The Joy Diet - Martha Beck

The Joy Diet - Martha Beck

In haar nieuwste boek, The Joy Diet, geeft Martha Beck (vaste psychologe uit de Oprah Winfrey Show) De oplossing voor een waardevoller en aantrekkelijker leven. Het klinkt allemaal erg "eetlustopwekkend"...

Op de site van Oprah staat een interview met Martha. Ook staan er wat passages uit het boek. Dit alles spreekt mij heel erg aan en ik wil het jou niet onthouden, omdat ik zeker weet dat het jou ook heel veel goed zal doen. Ik heb het grootste deel van het artikel overgenomen en deels als vrije vertaling; deels als verslaggeving. Lees het en doe er je voordeel mee!

"Elke dag herinner ik mezelf eraan om in feestelijke stemming te zijn. Dit is onderdeel van een programma dat ik het plezier-dieet (The Joy Diet) noem.

Een "dieet" voor het innerlijk in plaats van voor het lijf! (Het woord "dieet" betekent van oorsprong overigens geen voorgeschreven eetprogramma, maar een manier van leven). Om het plezier-dieet toe te passen, integreer je bepaalde, eenvoudige handelingen in je dagelijkse routine. Deze handelingen zullen je leven verbeteren, of je nou alleen een beetje somber of treurig bent, of heel diep in de put zit.

Feestvieren (volgens het plezier-dieet) betekent: aandacht en structuur toekennen aan gebeurtenissen of handelingen die je anders nauwelijks opmerkt of de moeite waard vindt. Op die manier maak je van de meest doodgewone situaties en handelingen een feestje!

Hoe organiseer je deze feestelijkheden?

De meest algemene betekenis van het Engelse woord: "feast" is een grote, feestelijke smulpartij. In vroeger dagen hield dat vaak enorme schranspartijen in. Maar bij het feest-dieet gaat het meestal helemaal niet om voedsel, en grote hoeveelheden voedsel zullen lang niet altijd geschikt zijn als feest-dieet.

Een dwangmatige schranspartij bijvoorbeeld, is het tegengestelde van een smulpartij. Het is een eenzaam gebeuren; het is smakeloos en ziekmakend; het ontneemt zowel je zintuigen als je ziel het plezier van het bewust beleven, genieten van eten. Aan de andere kant: ervaringen als het horen van een prachtig stuk klassieke muziek, of het vluchtig aanraken van je geliefde kunnen zeker ook gedefinieerd worden als "feest", op voorwaarde dat jij er de juiste aandacht aan besteedt.

Wanneer je bewust kiest voor tenminste 3 vaste feesten per dag, dan zul je al die prachtige en waardevolle ceremonies (her-)ontdekken die al deel uitmaken van je leven. Of 't zal je aanzetten tot het ontdekken en genieten van dingen die je anders nooit opgevallen zouden zijn. Hoe dan ook, deze methode zal ervoor zorgen dat je een plezieriger, evenwichtiger leven zult hebben; een leven dat gevolg geeft aan je diepste verlangens en grootste wensen. Dat is nog eens wat je noemt een gezond dieet!

Het helpt om een bepaald ritueel uit te voeren t.b.v. de symbolische (h)erkenning van je acties / handelwijze. Een ritueel, hoe simpel ook, trekt een grens om een activiteit zoals een lijst doet om een foto. Zo onderscheidt het zich van het alledaagse leven, en wordt de schoonheid en het unieke ervan benadrukt. Hierdoor wordt c.q. worden de deelnemer(s) aan het ritueel zich meer bewust van de betekenis ervan.

Je voert waarschijnlijk al tientallen kleine rituelen uit, sommige zelfs zonder dat je het beseft. Bijvoorbeeld elke avond voor je gaat slapen, of als je koffie gaat drinken, of aan het fitnessen bent: elke keer voer je rondom die activiteit een aantal handelingen uit volgens hetzelfde patroon. Een ritueel, dus.

Als jouw meest belangrijke ritueel op dit moment bestaat uit het toevoegen van wasverzachter aan de wasmachine, dan wordt het wellicht tijd voor wat variatie en wat meer "psychologisch verantwoorde" rituelen.

Hoewel het Joy Diet geen specifiek dieet is, omvat het twee strenge regels over eten, namelijk:

1.       Je mag alleen eten waar je echt van geniet.

2.       Je moet echt genieten van alles wat je eet.

Dat houdt dus in, dat als je zin hebt in een karameltoetje en je neemt in plaats daarvan rauwe broccoli, je helemaal fout bezig bent en het dieet verpest.

Aan de andere kant, als je waanzinnig zit te genieten van je karameltoetje en je begint je ongemakkelijk en onplezierig "vol" te voelen, dan moet je volgens de regels van het Joy Diet direct stoppen met eten. (In feite heb je dan al teveel gegeten; je hebt niet geluisterd naar je lichaam, naar de "prikkel tot verzadiging").

De schrijfster zelf heeft jaren met een eetstoornis te kampen gehad, waarbij ze zowel vastte als ongecontroleerde eetbuien had.

De eerste keer dat ze de neiging had om aan haar natuurlijke eetlust toe te geven, voelde onwaarschijnlijk griezelig en ze verwachtte dat ze zichzelf ongelooflijk te buiten te gaan. Maar na jaren van "leerzame experimenten" (lees: door schade en schande) besefte ze dat haar lichaam alleen maar zijn eigen natuurlijke, "ideale" gewicht en eetpatronen wou vaststellen.

En ja... een tijdlang at ze inderdaad ongecontroleerde hoeveelheden chocola. Nou niet bepaald dat wat haar lichaam bedoelde met ideaal voedsel, maar meer een psychologische reactie op het feit dat ze zich jarenlang lekkernijen had ontzegd.

Zij gelooft dat onze psyche en ons lichaam alle "pleziertjes" waar ze te weinig van krijgen, gaan oppotten. Honger jezelf uit en je lichaam zal willen schransen. Waarna het elke calorie als vet zal opslaan, om zich alvast te wapenen tegen de volgende periode van uithongering.

En aan de andere kant: als je jezelf toestaat om alles te eten wat je lekker vindt, zul je verbaasd staan over hoe correct en verantwoord je lichaam zal willen zijn.

Opvoedkundigen stellen dat als kinderen zelf de keuze wordt gelaten, ze zullen kiezen voor een uitgebalanceerd, gezond dieet. Volwassenen zullen hetzelfde doen, tenzij ze om andere redenen eten dan lichamelijke honger.

Als jij voedsel tot je neemt om andere gevoelens te verzachten, dan luister je niet naar wat je lichaam echt wil, echt nodig heeft en je zult ook niet echt kunnen genieten van wat je eet.

In haar boek staan manieren om emotie-eten te lijf te gaan. Als je die eenmaal opgelost hebt, kun je je aan de belangrijkste regels gaan houden, nl. eten wat je lekker vindt en genieten van wat je eet en dan zul je in staat zijn om van de simpelste maaltijd een feestelijke gebeurtenis te maken. Geef je lijf bij elke maaltijd waar het om vraagt, zonder vooroordelen of een knagend geweten. Geef liever wat extra geld uit aan iets van goede kwaliteit, waar je echt zin in hebt, dan aan een goedkoper, maar minder smakelijk alternatief. En volg bij het bereiden van een maaltijd gewoon het originele recept, in plaats van ingrediënten te vervangen door light of vetarme varianten. Leer communiceren met je lichaam en je zult merken dat het je precies vertelt waar het de voorkeur aan geeft!

Speciaal voor onze smaak- en reukzintuigen zijn feestelijke etentjes (vanaf nu kunnen dit dus ook gewoon hele simpele snacks of maaltijden zijn!) een hoogtepunt. Maar het plezier-dieet gaat een stap verder en betrekt ook de andere zintuigen bij het feestje. Aangename dingen die je via je ogen en oren ervaart, worden vaak omschreven als "mooi" of "prachtig". En zo wordt het dus ook nog een echt "beauty-feestje"!

Het is verbazend hoe lang het duurt voor we van al die dingen die we prachtig vinden ook daadwerkelijk gaan genieten. Ook al hebben we ladingen CD's en het nieuwste op het gebied van geluidsapparatuur, we nemen nooit - of in ieder geval niet vaak genoeg - echt de tijd om werkelijk naar onze favoriete muziek te luisteren. We hebben een hartgrondige hekel aan de kleur van de verf in onze badkamer, maar komen er nooit aan toe c.q. nemen nooit de moeite om daar daadwerkelijk eens iets aan te doen; om de kwast ter hand te nemen en dat vertrek eens om te toveren in een paradijsje, dat een feest voor de ogen (en voor het humeur!) is.

Martha adviseert haar cliënten vaak om de dingen of plaatsen die ze het mooist of meest dierbaar vinden, waar ze het meest van genieten, opnieuw te ontdekken. Als je die dingen betrekt in je dagelijkse feestelijke rituelen, wordt dat ritueel nog meer versterkt, wordt het nog feestelijker.

Ook het gevoelszintuig komt bij dit feestelijke gebeuren aan de orde en we weten het wel, maar we doen het te weinig: met dit zintuig kunnen we ook hele plezierige feestjes bouwen... wat te denken van geweldige sex, of een uitgebreide ontspanningsmassage, en allerlei wellness-activiteiten zoals baden, schoonheidsbehandelingen, voetverzorging, kapper, etc. En als je helemaal ontspannen thuis bent, dan kun je je heerlijk voelen in je flanellen pyjama of je favoriete oude t-shirt en je antieke-maar-o-zo-heerlijke pantoffels!

Er bestaat een bepaalde sensatie, proprioceptie genaamd. (Dit woord is afkomstig uit het Latijn) Het betekent letterlijk "zelfwaarneming" en is een neurologische term voor het vermogen van een organisme om de positie van het eigen lichaam en lichaamsdelen waar te nemen. Op internet staan hierover zeer interessante artikelen. Wij beperken ons in dit geval tot ons feestelijke artikel en de adviezen van Martha. Zij zegt dat alleen maar lekker relaxed liggen al een feestje voor het lichaam kan zijn, in het bijzonder als je het zomaar midden op de dag een paar minuutjes kunt doen. Maar ook bewegen, zoals stretchen, touwtje springen, dansen en al die andere dingen om je lijf in beweging te houden, kunnen een klein feestje zijn.

Dan hebben we nog de categorie slaap, een echt cadeautje voor lichaam en geest. Wist je dat onze economie jaarlijks biljoenen verliest, alleen al door de problemen die het gevolg zijn van chronisch slaaptekort van een groot deel van de werknemers? Ga eens even bij jezelf na: ben jij - in je huidige omstandigheden - in staat om te slapen tot je helemaal uitgerust bent? Nee? Verander dit dan met onmiddellijke ingang. Ga eraan werken. Als je aan slapeloosheid of andere slaapproblemen lijdt, neem dan contact op met je huisarts of een andere deskundige op dat gebied. Kwalitatief goede slaap is het geboorterecht van elk levend wezen dat in staat is om tukjes te doen!  Natuurlijk zijn er altijd weleens omstandigheden dat iemand wat minder lekker slaapt en die zullen er altijd blijven. Die moet je incalculeren. Maar ze horen echt uitzonderingen en geen regel te zijn!

Tenslotte - en zeker niet als laatste en onbelangrijkste - is er nog het aspect "liefde". Als je dit gevoel of deze ervaring niet kent, blijf dan zoeken tot je die sensatie wel hebt gevonden. Er zijn heel veel verschillende feestjes in het kader van liefde en ze bestaan allemaal uit momenten waarop het ene levende wezen zich met affectie richt tot het andere levende wezen of organisme (mens, dier, bloem, etc.). Die momenten kunnen ook langer duren, zelfs een leven lang; je kunt je hele leven affectie voelen of uitwisselen. En soms ervaren we afwijzing en dat doet pijn. Maar uiteindelijk overwint het gevoel van liefde weer in affectie voor/met anderen, omdat dit zo'n overweldigende sensatie en ervaring is.

Martha geeft drie adviezen die jou kunnen helpen om je voortaan meer bewust te zijn van gelegenheden die zich voordoen waarmee je een liefdesfeestje kunt bouwen. Zonder deze bewustwordingstips had je de gelegenheid anders wellicht gemist!

1.       Om met Benjamin Franklin's woorden te spreken: "Als je geliefd wilt zijn of worden, heb dan zelf lief en wees liefdevol. Liefdesfeestjes zijn nooit standaard en altijd afhankelijk van tijd, plaats en omstandigheden. Iedere betrokkene zal de vaardigheid om op de een of andere manier lief te hebben, mee moeten brengen. Als jij wacht op het moment dat de ander jou honderd procent levert van de liefde die jij nodig hebt, kom dan van die wolk af; zoek een therapeut die bereid is om een bepaalde vriendelijke communicatie te accepteren in de vorm van geld!

2.       Verberg je liefde niet. Als je het voelt, uit het dan; niet met het doel om anderen jouw gevoelens te laten beantwoorden, maar eenvoudigweg om via de buitenkant van jou te tonen hoe je je van binnen voelt. Het ergste dat je hart kan overkomen is niet de afwijzing door een andere persoon, maar het feit dat je niets doet met al die liefde die je voelt.

3.       Als je de keus hebt tussen een feest van liefde of elke andere optie, kies dan voor liefde. Vergeleken met andere activiteiten zullen liefdesfeestjes je leven overhoop halen; je carrière in de weg staan; je uitputten; je gek maken. Maar ik (Martha dus) garandeer je dat als je terugkijkt op de tijd die je nu op aarde hebt doorgebracht, het de feestjes van liefde zijn die je je met veel plezier zult herinneren en het zijn juist die ervaringen die maken dat jij blij bent dat je leeft.

Toegevoegd op: 14-09-2008 | Categorie: Voeding | Printversie

Reacties op dit artikel

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Reactie toevoegen

Geef de uitkomst van de onderstaande som:

(in cijfers)

Wij maken gebruik van cookies om onze website beter op uw wensen af te kunnen stemmen. Klik hier voor meer informatie over onze cookies.