Scheuten en distels special

Scheuten en distels special

Deze heerlijke natuurproducten verdienen het, om eens in een digitaal zonnetje gezet te worden. Tot de distels behoort o.a. de kardoen. Je hebt er misschien nog nooit van gehoord. Straks meer hierover. Bleekselderij is een voorbeeld uit de categorie scheuten.

Wij behandelen in deze serie de asperge, kardoen, bleekselderij, palmharten en de artisjok.
Stuk voor stuk hebben ze hun eigen, uitgesproken smaak. Bleekselderij is nog de meest "algemeen bekende" en gebruikte. Het eten van deze delicatessen kan heel sensueel zijn. Het eten van de blaadjes van een artisjok kun je bijna een ritueel noemen. Een heerlijk ritueel! Voorzichtig 1 voor 1 de blaadjes eraf halen en ze in een heerlijke saus of vinaigrette dopen.... en dan langzaam het blaadje met je tanden leegschrapen. Op een decadente manier, uiteraard...

Het hart van de artisjok is vlezig en mals en daarom ook niet te versmaden. Asperges serveer je volgens de traditie met ham, nieuwe aardappeltjes en een hardgekookt ei (liefst geprakt). Het eetritueel gaat traditioneel als volgt: met je linkerhand pak je de asperge aan de onderkant vast, terwijl je je vork in je rechterhand houdt. Met die vork ondersteun je het kopje van de asperge en zo breng je hem naar je mond, niks snijden dus, gewoon de hele asperge! Je "slurpt" hem nu - uiteraard wederom heel decadent - naar binnen, terwijl je hem steeds een beetje doorbijt. Dat is nog eens iets anders dan even een snelle hap! Wat je noemt "slowfood" dus!

Vandaag volgt deel 1: de bleekselderij

Toegevoegd op: 02-04-2008 | Categorie: Voeding | Printversie

Reacties op dit artikel

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Reactie toevoegen

Geef de uitkomst van de onderstaande som:

(in cijfers)

Wij maken gebruik van cookies om onze website beter op uw wensen af te kunnen stemmen. Klik hier voor meer informatie over onze cookies.