Praktische tips om cellulitis te lijf te gaan

Praktische tips om cellulitis te lijf te gaan

Hebben jullie dat ook, dames? Troost je, je bent niet de enige: naar het schijnt, hebben 9 van de 10 vrouwen last van cellulitis. In de winter zit alles keurig verstopt achter laagjes kleding, maar o, wee als het weer badpakken- en bikinitijd wordt, dan volgt de naakte waarheid. Een heftige confrontatie.

Wat is Cellulitis?

Cellulitis wordt ook wel "sinaasappelhuid" genoemd en het ontstaat vooral op de dijen en de billen. Je ziet dan, net als bij de schil van een sinaasappel, allemaal putjes in de huid zitten. Bepaald geen aantrekkelijk gezicht...

Hoe ontstaat cellulitis?

Cellulitis ontstaat als het lichaam meer en in hoger tempo vetcellen moet opslaan en als tegelijkertijd het proces waarmee het lichaam die vetcellen in energie moet omzetten, wordt vertraagd. Dat betekent dat het aantal en de grootte van de vetcellen toeneemt, hetgeen de bloedsomloop belast en vertraagt en de lymfedrainage negatief beinvloedt.

Op die manier nemen overtollig vocht en gifstoffen toe en krijg je het sneeuwbaleffect. Terwijl de vetcellen en gifstoffen toenemen, raakt het weefsel dat de vetcellen met elkaar verbindt verstopt en daardoor wordt het moeilijker voor de bovenste huidlagen om strak en in model te blijven. De huid wordt op die plaatsen week en pokdalig, waardoor de zogenaamde "sinaasappelhuid" ontstaat.

De meest hardnekkige vormen van cellulitis worden veroorzaakt door hormonale invloeden zoals zwangerschap, puberteit, menopauze, het gebruik van anticonceptiemiddelen en hormoontherapie.

Het is een fabeltje dat cellulitis kan worden tegengegaan met alleen een dieet en oefeningen; zelfs topmodellen hebben vaak een probleem met dit verschijnsel. Voeding en beweging zijn echter wel een cruciaal onderdeel van het behandelplan.

Wat kun je zoal doen om cellulitis effectief te behandelen?

  • Dagelijks je lichaam borstelen met een "body brush". Die koop je al voor ca. 6 euro bij een drogist. De haren van de borstel dienen niet te hard en niet te zacht te zijn. Ideaal is om een borstel te hebben die losgekoppeld kan worden van de lange steel; zie afbeelding. Doe dit VOOR je gaat douchen. Begin onderaan, bij de voeten. Ga via de voetzolen, voeten, enkels, onderbenen, langzaam naar boven. Doe vooral het gebied van de bovenbenen, billen en heupen uitgebreid, maak zachtjes ronddraaiende bewegingen richting het hart. Borstel  het buik- en borstgebied voorzichtiger. De rug en de armen kun je weer wat steviger aanpakken. Het gezicht niet borstelen. Je bloedsomloop gaat sneller, je huid gaat nu lekker gloeien en je stofwisseling gaat in een hogere versnelling, waardoor gifstoffen sneller worden afgevoerd. Na afloop ga je heerlijk douchen. Maak dit tot een dagelijks ritueel. Als je dit een tijdje doet, zul je merken dat de conditie van je huid ook aanzienlijk verbetert, je krijgt een gezond glanzend velletje.
  • Naast het dagelijks borstelen kun je ook nog een wekelijkse scrub-beurt toevoegen. Neem een goed scrub-product, zoals Rituals Rice Scrub.
  • Verwen je huid na het douchen met een goede body-lotion, zoals bijvoorbeeld de productenlijn van Elemis, speciaal afgestemd op het bestrijden van cellulitis.
  • Let op je eet- en drink- en algemene leefpatroon: wist je dat kunstmatige zoetstoffen (denk aan "suikervrije" snoep, kauwgum, light frisdranken) aanzienlijk kunnen bijdragen aan het ontstaan van cellulitis?! Drink veel water en kruidenthee en eet veel vezelrijke producten. Laat alle witte, geraffineerde producten staan (wit brood, witte rijst en pasta, wit meel, etc.). Vermijd verzadigde (dierlijke) vetten en gefrituurde producten, stop met roken en wees zeer matig met alcohol.  Drink veel brandnetelthee; dit werkt ontgiftend.
  • Neem voldoende lichaamsbeweging; maak elke dag een stevige wandeling, neem de trap in plaats van de lift, ga fietsen en doe liefst nog 3-4 keer per week aan cardio-oefeningen, met name loopband, fietsen, steppen. Wissel de apparaten af.
  • Ga geregeld naar de sauna.
  • Ook een infrarood-sauna of -lamp heeft een positief effect op de bloedsomloop en de stofwisseling, DUS op de afvoer van gifstoffen.
  • Af en toe een detox-kuur voor je huid en je binnenste is ook zeer aan te bevelen. Voor je binnenste kun je denken aan een detox-dagje met vruchten- en groentesappen en voor de buitenkant kun je bijvoorbeeld Elemis Cellutox Active Body Concentrate kiezen, een olie die krachtig werkende bestanddelen bevat, zoals duindoorn, zeevenkel, citroen en jeneverbes.  Tevens is er Elemis Cellutox Herbal Bath Synergy.
  • En tenslotte kun je nog een verstevigende crème gebruiken om de huid zacht en in conditie te houden en om de "putjesvorming" tegen te gaan.
Toegevoegd op: 15-11-2010 | Categorie: Overige onderwerpen | Printversie

Reacties op dit artikel

inge schreef:

Ik let goed op mn voeding, mar dat helpt niet voldoende. Heb nu scala afslankbroek geprobeerd. bevalt super tot mu toe!

# 22/11/2011

Reactie toevoegen

Geef de uitkomst van de onderstaande som:

(in cijfers)

Wij maken gebruik van cookies om onze website beter op uw wensen af te kunnen stemmen. Klik hier voor meer informatie over onze cookies.