Thuis fitnessen

Thuis fitnessen

Bekend verschijnsel: wel aan sport willen doen, maar absoluut geen zin hebben om hiervoor naar een sportschool te gaan. Zelfs geen zin hebben om hiervoor naar buiten te gaan. Tja... zelfs dan zijn er mogelijkheden te over... dus vanaf nu is geen enkel excuus meer goed genoeg om niet te hoeven fitnessen. Je kunt thuis heel simpel zelf aan de slag en je kunt dit net zo goedkoop houden c.q. duur maken als je zelf wilt.

Hier een greep uit de mogelijkheden:

  • Meedoen met het tv-programma op NL 1 - "Nederland in Beweging". Tien minuutjes. Hetis niet veel, maar 't is in ieder geval een goed begin van de dag. Het programma wordt op werkdagen twee keer uitgezonden, rond kwart voor zeven en rond kwart over negen 's morgens. Je kunt e.e.a. ook online bekijken (en uiteraard laat je het niet bij kijken alleen... gewoon meedoen!). Ze beginnen met een warming-up, dan de cardio-oefening, training van bepaalde spiergroepen en tenslotte de cooling down. Oubollig? Vast wel. Maar je bent WEL in beweging en je hoeft er geen extra geld voor uit te geven. www.uitzendinggemist.nl
  • Een andere leuke mogelijkheid om thuis te fitnessen, zijn de workouts van Carlos Lens, van het Net 5-tv-programma Move That Body. Leuke, no nonsense oefeningen, een heel complete workout. Carlos Lens is personal trainer van een aantal bekender Nederlanders, onder wie Linda de Mol en Anouk. Er is een serie van vier DVD's met elk 5 workouts, zodat je in totaal 20 verschillende hebt, dus 4 weken lang 5 keer een andere workout. Goed te doen! Elke workout begint met een warming-up, dan volgen specifieke oefeningen voor bepaalde spiergroepen, dan een total workout, gevolgd door cardio-oefeningen en tenslotte de cooling down.  De DVD kost rond de 20 euro en is te bestellen bij bol.com, maar je kunt ook gewoon online de workouts vinden: www.net5.nl
  • "Getraind, slank & fit in slechts 12 minuten per dag!", zo staat er op de DVD van Total Fitness. Op de DVD vind je meer dan 10 uur aan fitnessoefeningen. Er wordt wel aanbevolen om een workout-mat te gebruiken. Het programma is gericht op balans, kracht en flexibiliteit en is geschikt voor alle niveaus.  De basisoefeningen worden opgebouwd qua moeilijkheidsgraad. Er bestaan 3 verschillende versies: een voor mannen, een voor vrouwen, die kosten allebei 9,90 euro per stuk, en dan is er nog een dubbel-DVD verkrijgbaar, waar beide programma's samen op staan. De kosten hiervan zijn 14,99 euro, ook allemaal te bestellen o.a. bij bol.com.
  • Wat momenteel ook erg in is, is het vervangen van je luie stoel bij de tv door een fitness-apparaat, bijv. een hometrainer, zodat je voortaan niet hangend en lijdzaam je favoriete programma's zit te kijken, maar actief trappend en intussen werkend aan je conditie en je gezondheid. Je kunt natuurlijk ook een tv zetten bij je lopende band. Er zijn zelfs kleine "fietswieltjes met trappers" verkrijgbaar ("teletrimmer"), o.a. bij thuiszorgwinkels, maar af en toe zijn ze ook in de aanbieding bij Lidl. Je kunt dan gewoon op de bank of op een stoel "fietsen" terwijl je tv kijkt, of je kunt 'm onder je bureau zetten terwijl je achter je computer zit.... geweldig, toch? Overigens kun je met dit apparaatje ook armoefeningen doen, door 'm gewoon op tafel te zetten. Kosten: ca. 45 euro.
  • Voorts kun je je ook uitleven met Nintendo Wii Sports. Kost wat meer in aanschaf dan een DVD, maar wellicht heeft een van de huisgenoten zoiets al in zijn/haar bezit en dan is het een kwestie van meegenieten.
  • Dan zijn er uiteraard nog legio andere mogelijkheden, in alle prijsklassen. Traplopen kost niets, dansen kost niets, hooguit heb je de kosten voor een muziek-CD of een speciale Zumba-DVD; er zijn stepapparaten, gewichtjes, buikspierapparaten etc. etc.

De truc van dit alles is - je was er al bang voor - uiteraard om het ook daadwerkelijk zeer geregeld te doen en om dit ook echt vol te houden. Want er zijn toch behoorlijk wat mensen die in een opwelling een fitnessapparaat kopen, er een paar keer mee aan de slag gaan en 't vervolgens gebruiken als droogrek voor de was!

Tot slot nog even dit: als je nog nooit aan fitness gedaan hebt, dan is het verstandig als je eerst even laat checken bij je huisarts of een fysiotherapeut of jouw conditie zodanig is dat je zonder problemen aan fitness kunt doen. Begin heel rustig en bouw het langzaam op.

Toegevoegd op: 10-11-2010 | Categorie: Fitness | Printversie

Reacties op dit artikel

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Reactie toevoegen

Geef de uitkomst van de onderstaande som:

(in cijfers)

Wij maken gebruik van cookies om onze website beter op uw wensen af te kunnen stemmen. Klik hier voor meer informatie over onze cookies.