Statische elektriciteit in de winter

Statische elektriciteit in de winter

Word jij ook zo knetter van dat statische gedoe in de winter? Herken je het? Je raakt een metalen deurkruk aan en je krijgt een "schok". Je borstelt je haar en het knettert helemaal. Je wilt je geliefde een kus geven en de "vonk" springt over... maar niet zoals je bedoelde... Je wordt "knettergek" als je je trui uittrekt en je haren staan daarna alle kanten op. We gaan vandaag eens even nader in op dit fenomeen.

Het ontstaat doordat je een flinke lading statische elektriciteit bij je hebt. Normaalgesproken stroomt die zonder problemen de aarde in. Als je echter kleding draagt van een materiaal dat bij wrijving zo'n soort elektrische lading opwekt - en dat zijn met name kunststoffen - en als je daarnaast schoenen draagt waarvan de zolen de statische lading slecht geleiden, dan blijf je die elektrische lading bij jou houden tot je een metalen voorwerp aanraakt, bijv. de handle van een autoportier. Dan krijgt de elektriciteit de gelegenheid om zich te ontladen en jij voelt dat als een schok. Droge lucht levert een belangrijke bijdrage aan het feit dat we de opgebouwde elektrostatische lading niet kunnen "lossen". Daarom komt dit verschijnsel vaker in de winter voor, als de verwarming aan is. Een bakje water aan de radiator hangen helpt de lucht vochtiger te houden.
Als je schoenen aan hebt met zolen van een slecht geleidend materiaal, zoals rubber, of kunststof, en je loopt op een synthetisch tapijt of een vloer met een rubberen onderlaag, dan heb je de ideale omstandigheden voor een schok gecreëerd.
De remedie: weg met die kunststof kleding; draag bijv. katoen of wol en schoeisel met leren zolen. En vergeet 't waterbakje niet!

Toegevoegd op: 23-01-2009 | Categorie: Overige onderwerpen | Printversie

Reacties op dit artikel

P. Meijn schreef:

Het is bij ons ieder jaar hetzelfde ritueel. Zodra de verwarming aangaat, ontstaat er op onze lichamen een elektrische lading die keer op keer ontlaat als we bijv. een deurklink aanraken, maar ook als we de schemerlamp aan- of iot doen, zelfs als we de bladeren van grote planten aanraken. De remedie die wij toepassen, is een elektrische luchtbevochtiger die zo'n drie liter water in zes uur verbruikt. Ook letten we op de hygrometer in de woonkamer. Die staat bij ons op ongeveer 75%. Zolang we deze situatie handhaven valt het mee v.w.b. de schokken. Ik moet wel zeggen dat mijn vrouw er gevoeliger voor is dan ik.

# 28/01/2009

Melissa schreef:

I´m in loveeee (ll)

# 22/06/2010

travy schreef:

ik heb 2jaar geleden mijn nieuwe dvd speler kapot gemaakt hier door , ik blijf nu overal van af....

# 06/12/2010

VJ schreef:

Ik dacht dat het eigenlijk net andersom was... Nu het lente/zomer is krijg ik ontzetten veel schokken zodra ik de auto in of uitstap. De lucht is blijkbaar zeer droog momenteel.

# 14/05/2011

Reactie toevoegen

Geef de uitkomst van de onderstaande som:

(in cijfers)

Wij maken gebruik van cookies om onze website beter op uw wensen af te kunnen stemmen. Klik hier voor meer informatie over onze cookies.