Rokers meer kans op psychische klachten

Rokers meer kans op psychische klachten

Rokers kwamen bij de vuurwerkramp in Enschede extra slecht weg. Jaren na dato hebben ze twee tot drie keer zo veel kans op ernstige psychische klachten dan niet-rokers, blijkt uit onderzoek van het Instituut voor Psychotrauma in Zaltbommel.

Het gaat om een posttraumatische stressstoornis (PTSS), sterke angstgevoelens en gevoelens van vijandigheid, schrijft onderzoeksleider dr. Peter van der Velden in de Journal of Clinical Psychiatry. Volgens Van der Velden hebben ook rokers die andere ingrijpende gebeurtenissen hebben meegemaakt (bijvoorbeeld verkeersongevallen, inbraak of geweld) een hogere kans op dergelijke klachten.

De onderzoekers ondervroegen 662 volwassenen uit Enschede. Sommigen hadden op die zaterdag in mei 2000 door de vuurwerkramp hun huis verloren. Twee à drie weken na de vuurwerkexplosie werden ze geënquêteerd, achttien maanden later opnieuw en bijna vier jaar later weer. Ter vergelijking ondervroegen de wetenschappers 526 Tilburgers ook drie keer. Ook de rokende Tilburgers die iets naars hadden meegemaakt, hadden een verhoogde kans op psychische klachten. Rokers liepen geen groter risico als ze niet iets traumatisch hadden meegemaakt.

In 2005 werd een vergelijkbaar onderzoek gepubliceerd over Vietnam-veteranen. Rokende veteranen hebben twee keer zoveel kans op PTSS dan niet rokende. Uit het Vietnam-onderzoek is gebleken dat ook genetische aanleg een rol speelt bij het verband tussen roken en PTSS. Daarbij komt dat roken leidt tot bepaalde chemische reacties in de hersenen, die sterk overeenkomen met wat er gebeurt in de hersenen van iemand met PTSS. Van der Velden ziet dat als een gedeeltelijke verklaring dat roken neurobiologische veranderingen versterkt. Voor het onderzoek, dat werd verricht in opdracht van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS), werkte het Instituut voor Psychotrauma samen met het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (Bilthoven), het Academisch Medisch Centrum/De Meren (Amsterdam) en de Universiteit Utrecht.

Toegevoegd op: 09-03-2007 | Categorie: Overige onderwerpen | Printversie

Reacties op dit artikel

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Reactie toevoegen

Geef de uitkomst van de onderstaande som:

(in cijfers)

Wij maken gebruik van cookies om onze website beter op uw wensen af te kunnen stemmen. Klik hier voor meer informatie over onze cookies.