Tips om jezelf weer in balans te brengen in deze emotionele tijden

Tips om jezelf weer in balans te brengen in deze emotionele tijden

Vandaag het derde deel van Blakend de feestdagen door. Zorg dat je voldoende slaap krijgt, dit is heel belangrijk. En uiteraard niet alleen gedurende de periode rondom de feestdagen. Dat geldt trouwens voor de meeste tips hieronder!

Stel prioriteiten; maak voor jezelf eens een lijstje met die dingen die je belangrijk vindt om te doen en met dingen die kunnen wachten.
Als je al je energie besteedt aan minder belangrijke of onplezierige zaken, dan word je daar bepaald niet relaxter van... zeker als he hoofd zo vol zit met dingen die allemaal "moeten".

Haal het woordje "Nee" weer eens uit je archief... Als je het te druk hebt om datgene wat men van je vraagt er ook nog bij te doen, voel je dan niet schuldig over je weigering.

Als religie een belangrijke rol speelt in je leven en je het kerstgebeuren graag in deze sfeer wilt beleven, zorg dan dat je hiervoor voldoende tijd vrijmaakt.

Vergeet vooral je kinderen niet in deze periode; zij vinden het allemaal heel spannend en beleven alles heel intens. Betrek ze zoveel mogelijk bij alle speciale activiteiten, zoals boodschappen doen, cadeautjes kopen en inpakken, kaarten maken of schrijven en in de brievenbus doen, tafel dekken, eten voorbereiden, kerstversiering, zelfs als dit betekent dat je er dan dubbel zo lang over doet. Gun de kids deze speciale ervaringen. Zo voelen ze zich ook "belangrijk" en nodig.

En we hebben het er elders op de site ook al over gehad: houd je verwachtingen realistisch en laat je niet meeslepen door romantische taferelen in films, van het hele gezin rondom de haard en de kerstboom, terwijl iedereen ultiem gelukkig zit te zijn. Stop met alles perfect te willen en voor iedereen dure cadeaus tekopen of je huis volgens de laatste kerst-trends te versieren, alleen omdat je indruk wilt maken. Juist het improviseren blijkt vaak veel leuker te zijn en is ook spontaner.

Om jezelf zowel lichamelijk als geestelijk in blakende toestand te houden, is het een goed idee om elke dag in ieder geval 15 minuten voor jezelf te nemen. Doe wat yoga-oefeningen of rek- en strekoefeningen, of lees een stukje in een boek of tijdschrift, of doe eens helemaal niets en ga gewoon zitten ZIJN. Luister eens naar je innerlijk. Droom weg. Het maakt niet uit wat je doet, als je maar 15 minuten time out neemt, in een aparte ruimte, weg van alle drukte. Kom als herboren terug! (Je kunt niet wachten tot het tijd is voor de volgende 15 minuten; dit zou je veel vaker moeten doen; zo simpel is het om even te ontspannen...)

Wij wensen je een nieuwe, gezonde, fitte en heldere kijk op de komende feestdagen; geniet ervan!


Toegevoegd op: 13-12-2008 | Categorie: Overige onderwerpen | Printversie

Reacties op dit artikel

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Reactie toevoegen

Geef de uitkomst van de onderstaande som:

(in cijfers)

Wij maken gebruik van cookies om onze website beter op uw wensen af te kunnen stemmen. Klik hier voor meer informatie over onze cookies.