Tips om de kerstdagen gezond en gezellig door te komen - Deel 1

Tips om de kerstdagen gezond en gezellig door te komen - Deel 1

Herken je dit: je leeft het hele jaar toe naar kerst... je kunt niet wachten. Je verwachtingen zijn torenhoog gespannen... de lichtjes, de feestjes, prachtige nieuwe kleren, het eten... hoogtepunt van het jaar, en deze kerst wil je echt tot de allermooiste en meest bijzondere ooit maken... Maaaarrr... hoe dichter kerst nadert, hoe gestresster je wordt... Want: wat zullen nou echt gaan doen met die dagen? Worden we eindelijk eens ergens uitgenodigd, of komt het allemaal weer op ons neer? Moeten we tante Mies ook uitnodigen? De kinderen zullen daar niet blij mee zijn, maar ja... anders is ze alleen met kerst... en dan is er het probleem met broer Kees: natuurlijk is hij gefrustreerd over zijn recente scheiding, maar dat betekent waarschijnlijk dat hij NOG meer dan anders zal gaan drinken; heel gênant... en wat zullen we eten... en de cadeaus en kerstversieringen...

Eindeloos zoeken in warenhuizen en winkelcentra... talloze malen boodschappen doen in de supermarkt... allemaal extra dingen en dat loopt behoorlijk op. Dan hebben we het nog niet eens over de drankjes gehad... en over die nieuwe kleren... En in de winkels is het overal hetzelfde: gestresste medemensen die allemaal op hetzelfde gefocust zijn: HAMSTEREN voor de Feestdagen!

FEESTDAGEN? Hee, wacht eens even....!!!

Waar zijn wij mee bezig?!

Zo kan Kerstmis toch niet bedoeld zijn... Kerst is een feest van genieten, hereniging, relaxen, er voor elkaar zijn... het met elkaar fijn hebben... is het nou echt nodig om daar zoveel tijd, geld en energie aan te spenderen? Moet deze kerst nou echt de allergrootste, mooiste, meest glamoureuze happening ooit worden, met een vijfgangen-diner en in galakledij Is al die glitter en glamour nou echt nodig? Is je buren, vrienden en kennissen de loef afsteken nou echt dat wat jij wilt?

Hoogste tijd om jezelf te resetten! Kom van die roze wolk af en ga weer met beide benen op de grond staan; haal diep adem en lees onderstaande overlevings- en waarschuwingstips!

Delegeer!

Kerst organiseren, vooral als je twee dagen volgepland hebt met bezoek en etentjes, kan een hoop stress opleveren. Zeker als je elk details helemaal zelf wilt regelen. Het eind van het liedje kan zijn dat je zo uitgeput raakt, dat je niet in staat bent om te genieten van datgene waar je al driekwart jaar van droomde... en waarvoor je al het werk hebt verricht.

Ga met de huisgenoten om de tafel zitten en verdeel de taken. En ben je alleen en heb je gasten uitgenodigd: stel dan voor dat iedere gast zelf een gerecht maakt en meebrengt; jij coördineert en overlegt, zodat alle losse gerechten samen wel een goed samengesteld diner vormen. Leuk en spannend! En bedenk dat niemand perfect is, jij ook niet! Dus lever geen kritiek op de anderen als zij de dingen op een andere manier doen dan jij het zou doen. Leer om los te laten!

Wees flexibel!

Denk eraan, we zeiden het al: als je alles perfect wilt doen, is de kans groot dat er juist dingen misgaan. Probeer vooral niet "het meest culinaire diner ooit" te maken, of een gerecht dat je nog nooit eerder hebt uitgeprobeerd. Probeer ook niet de meest glamourous gastvrouw te spelen; wees gewoon jezelf. Probeer te improviseren als zich onverwachte gasten aandienen of situaties voordoen en maak er het beste van. Kerst is niet bedoeld als wedstrijd!

Bestrijd verkoudheden en griepjes

Zo rond kerstmis en Nieuwjaar verspreiden de verkoudheids- en griepvirussen zich als een lopend vuurtje; wat wil je ook, met al dat gezoen, terwijl je weerstand toch al laag is door alle stress en vermoeidheid vanwege het extra werk en gesjouw...

 Begin zodra zich de eerste symptomen voordoen, of als een gezinslid al geveld is, zo snel mogelijk met Echinacea (het liefst met Cat's Claw en vitamine C ); verkrijgbaar bij reformzaken en beter gesorteerde drogisterijen, in tabletten of druppels. Ook het voedingssupplement Vlierbes werkt heilzaam; de antioxidanten hebben een positief effect op de weerstand.

Vermijd pijnlijke situaties door aanvaringen of conflicten

Kerst is niet bepaald de ideale gelegenheid om aan de feestdis familievetes uit te vechten of echtelijke ruzies te beslechten. Toch komt dit zeer geregeld voor, met alle gevolgen van dien. De extra drank die, ter verhoging van de feestvreugde (?) rijkelijk vloeit, doet nog eens een extra duit in het zakje. Om dergelijke situaties te voorkomen - en je nieuwe glazen en serviesgoed te sparen! - kun je het beste ruim VOOR de festiviteiten de bestaande onvrede of ruzie met de toekomstige tafelgenoot of het desbetreffende gezinslid aanpakken. Indien mogelijk - en afhankelijk van de aard van het conflict - kun je natuurlijk ook besluiten om betrokkene(n) niet uit te nodigen of om er zelf niet heen te gaan. Maar heb niet de illusie dat kerst alles weer goed zal maken!

In de komende dagen wordt dit artikel vervolgd met nog meer tips om de kerstdagen gezond en gezellig te overleven!

Vervolg van deze kersttips:

English Read the original article at our English website: How to survive Christmas.

Toegevoegd op: 10-12-2007 | Categorie: Overige onderwerpen | Printversie

Reacties op dit artikel

diego schreef:

seks op de achterbank met alleen je vriendin(nen) is ook heel gezellig hoor!!!

# 24/12/2010

Reactie toevoegen

Geef de uitkomst van de onderstaande som:

(in cijfers)

Wij maken gebruik van cookies om onze website beter op uw wensen af te kunnen stemmen. Klik hier voor meer informatie over onze cookies.