Eierkoeken tijdens een dieet… goed of slecht?

Eierkoeken tijdens een dieet… goed of slecht?

Sinds de opkomst van crashdiëtiste Sonja Bakker is de eierkoek razend populair onder afvallers. Vaste lezers van deze website weten dat wij weinig goede woorden voor Sonja overhebben. Vandaag nemen we de voedingswaarde van de eierkoek eens onder de loep.

Een eierkoek bevat per 100 gram:

Het vetgehalte in een eierkoek is voor snoep inderdaad relatief laag. Helaas is vet niet het enige wat je dik maakt. Naar (verborgen) suikers wordt door de meeste diëtisten niet gekeken. En lieve mensen, 28 gram suiker is erg veel! Suikers worden zeer snel omgezet tot energie. Je lichaam kan dit in rusttoestand niet zo snel verwerken en zal het dus opslaan als reserve-vet. Verder zijn de overige koolhydraten die in deze eierkoek zitten ook nutteloos. Ze doen niets voor je lichaam. De 7,5 gram eiwitten zijn dus de enige stof die wat voor je lichaam doet. Ook 1 gram vezels is niet echt om over naar huis te schrijven.

Je kunt de situatie ook zo bekijken: bij een dieet is het de bedoeling dat je het afleert om te snoepen. Het eten van een eierkoek, wat ook snoepen is, draagt dus niet bij aan het afleren van snoepen. Kies voor gezonde tussendoortjes zoals fruit of yoghurt met muesli. Er is een groot aantal voorbeelden van gezonde producten te vinden in artikelen op onze website! Kies voor producten die iets voor je lichaam doen en langzaam verteren. Zoek producten die weinig tot geen suikers bevatten, veel vitaminen, vezels, mineralen en eiwitten.

En haal die eierkoek van Sonja niet meer in huis! Ik word zelf al misselijk bij het zien van bovenstaand plaatje.

Zie voor alternatieven bijvoorbeeld onze serie over superfoods:

Toegevoegd op: 26-02-2009 | Categorie: Voeding | Printversie

Reacties op dit artikel

Linda schreef:

Het verhaal dat je alleen afvalt als je ook suiker en koolhydraten laat staan is totale onzin. Ik volg een vetarm dieet en ben sinds afgelopen februari DERTIG kilo afgevallen. Ik eet gewoon drop, ik eet sorbetijs en alle andere dingen waar geen of amper geen vet in zit. Op andere dingen let ik niet. Niet of er suiker in zit, niet op de hoeveelheid koolhydraten. Ik heb zulke dieten zo vaak gevolgd zonder resultaat. Nu met dit dieet val ik met gemak af zonder frustraties dat je niks mag. Prima dieet dus.

# 04/01/2013

Anne schreef:

Ik begrijp dat het eten van een eierkoek, voor het lekker is, maar is het niet zo dat gezond eten voor slank zijn komt. Je lichaam heeft ook suikers nodig en ook vetten, Ik begrijp niet dat je zoveel commentaar levert op sonja bakker terwijl jij ook voor een ongezonde levensstijl pleit.Niet alleen in dit artikel maar op de hele site.Afslanken kan ook op een gezonde verantwoordde manier en daar past dan af en toe ook een snoepje bij hoor. vetarm eten is misschien nog wel slechter voor je lichaam dan af en toe een lekkere eierkoek.

# 21/03/2009

anita schreef:

Er zijn tegenwoordig volkoren eierkoeken en die zijn heerlijk!

# 30/03/2009

Lisanne schreef:

Eierkoeken helpt! zeker weten

# 28/04/2009

Ess schreef:

Koolhydraten zijn voedsel voor je hersenen. Ieder mens heeft ze nodig, ook vrouwen. Er zijn al meer dan genoeg domme miepjes op deze wereld die prachtige sterke vrouwen zouden kunnen zijn als ze zichzelf niet zouden verminken door ondervoeding (daarmee doel ik niet op je gewicht maar de waarde van je voedsel), chirurgie om ijdelheid, kwalijk schoeisel en valse dommigheid waarmee ze lief en onschadelijk proberen over te komen.

# 21/05/2009

mirjam schreef:

"ik word al misselijk bij het zien van bovenstaand plaatje"???? wat is dat nu weer voor uitspraak, bij het zien van een eierkoek??? Belachelijk taalgebruik van een redacteur. Ik vind het zwaar overdreven commentaar. Als je dit nu zou vermelden bij het zien van een vette hamburger met friet en allerlei vette sauzen. Maar een eierkoek, kom op zeg. Wat een doodzonde om af en toe een eierkoek te mogen eten. Want verder doe je net of dit in het dagelijkse dieet van Sonja Bakker zit, maar ik geloof dat een eierkoek 1 x per 4 weken in haar dieet genoemd wordt. Een beetje relativeren kan toch zeker geen kwaad

# 29/06/2009

jessica schreef:

nou ik vind jou verhaal niet iets om over naar huis te schrijven!! Ik ben nu 2 weken bezig met een gezond voedingspatroon onder begeleiding van een dietiste en van haar MOET ik soms even snoepen om gemotiveerd te blijven!! Laten we realistisch blijven en eerlijk zeggen dat je altijd wel een keer snoept!! zonder een keer snoepen is ook niet goed voor je lichaam, je lichaam moet weten wat goed is en wat niet goed is!! en daar komt je lichaam alleen achter als je het je lichaam geeft!! en by the way, ben nu 2,5 week bezig en al 5 kilo kwijt!! en in die tijd al 6 volkoren eierkoeken gegeten!! dus slecht??? voor mij in ieder geval NIET!!

# 04/07/2009

Daniëlle schreef:

Ik ben het helemaal eens met Anne. Je hoeft jezelf niet af te straffen en als Sonja dan die eierkoek met haar dieet mee neemt. Houden mensen het patroon veel beter vol. Ik vind de eierkoek supper en ik kom er niks van aan. Dus mensen neem een lekkere eierkoek.

# 08/07/2009

Rianne schreef:

Ik snap de reacties van dit bericht wel maar het is geen slecht artikel. Waar de schrijver nl naar kijkt denk ik is of er voedingsstoffen in zitten waar je lichaam iets mee kan. In eierkoeken zitten nou eenmaal weinig essentiele voedingsstoffen maar dat wil niet zeggen dat je ze dus nooit meer moet eten. Beter een eierkoek dan een hele zak met mini mars als je dan toch iets aan je gewicht wil doen.

# 03/08/2009

anne schreef:

ik vind eierkoeken toevallig ook niet lekker maar om de eierkoek zo af te kraken is een beetje overdreven en gezond eten is voor iedereen het beste dat weten we allemaal wel maar als je gezond eet ieder dag groente en fruit eet mag daar ook een koekje en een snoepje bij maar zo als bij velen is dat juist het moeilijkst, alles waar een te voor staat is slecht.helaas moet ik mijn leven lang op mijn gewicht letten. maar ik hoop er honderd mee te worden .en zal ik nooit maatje 36 krijgen maar ik weet dat ik gezond eet en ook nog wel eens snoep en allen dieten zijn slecht want als je weer op gewicht ben t en je begint weer bij je oude eetpatroon kom je twee keer zoveel aan dus mijn advies is alle dieten buiten de deur houden. en iedere dag groenten en fruit en af en toe een versnapering.kom er wel .het enige wat je moet aan leren is vasrberaden te zijn .veel plezier het leven kan maar kort zijn dus geniet

# 07/08/2009

Desiree schreef:

@ michel Vet kun je niet om zetten in spieren! En af en toe mag je heus wel iets lekkers alles met mate. In plaats van 3 aardappels 1 en extra groenten, mager vlees en 85/ tot 100 gr is meer dan zat aan vlees, eet kleine porties per dag meerdere keren, veel water drinken en groene thee, mager beleg op volkoren brood, fruit, en verschillende groenten, sporten en bewegen erbij. Zo doe ik het ook ben 8 kilo kwijt in 2.5 maanden

# 02/10/2012

Roxyfloxsy schreef:

Voor diabetici is een eierkoek in ieder geval niet geschikt, veel te veel koolhydraten!

# 11/11/2009

Shuchan schreef:

Ik ga elke dag met 4 eierkoeken naar me werk, daar hoorde ik het verhaal van sonja bakker. Ik eet eierkoeken omdat ze lekker zijn en anders had ik niets gegeten. Maar moet zeggen ben wel afgevallen. Mijn eetpatron heb ik niet veranderd alleen eierkoeken bij de thee op me werk :)

# 02/04/2010

yo schreef:

Dit slaat echt nergens op. Mij werd vroeger altijd geleerd: 'alles waar TE voor staat Is niet goed'. Het gaat om de balans vinden tussen dingen. Een eierkoek kan gewoon, als het maar niet TE veel word. Dat is met alles zo.

# 23/04/2013

wen schreef:

ik doe het eiwitdieet en eet af en toe een eierkoek en val er gewoon van af dus ik sta niet stil daardoor ben er 25kilo mee afgevallen eet maar een lekkere eierkoek!!!!!

# 06/03/2013

Moi schreef:

Ten eerste: Sonja Bakker is geen dietist. Een dietist zal altijd samen met jou kijken naar een geschikte voeding voor jou en daar kan soms wel of soms niet een eierkoek in passen. Sonja Bakker werkt met standaard menu's en geen mens is hetzelfde! Ten 2e: er is niets mis met af en toe een tussendoortje. Helemaal geen tussendoortjes eten betekent dat je heel streng moet zijn en we weten allemaal dat te streng zijn betekent dat het vrijwel onmogelijk is om dit de rest van je leven vol te houden. Iedereen eet wel eens iets tussendoor. Het gaat om de balans die je er in brengt. Werk liever aan een eet- en leefpatroon dat blijvend vol te houden is ook op langere termijn. Misschien val je dan langzamer af, maar uiteindelijk bereik je ook je doel. En dan zonder alle frustraties van te streng en het niet vol kunnen houden.

# 09/01/2011

Mar schreef:

En volgens mij moet je ke lichaam gewoon aan het werk houden voor de juiste stofwisseling. Dus als je een eierkoek eet om een uur of 11 of 15 (en verder natuurlij niets tussendoor) blijft je lichaam prima aan het werk. Ben zelf veel afgevallen (38 kilo) dus weet inmiddels aardig hoe mijn lijf werkt. Het zijn de sauzen, chocola en dat soort 'rommel' waarvan ik aankom, niet een eierkoek wat een prma tussendoortje is!!

# 12/01/2011

peet schreef:

Volgens koolhydratentabel bevat een eierkoek 22 gr. koolhydraten. In dit artikel 65 gr.!!! koolhydraten.

# 22/03/2011

Voor 'voor wendy'' schreef:

Blijkbaar wordt je van al dat lijnen knap chagerijnig, gezien de voorgaande reactie. Wat een agressie. Leef zoals je wilt leven, eet wat je wilt eten: dan kom je pas goed in je vel te zitten!

# 21/05/2011

linda schreef:

Volgens wikipedia heeft en eierkoek 65 gram koolhydraten...

# 08/07/2011

K.d schreef:

Ik lag mij echt stuk die zegt dit die zegt dat , maar wat de eikoek zoals mijn zoontje die noemt betreft inderdaad heerlijk en nog goed ook praat mensen geen angst aan ik werk al 29 jaar met alle vormen en maten en je lekker voelen helpt steve sleger is een van de weinigen die ik ken die elke vorm aanpakt en verandert en doet dit met juiste training voeding en funn hij is de beste diëtist en het bewegingsprogramma is simpel en rust is in zijn programma heel belangrijk slapen zodat het lijf kan werken aan zich zelf K.D

# 28/07/2011

onbekend schreef:

weet je wat het is met die sonja bakker recepten je verliest er heen hoop gewicht mee en snel ook maar die mensen hebben niet door dat hun lichaam zich gaat aanpassen aan weinig voedsel en in een hongerstand komt 1000 calorien is vee te weinig je lichaam gebruik in rust bij mannen al 2500 normaal gesproken en bij een vrouw 2000 door dat soort dieten gaat je stofwisseling veel dalen en word afvallen steeds lastiger afvallen doe je door niet weinig eten maar door je gezond eten alles met mate en voldoende beweging ik woog 96 en ben 20 kilo afgevallen door iederenweek nog me frietje te eten en minder te snoepen en me stofwisseling is nog steeds snel.

# 29/07/2011

Suzanne schreef:

"Naar (verborgen) suikers wordt door de meeste diëtisten niet gekeken" ???? waar haalt de schrijver dat vandaan? ik ben derdejaars student Voeding & Diëtetiek en wij letten juist erg op verborgen vetten en suikers. Btw: Sonja is geen diëtist, daarvoor moet je de opleiding V&D hebben gedaan.

# 03/08/2011

Ornella schreef:

Ik ben 13 en ik eet elke ochtend een eierkoek als ontbijt word ik nu dik omdat er suiker inzit?

# 20/08/2011

rachel schreef:

oh dear, ik heb een eetstoornis en ik teer alleen maar op eierkoeken en ik ben echt niet dik hoor hahah

# 23/08/2011

Joyce schreef:

Ornella - Nee, 's ochtends mag je juist koolhydraten/suikers eten. Daar bouw je, je energie voor de dag mee op en het zet je lichaam aan het werk. En verder... Waarom Sonja Bakker afkraken. Bij de 1 werkt het wel en bij de ander niet, diegene waarbij het niet lukt en toch probeerden, is hun eigen keus geweest. Maar dat wilt niet zeggen dat Sonja slechte dieten voorschrijft, is en blijft je eigen keus om er aan te beginnen. En over een eierkoek... Een eierkoek is een tussendoortje, geen snoepje. Tussendoortjes MOET je eten om je lichaam aan het werk te houden en nieuwe energie binnen te krijgen. Dus wat die suikers betreft, of jij nou 2 boterhammen met kipfilet eet of een eierkoek, dan ben je net zo ver en die suikers zijn zo weer omgezet in energie. Al met al... een eierkoek geeft energie, bevat weinig vet en ruimschoots eiwitten..GEZOND, Mensen, ga nu niet denken ''oo ik ga op eierkoeken leven''. Afwisseling is erg belangrijk en je hebt ook vetten nodig, het liefst omega 6 (witvis, noten). Afwisseling = a must

# 19/09/2011

Sporter schreef:

Misschien is het verstandig om, naast het letten op wat je eet, ook te letten op hoeveel (of beter, hoe weinig) je beweegt? Mijn voeding heb ik amper aangepast, maar ik sport nu 3x in de week (fietsen, stevig wandelen en tennis) en ik ben van 69kg naar 58kg gegaan! (22 jaar, 1,65m)

# 27/09/2011

3pi schreef:

Het maakt niet zoveel uit hoor; 1 eierkoek = 95 kcal; je kunt dus best 8 eierkoeken en een multivitamine als 'diner' nemen, maar misschien niet elke dag; je raakt ze vanzelf beu op die manier ;-)

# 16/11/2011

lijntje schreef:

ik ben begonnen met lijnen afgelopen half augustus,en het af en toe eten van eierkoeken,en niet meer snoepen,ben in 3 maanden tijd 14 kilo kwijt,en in de nachtdienst smaken eierkoeken heerlijk,dus lang leve de eierkoeken

# 24/11/2011

Dyon schreef:

Iets wat niemand lijkt op te vallen: 100 Gram aan eierkoek bevat inderdaad 28 gram suiker. best veel, ja. MAAR, hoeveel weegt EEN eierkoek? 8 gram. zelfs als ik dat afrond naar boven ( 10 gram), krijg ik een totaal van 2,8 gram suiker per eierkoek, minder dan een suikerklontje in de thee. Dan heb ik toch echt liever een glas water met een eierkoek dan een kop thee met een enkel suikerklontje.

# 11/01/2014

Tony schreef:

ik doe ei op mijn eierkoek, dat is pas lekker

# 11/01/2012

Myri schreef:

Wel schrikken ik liet een slagroom soes staan en om aan mijn trek toe te geven nam ik een eier koek maar had net zo goed de soes kunnen eten.

# 22/01/2012

jaja schreef:

Af een toe een fijne eierkoek met extra verzels (van onze blauw witte hamsterende grossier) moet toch geen probleem zijn! Voor de eierkoeken fans onder ons, de Hema heeft zelfs twee verschillende soorten! :-) En ik hoor niemand over de amoniakgeur die je soms ruikt, dat vind ik nou het enige mindere aan de eierkoek! Zullen we nu speculaasjes gaan afkraken? ;-)

# 31/01/2012

Black schreef:

Het onderwerp is wel oud , maar toch. Jammer dat de redacteur als gezond alternatief fruit en yoghurt met muesli aanhaalt. Al eens gekeken hoeveel suiker daar in zit? En in veel fruit is die suiker dan ook nog fructose, dat is nog een ergere dikmaker dan glucose, omdat het niet verbrand kan worden en dan als vet opgeslagen wordt.

# 26/02/2013

Priscilla schreef:

Nou sorry hoor, ik eet elke dag een eierkoek, als tussendoortje, en ben nu een maand aan het afvallen, en al bijna 7 kilo kwijt, dus snap niet waar t gezeur vandaan komt. je bent wel een mens, en je mag dus ook gewoon eten, het is zelfs slecht om heel weinig te eten, en daarna weer veel, dieet heb je dan voor niks gedaan. En je moet het zo zien. Eierkoek, lekker gezond, en veel beter als chips, koek of welk ander tussendoortje die ik normaal at dan ook :)

# 08/02/2012

Erik schreef:

Of een eierkoek nou gezond is of niet. Alleen maar commentaar leveren op een ander getuigt niet echt van fatsoen en karakter. Elk dieet heeft zijn voor- en nadelen. Waar de een dik van wordt, valt de ander van af.

# 07/03/2012

Michel schreef:

Je MOET sporten als je wilt afvallen en gewoon goed en gezond eten. DAN val je af, en zet je vet om in spieren. En gewoon stoppen met slagroom soezen, chocola, chips en anders zooi. Het is echt niet zo moeilijk.

# 14/05/2012

Tonny schreef:

Volgens mij kun je wel alles gewoon eten als je het maar met mate doet en zeker als je er veel bij beweegt. Dus ik zeg: geniet van alles en blijf daarbij lekker dansen, fietsen, rennen, lopen, zwemmen, vrijen enz. ENJOY your life!

# 04/06/2012

Robin schreef:

Vet = opgenomen energie -/- verbruikte energie. Lekker blijven eten dus en meer energie verbruiken. Op welke manier dan ook.

# 09/03/2014

Willemijn schreef:

Sonja is GEEN diëtist, maar voedingsconsulent. Diëtisten letten wel degelijk op verborgen suikers zoals deze in eierkoeken

# 04/02/2015

Dyon schreef:

Overgens zijn superfoods onzin.

# 11/06/2015

Reactie toevoegen

Geef de uitkomst van de onderstaande som:

(in cijfers)

Wij maken gebruik van cookies om onze website beter op uw wensen af te kunnen stemmen. Klik hier voor meer informatie over onze cookies.