Welke soorten rijst zijn er en welke zijn gezond?

Welke soorten rijst zijn er en welke zijn gezond?

Rijst is gezond. Wist je dat de rijstkorrel in feite afkomstig is van gras? Een bepaalde grassoort uiteraard. Het wordt al vele duizenden jaren verbouwd als voedsel en letterlijk door hele volksstammen over de hele wereld geconsumeerd. Veelal als hoofdmaaltijd, maar in sommige Europese landen tegenwoordig ook als bijgerecht (met name in het noordelijk deel van Europa).

Er zijn veel verschillende soorten rijst; we noemen er een paar:

  • "Gewone" witte rijst (niet onze favoriet) - neutraal smakend. Rijst zonder vliesje, veelal lange korrel. Met witte rijst kunnen in principe vele soorten worden bedoeld. De meest gangbare wordt voornamelijk in Suriname en India verbouwd en is ook bekend onder de naam Patna-rijst.
  • Basmatirijst (wit en volkoren; de volkoren variant is echt heerlijk en geurig) zie artikel elders op de site . Deze rijst komt uit de streek van de Himalaya en heeft een lange korrel. Zeer smakelijk in kruidige gerechten.
  • Risotto - is van oorsprong afkomstig uit Italië, regio Venetië. Door een hoog gehalte aan zetmeel is deze rijst na het koken heel romig. Het koken van deze rijst vergt - in tegenstelling tot vele andere rijstsoorten - wel de nodige aandacht: je moet er steeds bij blijven om te checken of de rijst nog ok is qua vochtgehalte en gaarheid. Dat komt omdat bij het koken het rijkelijk aanwezige zetmeel in de risotto vrijkomt en zich bindt met het toegevoegde water. Het is de bedoeling dat je uiteindelijk een smeuïg geheel overhoudt. Overigens werd deze rijstsoort vroeger beschouwd als "armeluisvoedsel".
  • Wilde rijst - is als zodanig eigenlijk geen echte rijstsoort. Groeit in de Verenigde Staten en is, net als rijst, een bepaalde grassoort, maar van een ander type dan de "geijkte" rijstplanten. Was eerst moeilijk te krijgen in ons land, maar nu volop aanwezig in de beter gesorteerde zaken. Deze rijst wordt vaak gecombineerd met witte rijst.
  • Thai-rijst- ook een geurige witte rijst, afkomstig uit Thailand, lange korrel
  • Zilvervliesrijst - zoals de naam al zegt: het vliesje zit er nog om en dat is heel gezond voor onze darmen, die hebben namelijk veel werk om dit te verteren. Het geeft bovendien een "vol" gevoel in de maag, zodat je langere tijd geen hongergevoel hebt.
  • Notenrijst - geen rijstsoort, maar witte rijst, waaraan een aantal ingrediënten is toegevoegd, zoals stukjes gedroogde papaya, zonnebloem- en pompoenpitten.

We hebben een aantal eenvoudig te maken en heerlijke hoofdmaaltijden met rijst voor je bij elkaar gesprokkeld.

Vandaag de eerste, een recept met risottorijst. Je kunt de rijst maken volgens de aanwijzingen op de verpakking of een smakelijk basisrecept volgen, zie ons "Recept voor basisrisotto".

Risotto aux fruits de mer, oftewel "zeevruchten"

(hoofdgerecht, 4 personen)

Benodigdheden:

Vraag bij de vishandel of kijk bij de beter gesorteerde supermarkt naar een mengsel van verschillende vissoorten, gefileerd en kant en klaar om te roerbakken.

Het alternatief is uiteraard om zelf wat verschillende vissoorten (al dan niet gefileerd, afhankelijk van je budget en tijd) te mengen. Je kunt altijd een deel van de gebakken portie invriezen, makkelijk voor een volgende keer.

  • Ca. 500 gram gemengde, gefileerde vissoorten, in roerbakstukjes
  • 2 teentjes knoflook, fijngesneden
  • 1 gesnipperde ui
  • 4 tomaten, in blokjes gesneden, zonder zaadlijsten
  • 1 in reepjes gesneden rode paprika
  • 100 gram doperwtjes (uit de diepvries) - volg kookinstructies, maar houd een kortere kooktijd aan
  • 1 pak risotto-rijst - kook volgens aanwijzingen op verpakking of maak het volgens het recept hieronder - zie dan de extra benodigdheden!
  • 3 eetlepels olijfolie mild

Plus, optioneel, (een keuze uit) de volgende ingrediënten, afhankelijk van persoonlijke smaak:

  • 10 grote, gepelde garnalen of gamba's
  • 15 verse mosselen, gekookt en schalen verwijderd
  • 150 gram inktvisringen
  • 100 gram in plakjes gesneden chorizo (worst)

Bereidingswijze:

Maak de risottorijst volgens de aanwijzingen op de verpakking of bereid het volgens 't basisrecept, zie "Recept voor basis-risotto"

  • Bak de gemengde stukjes visfilets en de (optionele) inktvisringen in 1½ eetlepel olijfolie ca. 2 minuten, goed omscheppend.
  • Bewaar in een schaal of kom.
  • Verhit dan de resterende lepel olijfolie en roerbak daarin de ui, paprikareepjes en knoflook kort op hoog vuur.
  • Voeg dan de doperwtjes en de tomaatstukjes erbij en laat dit geheel een minuut of 2 stoven.
  • Schep vervolgens de gebakken vis en de (optionele) mosselen, chorizo en gamba's door het groentemengsel.
  • Laat dit geheel dan weer 2 minuten op de laagste hittebron stoven en haal het dan van het vuur af.
  • Schep bovengenoemd mengsel door de gare risotto en warm alles goed door.

Dit recept lijkt ingewikkeld, maar als je 't een keer gemaakt hebt, valt het reuze mee en je kunt natuurlijk eindeloos variëren; je kunt het zo makkelijk of ingewikkeld maken als je zelf wilt. Je kunt uiteraard ook het hele mengsel van te voren klaarmaken en in de koelkast bewaren en op een later tijdstip de risotto koken en het gerecht verder afmaken.

Toegevoegd op: 02-03-2009 | Categorie: Voeding | Printversie

Reacties op dit artikel

Lolly schreef:

Wouw, Veel soorten rijst zeg

# 24/04/2009

Roxyfloxsy schreef:

Heerlijk rijst, als het tenminste na het koken even gebakken wordt, hihi! Ik gebruik altijd zilvervliesrijst.

# 11/11/2009

Peter schreef:

Welke rijst is lekker droog en plakt niet aan elkaar

# 18/04/2013

Anon schreef:

Ik ben dol op rijst ! Ik heb een bijbaantje bij een chinees restaurant en daar noemen ze me '' The Rice King '' omdat ik een keer 3 borden vol rijst op had gegeten :D

# 18/04/2011

Blane schreef:

Maar welke rijst is nou het gezondst?

# 03/07/2011

mati schreef:

basmati rijst

# 04/09/2011

harry schreef:

en waarom is Basmati het gezondst?

# 10/08/2012

ontbekende schreef:

welke soorten rijst is er eigenlijk?????

# 06/03/2014

Reactie toevoegen

Geef de uitkomst van de onderstaande som:

(in cijfers)

Wij maken gebruik van cookies om onze website beter op uw wensen af te kunnen stemmen. Klik hier voor meer informatie over onze cookies.