Tips voor kleine geluksmomenten

Tips voor kleine geluksmomenten

We willen het natuurlijk allemaal: gelukkig zijn en vooral blijven. En eigenlijk is het zoveel makkelijker dan we denken, om een geluksgevoel te creëren. Om het te behouden is wat meer nodig, maar ook dat is - met de juiste instelling - zeker niet onmogelijk. Als je het geluksgevoel in kleine, alledaagse dingen zoekt, dan zul je dat gevoel ook vaker her- en erkennen. Vanaf vandaag een serie tips voor kleine geluksmomenten.

1. Accepteer jezelf!

Pas als je jezelf volledig accepteert, en vertrouwt en waardeert, kun je liefde en genegenheid voor anderen voelen.

Jezelf accepteren kun je leren, o.a. met behulp van cd's of boeken met zgn. affirmaties: positieve teksten over jezelf, die je - net als een mantra - alsmaar herhaalt; het liefst hardop voor de spiegel. Woorden en gedachten zijn heel krachtig. Als jij jezelf de hele tijd voorhoudt dat je een nietsnut bent; niet deugt; toch nooit iets zal bereiken, etc.... dan zul je steeds in datzelfde cirkeltje blijven hangen. Door die negatieve overtuigingen te vervangen door positieve en ze alsmaar te herhalen, zal er uiteindelijk een ommekeer ontstaan in je denk- en doepatronen.

2. Stop met piekeren

Met piekeren los je niets op. Sterker nog: onderzoek heeft aangetoond dat door veel piekeren het zgn. parasympatische zenuwstelsel (het deel dat "herstel en rust" in z'n takenpakket heeft) niet goed meer kan functioneren. En door eindeloos piekeren beland je weer in een vicieuze cirkel, want je kunt je daardoor steeds minder goed ontspannen, hetgeen uiteraard weer leidt tot slapeloosheid en.... juist, tot piekeren! Je kunt je emoties en zorgen beter op een andere manier verwerken, door er over te praten, of ze van je af te schrijven, waarbij je een overzichtje maakt van wat je op dit moment zorgen baart en hoe je daar iets zou kunnen veranderen. Beperk je tot praktische oplossingen. Gaat het om dingen waar je zelf niet direct iets aan kunt doen, die buiten jouw directe controle liggen, besef dan dat het niets helpt om daarover eindeloos te gaan piekeren. Probeer je te ontspannen; zie hiervoor de tips elders op deze site

Zie ook:

Toegevoegd op: 21-04-2008 | Categorie: Overige onderwerpen | Printversie

Reacties op dit artikel

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Reactie toevoegen

Geef de uitkomst van de onderstaande som:

(in cijfers)

Wij maken gebruik van cookies om onze website beter op uw wensen af te kunnen stemmen. Klik hier voor meer informatie over onze cookies.