Het Sonja Bakker-dieet maakt blijvend dik

Het Sonja Bakker-dieet maakt blijvend dik

Er was reeds vanuit vele hoeken commentaar op het Sonja-Bakkerdieet omdat het een crashdieet is. Dit is nu wetenschappelijk bewezen door Tatjana van Strien van de Radboud Universiteit van Nijmegen. Zij beweert dat het dieet permanente problemen met het metabolisme en eetgedrag kan veroorzaken.

Het Sonja Bakkerdieet gaat uit van ongeveer 800 kilocalorieën (kcal) per dag. De aanbevolen hoeveelheid is voor vrouwen 2000 kcal per dag en voor mannen 2500 kcal per dag. Wanneer je een dieet hebt wat veel minder is, heb je garantie op gewichtsverlies, maar dit is voornamelijk spiermassa die je kwijtraakt. Je krijgt op deze manier niet alleen te weinig nuttige voedingsstoffen binnen, maar hiermee veroorzaak je ook het zogenaamde JoJo-effect , doordat je lichaam aan de 800 kcal per dag gewend raakt. Wanneer je weer terug naar de normale hoeveelheid calorieën per dag gaat, is je lichaam hier niet meer aan gewend en kom je weer aan.

Sonja Bakker heeft een dieet gecreëerd om mensen op korte termijn te laten afvallen, zodat ze het aan anderen aanraden en Sonja Bakker hiermee veel geld verdient.

Blijvend dik

Steeds opnieuw lijnen maakt blijvend dik, stelt Tatjana van Strien. Ik heb genoeg dikke mensen gezien die niet meer afvallen van een dieet van 1500 calorieën, wat toch echt weinig is. Hun metabolisme reageert door herhaalde strenge lijnpogingen niet meer normaal.

Uit het onderzoek van de Radboud Universiteit blijkt dat mensen die bijna altijd lijnen een sterke drang hebben tot "overeten" als ze zondigen tegen hun dieet. Ook gaan emotionele eters meer eten als ze gespannen zijn, terwijl gewone eters dan juist minder zin in eten hebben.

Een dieet helpt emotionele afvallers niet, integendeel. Hoe strenger het dieet, hoe meer kans dat het mislukt. En van steeds falen kun je dikker worden dan je was, zegt Van Strien. Mensen die willen afvallen moeten leren accepteren dat 5 tot 10 procent gewichtsverlies met behulp van een diëtiste voor bijna iedereen het maximaal haalbare is.

Toegevoegd op: 25-09-2007 | Categorie: Voeding | Printversie

Reacties op dit artikel

Jennica schreef:

Als je aanleg heb om dik te worden dan is je max aan calorieen geen 2000 maar 1500 kcal 2000 is het gemiddelde van alle vrouwe en niet alle lichamen zijn hetzelfde je kunt dus het zelfde eten maar stel dat je een keertje een pizza wil zorg dat je 2 dagen daarna lichter eet zodat je weer in balace komt en zo kom je niet aan en blijven sporten gezond eten en sporten is voor de. Rest van je leven als je aanleg hb om dik te worden

# 04/02/2013

milan van der graaf schreef:

lameheid

# 14/04/2009

Sonja Bakker schreef:

Bewijs maar dat het niet werkt mijn dieet!!!!!

# 21/05/2010

v schreef:

werkt ook niet

# 26/08/2010

JustMe schreef:

Het werkt wel, 3 jaar geleden 30 kilo afgevallen in korte tijd en nog steeds op mijn streef gewicht. Daarnaast staat er wat geschreven over emotionele eters en mensen die veel aan dieten doen, dit heeft niets te maken met het |Sonja Bakker dieet maar is persoonsgebonden. Daarom is persoonlijk contact tijdens het afvallen heel belangrijk, de gewichtsconsulent kun je er helpen mee om te gaan. en je moet ook na het dieet natuurlijk NIET weer teruggaan naar je normale eetpatroon!! zoals er staat...maar wel iets meer hoeveelheden en gezond, nou dan kom je echt niet aan hoor, wat een belabberd onderzoek. Grt Gewichtsconsulente

# 28/01/2011

Tina schreef:

Ha ha dit is echt belachelijk.Weer iemand die het niet kan hebben dan Sonja gewoon een super dieet heeft samengesteld in der boeken. Jullie willen haar alleen maar zwart maken en hebben ook zelf totaal geen overgewicht of het zelf nooit geprobeerd. Ik ben de vorige keer dat ik haat dieet heb gedaan 17 kilo afgevallen en ook niet aangekomen omdat ze laat zien hoe je het na je dieet netjes kan bijhouden. Dus niks terugval en als je dat wel doet is het je eigen schuld. Ik ben na mijn zwangerschap weer een paar kilo aangekomen en ben nu weer met haar dieet begonnen en ik vind het super! En als je honger hebt pak je een appel of iets soortsgelijks(staat ook in haar boek). Het is een richtlijn en daar ben je zelf bij. Sonja ik vind je boek geweldig en diegene zegt dat het niet zo is, ja die wou graag dat ie het zelf bedacht had.Ga zo door meid!

# 16/09/2011

Iris schreef:

Ik ben 12 kilo afgevallen in 10 weken met sonja bakker nu ik ben gestopt ben ik in 3 weken weer 9 kilo aangekomen

# 31/01/2012

Desi schreef:

Dat wanneer je je calorie iname zo ver naar beneden gooit (van 2000 naar 800) en je daardoor voornamelijk spiermassa verbrand en je daarna juist des te eerder weer aankomt klopt. Dit komt doordat spieren juist zorgen voor je verbranding gedurende de dag, dus minder spiermassa is minder verbranding. Wanneer je calorie iname zo ver daalt kan je lichaam niet alleen maar extra vet verbranden maar juist spieren, omdat je lichaam op een overlevingsstand gaat (om het maar zo te zeggen) en vet danjuist belangrijk is. Wat niet klopt is dat de gemiddelde vrouw 2000 calorieen per dagnodig heeft. Dit verschilt sterk per persoon. Bereken is uit hoeveel jij per dag nodig hebt (staat op meerdere internet pagina's hoe je dit moet doen). Ik heb er namelijk maar 1471 nodig en indien wij ons vasthouden aan die 2000, logisch dat we aankomen. En als je van 1471 naar 800 calorien gaat per dag is dat ineens niet meer zoon groot verschil met 2000 en 800. En voor Iris, ik weet natuurlijk niet wat je hebt gedaan waardoor je weer bent aangekomen. Maar dit gebeurd niet zomaar. Als je aanleg hebt om aan te komen, wat ik ook heb, dat is het geen "dieeten" of "lijnen", maar een "way off life".. Je zult je eet patroon altijd moeten aanpassen naar jouw calorie behoefte. En tuurlijk betekend dit niet dat je nooit een patatje mag, maar houd daar dan de volgende dag rekening mee ;).

# 01/02/2012

Reactie toevoegen

Geef de uitkomst van de onderstaande som:

(in cijfers)

Wij maken gebruik van cookies om onze website beter op uw wensen af te kunnen stemmen. Klik hier voor meer informatie over onze cookies.