Reiki

Reiki

Reiki is een oude Japanse geneeswijze waarbij levensenergie wordt doorgegeven door middel van handoplegging. Er zijn verschillende methoden en stromingen binnen Reiki. Aan het eind van de negentiende eeuw ontwikkelde de Japanse Dr. Mikao Usui aan de hand van de vondst van oude boeddhistische geschriften het systeem dat thans bekend is in de Westerse wereld. Dit systeem is ook wel bekend als de "Usui Methode voor Natuurlijk Genezen", of the "Usui System of Natural Healing".

Het woord Reiki betekent "universele levensenergie"; Rei staat voor "universeel" en Ki voor "levensenergie". Deze levensenergie stroomt vanuit de Kosmos via de behandelaar naar de cliënt.

De universele energie stroomt door alles wat leeft: mensen, dieren, planten, etc. Vlak na de geboorte stroomt deze energie meestal nog vrijelijk, maar in de loop van ons leven kunnen de energiekanalen verstoord worden door bijvoorbeeld ziektes, onverwerkte emoties, of traumatische ervaringen. Reikibehandelingen helpen de energiestroom weer op gang, waardoor blokkades verdwijnen en er weer ruimte komt voor rust en ontspanning. Een Reikibehandeling werkt holistisch, dat wil zeggen: op lichaam en geest, en niet alleen op de klacht zelf. Het stimuleert het zogenaamde "zelfgenezend vermogen" van het lichaam. Overigens hoeven er niet per sé klachten te zijn voor een Reiki-behandeling; het is zeer ontspannend en geeft een enorme dosis energie. Het werkt diep door in ons hele wezen en onze geest. Hierdoor ontstaan nieuwe mogelijkheden: inspiratie, nieuwe inzichten, de moed en de energie om eindelijk die ene Moeilijke Stap te zetten.... Het werkt niet alleen bij volwassenen: op kinderen, ook baby's werkt Reiki verbazingwekkend goed. Ook op dieren en planten heeft Reiki een uitermate positief effect. Een Reiki-therapeut stelt nooit een diagnose. Ten eerste is men hiertoe niet bevoegd en ten tweede is het niet nodig, omdat Reiki een totaalbehandeling is; het doet wat op dat moment goed is voor jou en het pakt die storingen of blokkades aan die prioriteit hebben; de behandelaar heeft daar geen enkele invloed op, die functioneert slechts als "doorgeefluik" van de energie.

Reikibehandelingen worden gegeven door personen die zijn "ingewijd" in een bepaalde Reiki-graad, waardoor hun energiekanalen opnieuw zijn geopend, zodat de energie vrijelijk kan stromen. Deze inwijdingen worden door een Reiki-Master gegeven.

Een behandelsessie duurt ca. 1 uur. Aanbevolen wordt een minimum aantal van 4 behandelingen te volgen, als basis, en van daaruit in overleg het verdere behandelschema te bepalen. Maar ook in veel acute situaties kan 1 enkele Reiki-behandeling, kort of lang, worden gegeven. Bij een lange behandeling ligt de cliënt op een behandeltafel en wordt eerst de voorzijde van het lichaam behandeld terwijl de cliënt op de rug ligt; daarna de achterzijde terwijl de cliënt op de buik ligt. De kleding kan bij deze behandelmethode gewoon aan blijven. Wel wordt verzocht om zo min mogelijk metalen op of aan het lichaam te hebben, dus bril, horloge, sieraden, riem e.d. gaan uit. De korte behandelmethode duurt ca. 20-30 minuten en hierbij zit de cliënt op een kruk of stoel.

Behandelaars die tenminste de tweede graad hebben, kunnen zelfs, op afstand behandelen, waarbij het zelfs mogelijk is om iemand aan de andere kant van de wereld via reiki energie en dus heling te sturen.

Ik heb zelf in de afgelopen 15 jaar veel ervaring met Reiki opgebouwd; in de hoedanigheid van cliënt, maar ook als behandelaar. Deze behandelmethode ervaar ik als zeer prettig, mild, ontspannend en ook zeer effectief. Het heeft effect op lichamelijk, geestelijk en spiritueel gebied. De behandelingen werken nog lang na, dat wil zeggen dat de effecten ervan nog lang - en vaak blijvend - waarneembaar zijn. Voorbeelden: men kan beter loslaten; men wordt assertiever; men krijgt meer zelfvertrouwen; met krijgt meer energie, etc.

In principe kan iedereen Reiki leren, er zijn geen speciale eisen voor wat betreft vooropleiding, scholing of ervaring. Het enige belangrijke is dat men zich openstelt voor het werken met Reiki; dat je Reiki in je leven toelaat. Een Reikicursus is het grootste geschenk dat je jezelf kunt geven; een geschenk waar je je verdere leven plezier van hebt!

Het "Usui System of Natural Healing" kent drie Reiki-graden, met bijbehorende inwijdingen. Hoe hoger de graad, des te krachtiger wordt de verbinding tussen de universele energie en onze eigen energie. Je bepaalt zelf of je alleen de 1e graad doet, of dat je verder gaat. Wat je ook besluit: Reiki is een geweldige ervaring; er gaat een wereld voor je open! Je positiviteit en enthousiasme zullen uitstralen op de personen om je heen.

Ik kan Reiki van harte aanbevelen; zowel voor behandelingen als voor cursussen. Voor meer informatie kijk je op mijn website.

Door: Yvonne Heinsen, Reikimaster, Vlissingen

Meer info over cursussen en behandelingen vind je op HealingFactory.nl.

English View this article in English: Reiki.

Toegevoegd op: 16-03-2007 | Categorie: Alternatieve Therapieën | Printversie

Reacties op dit artikel

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Reactie toevoegen

Geef de uitkomst van de onderstaande som:

(in cijfers)

Wij maken gebruik van cookies om onze website beter op uw wensen af te kunnen stemmen. Klik hier voor meer informatie over onze cookies.