Ontstressen.... hoe doe je dat ook alweer?!

Ontstressen.... hoe doe je dat ook alweer?!

In een vorig artikel hebben we aangegeven wat de top-3 gevolgen van stress zijn voor je innerlijk en uiterlijk. Daarom hieronder tien tips om stress te voorkomen of te verminderen. Hoewel een aantal van deze tips "typisch vrouwelijk" lijkt, kan het voor mannen ook beslist geen kwaad om ze te lezen en - wellicht in aangepaste vorm - op te volgen!

Je kent het wel: je agenda zit boordevol, en je mailbox puilt uit.... De datum van een belangrijke afspraak komt in zicht... en ja hoor daar verschijnt de eerste pukkel op je toch al vermoeide en bleke toet! Kijk, dit soort dingen laten we vanaf nu niet meer gebeuren; vanaf nu zijn wij de baas over ons uiterlijk, en niet de stress!

10 tips om stress de baas te zijn

1. Tip met een luchtje

Neem 's morgens een verkwikkende douche en gebruik een douchegel met citrusextracten. De geur ervan werkt behalve verfrissend ook kalmerend. Ben je niet zo weg van de scherpe geur, denk dan eens aan geuren als lavendel, komkommer of kamille. Er bestaan ook douchegels speciaal om vermoeidheid en stress "weg te wassen", bijvoorbeeld de nieuwe Fresh Touch-lijn van Dove. Doe tenslotte je favoriete eau-de-toilette op en je voelt je weer als nieuw.

2. Tip van de Reinigingsdienst

 Ja, ja, weten het nu wel; het wordt ons maar al te vaak ingewreven... (maar wrijven wij ook daadwerkelijk zelf? Want daar gaat het tenslotte om!)  Hoe moe je ook bent en hoe laat (of vroeg!) het ook geworden is: voor het slapen gaan de huid reinigen en hydrateren is van het grootste belang! Waarom maken we het onszelf dan niet gewoon wat makkelijker? Zet een set reinigingsdoekjes naast je bed voor het geval zo moe bent dat je de badkamer niet meer haalt. Zo val je lekker schoon meteen in slaap. Er zijn sinds kort nieuwe wattenschijfjes op de markt, die een herstellende lotion bevatten.

3. Laat je handjes eens wapperen!

Scrub ze en terwijl je bezig bent, geef ze dan meteen een kleine massage. Zul jij eens zien hoe ontspannen je daarvan raakt. Neem wat milde hand-scrubcrème, bijv. op amandelbasis; smeer je ene hand hiermee in en oefen extra druk uit op het stukje tussen duim en wijsvinger. En om het nòg ontspannender te maken, adem je ondertussen twee minuten diep in en uit! Wissel daarna van hand en herhaal het hele ritueel.

4. Baden in weelde...

Ken je het? Je spieren lijken wel vastgeroest. Doodmoe word je ervan. Neem eens een verkwikkend bad: verwen je arme spieren eens met een bubbelbad. Als je alleen een gewoon bad bezit, dan kun je evengoed een bubbelende massagemat gebruiken. Ga hier maar eens een poosje in liggen weken en zet je gedachten eens even helemaal op nul. Misschien een ontspannend muziekje erbij...? Door de combinatie van hitte en gebubbel worden er meer voedingsstoffen en zuurstof naar de spieren getransporteerd, waardoor die zich beter kunnen ontspannen.

5. Maak tijd voor een (mini) make-over

Hoe drukbezet je ook bent, maak toch eens een afspraak voor bijvoorbeeld een massage, pedicure of gezichtsbehandeling. Neem eventueel een vriendin mee. Zo krijg je niet alleen een oppepper door het vertroetelen, maar ook door elkaars gezelschap. Gebleken is namelijk dat vrouwen een relaxed, "geborgen" gevoel krijgen als ze zo ontspannen samen tijd doorbrengen; dit komt doordat ze dan het hormoon oxytocin aanmaken.

6. Hoofdzaken in de ochtend

Was je haar eens anders: maak er tevens een ontspanningsritueel van door je shampoo met de vingertoppen langzaam in te masseren. Maak cirkelende bewegingen en behandel zo het hele hoofd en de slapen. Beëindig je massage door je beide handen stevig op je kruin te drukken. Een echte opkikker om de dag goed te beginnen, waardoor je de hele dag je hoofd erbij kunt houden!

7. In therapie met chocolade

We wisten het al: het eten van chocolade heeft zo'n beetje hetzelfde effect heeft op je humeur als de bekende "vlinders in de buik" als we verliefd zijn. Maar onderschat vooral de kracht van dat bruine goud niet, want: wist je dat alleen al het ruiken van chocolade dat geluksgevoel bij je teweegbrengt? De beautyindustrie heeft hierop handig ingespeeld: sinds kort is er een uit Spanje afkomstige, smeerbare bodycrème op de markt; eentje die zelfs cellulitis aanpakt. De crème is van het merk Anubis en hij is vooral ideaal voor dijen, billen en buik. Bovendien ben je dus de hele dag gehuld in die verleidelijke chocogeur... loopt het water je al in de mond? Kun je je een heerlijkere therapie voorstellen?

8. Weg met de irritaties!

Een geïrriteerde huid - we lazen het al elders op deze site, stress is kampioen in het veroorzaken van huidirritaties - kun je met eenvoudige, natuurlijke ingrediënten te lijf gaan. Zorg dat je in barre tijden een sprayflacon bij de hand hebt met een kalmerende remedie voor je huid. Maak de remedie van mineraalwater, een druppel rozenolie en een druppel lavendelolie. Je vindt deze oliën o.a. in reformzaken.

9. Smeer 'm voor je in slaap valt!

In drukke tijden schiet de slaap er weleens bij in: we gaan (veel) te laat naar bed en als we er eenmaal eindelijk in liggen, dan kunnen we de slaap niet vatten omdat je nog helemaal actief bent en je hoofd nog volzit met alle indrukken en gebeurtenissen van die dag. Je kunt natuurlijk gaan liggen woelen, om uren later misschien toch nog in slaap te sukkelen... helaas als je er bijna al weer uit moet.. Je kunt ook een lauwwarm bad nemen, of even lekker ontspannende muziek opzetten, je hoofd leegmaken voor je in bed stapt. Mocht je daar allemaal geen puf meer voor hebben, probeer dan in ieder geval te voorkomen dat je de volgende ochtend als een dweil en met een vale huid en kringen onder de ogen weer ten tonele verschijnt: gebruik een "slimme" nachtcrème, die het maximale uit een minimale nachtrust haalt. Heel geschikt zijn nachtcrèmes met vitamine E of "anti-redness" crème. Vraag advies bij de beter gesorteerde drogist of parfumeriezaak.

10. Stoom afblazen tegen stress

Je gezicht stomen in spa-stijl is goed voor innerlijk EN uiterlijk. Je teint frist ervan op en je voelt je als herboren. Vul een grote kom voor een vierde deel met komend water en druppel daar wat eucalyptusolie in (te krijgen in natuurwinkels) Ga er met je gezicht boven hangen en drapeer een handdoek over je hoofd om de stoom niet te laten ontsnappen. Bovendien ben je even "onvindbaar", daar onder die handdoek; en vinden ze je per ongeluk toch, dan zijn ze vast heel snel weer weg!

Zie ook het artikel over stress-effecten

Toegevoegd op: 17-12-2007 | Categorie: Alternatieve Therapieën | Printversie

Reacties op dit artikel

Donny Geertsma schreef:

hoe krijg ik m'n stress weg als chocola en een bad niet helpt???

# 08/02/2008

Nathalie schreef:

Van chocolade krijg ik juist stress: Weer een kilo aan mijn heupen.. haha..

# 15/09/2010

Reactie toevoegen

Geef de uitkomst van de onderstaande som:

(in cijfers)

Wij maken gebruik van cookies om onze website beter op uw wensen af te kunnen stemmen. Klik hier voor meer informatie over onze cookies.