotionele klachten, bijv. verdriet, boosheid, angst, onzekerheid, etc. Wanneer die punten gestimuleerd worden, kan er een emotionele ontlading plaatsvinden. Dit loslaatproces draagt uiteraard in grote mate bij aan de lichamelijke en geestelijke heling.

Toegevoegd op: 16-04-2007 | Categorie: Alternatieve Therapieën | Printversie

Reacties op dit artikel

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Reactie toevoegen

Geef de uitkomst van de onderstaande som:

(in cijfers)

Wij maken gebruik van cookies om onze website beter op uw wensen af te kunnen stemmen. Klik hier voor meer informatie over onze cookies.