Top-3 van stress-effecten

Top-3 van stress-effecten

We hebben er allemaal weleens last van; de ene mens wat meer dan de andere. Dat stress nare gevolgen heeft voor onze geest, dat wisten we al, maar het is goed om ook eens stil te staan bij wat lichamelijke effecten van het (langdurig) blootstaan aan een overdosis stress. We hebben een top-3 voor je...

1) acne

Stress zorgt voor een grotere aanmaak van het hormoon cortisol. Dit hormoon zet weer een bepaald type testosteron aan het werk, waardoor de talgproductie over-enthousiast wordt, en ziedaar: onzuiverheden in overvloed.

2) rimpels en grauwe teint

Op haastje-repje momenten concentreert je bloedstroom zich vooral op je vitale delen (hart en longen). Lichaamsdelen die ook even zonder kunnen, zoals je huid, moeten het met minder doen. De celvernieuwing wordt op een lager pitje gezet en hierdoor krijgen lijntjes vrij spel.

3) een rode, jeukende huid

Sluimerende allergieën steken sneller de kop op als je blootstaat aan stress, maar je kunt ze ook spontaan ontwikkelen als de druk te hoog wordt. Je lichaam gaat dan extra histamine (een bloedvatverwijdend stofje) aanmaken, wat kan leiden tot rode, jeukende vlekken en zelfs eczeem.

In een volgend artikel geven we wat tips om te ontstressen. Voer ze uit; ga experimenteren. Kijk wat voor jou het beste werkt. Je lichaam en geest zullen je dankbaar zijn!

Toegevoegd op: 10-11-2007 | Categorie: Overige onderwerpen | Printversie

Reacties op dit artikel

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Reactie toevoegen

Geef de uitkomst van de onderstaande som:

(in cijfers)

Wij maken gebruik van cookies om onze website beter op uw wensen af te kunnen stemmen. Klik hier voor meer informatie over onze cookies.