Lekker in je vel met Valentijn - 14 februari - Hart voor je hart!

Lekker in je vel met Valentijn - 14 februari - Hart voor je hart!

En? Vier jij Valentijnsdag? Tja, net als met zoveel tradities, gaat het in essentie om iets heel anders dan wat we er nu onder verstaan. Valentijnsdag is van oorsprong een dag waarop men anoniem een blijk van liefde kon sturen naar een uitverkorene, meestal in de vorm van een kaart, of bloemen; rode rozen, uiteraard...

In het jaar 496 riep Paus Gelasius I de dag van 14 februari uit tot de dag der Heilige Valentijn. Er zijn uiteraard vele legenden over het ontstaan van deze dag en de betekenis ervan.

Begon het zo'n jaar of 20 geleden hier, vanuit de Verenigde Staten, in opmars te komen met kaarten, uiteraard speciale Valentijnskaarten met harten en - al dan niet veelzeggende - lieve teksten; tegenwoordig is niets gek genoeg. En het feestgebeuren is uitgebreid: naast de anonieme liefdesbetuigingen wordt Valentijnsdag nu steeds meer gevierd door de geliefden onderling. Dus gewoon gezellig elkaar verrassen. Een beetje Valentijnsvierder werkt toch op z'n minst met kaarten en (chocolade) harten. Er is een heel arsenaal aan valentijnsartikelen, -arrangementen, -etentjes, -boeketten, zelfs kussentjes en kaarsjes in de vorm van harten, knuffelbeestjes; rode lingerie, en inmiddels ook een speciale valentijnspostzegel; kortom: the sky is the limit.

Er zijn fanatieke Valentijnsvierders, die niets nalaten om de commercie een plezier te doen en dan zijn er uiteraard ook de felle tegenstanders van zulke uitspattingen. En ach... er is nog een behoorlijk aantal mensen dat de Gulden Middenweg kiest. Aan jou de keus of je hier aan mee wilt doen en hoe ver je gaat.

Maar wij beperken ons hier even tot het "basic" gebeuren: chocola; rode wijn; uitingen van genegenheid; liefde dus; in welke vorm dan ook: digitaal, schriftelijk, telefonisch, geestelijk en/of lichamelijk.

Deze drie dingen zijn in ieder geval goed voor je humeur en in zekere zin ook voor je hart! Wat chocola betreft: we hebben het hier uiteraard over de hele pure chocola, met een cacaogehalte van minstens 70%; liever nog 85%. En die wijn: met mate, uiteraard! Uitingen van genegenheid: ongelimiteerd, dat wil zeggen: zo lang de ander het ook leuk blijft vinden!

Heeft Valentijn toch wel een speciale betekenis voor je, dan ben je met bovengenoemde drie dingen zo slecht nog niet bezig...

We hebben het er al veel vaker over gehad op deze site:

Chocolade

Ok, 't blijft zoetigheid en is slecht voor je gebit en 't helpt ook niet echt om je gewicht op peil te houden, maar de hele pure variant, waar je maar weinig van neemt (kies voor een biologische chocola; ga voor de beste kwaliteit) heeft ook een aantal goede eigenschappen:

 • Cacao bevat antioxidanten, o.a. flavonoïden. Cacaobonen zijn een natuurlijke bron van flavonoïden. Antioxidanten beschermen tegen de zgn. "vrije radicalen", die een gevaar vormen en een rol spelen bij het ontstaan van aderverkalking.
 • Antioxidanten helpen voorts bij het verlagen van het gehalte aan "slecht" (LDL) cholesterol in het bloed, en het verhogen van het goede (HDL) cholesterolgehalte.
 • Flavonoïden zouden tevens gunstige invloed hebben op de binnenkant; bekleding (het "endothelium") van de aderen en slagaderen.
 • Studies zouden hebben uitgewezen dat mensen met 1 risicofactor voor het krijgen van hart- en vaatziekten (hoge bloeddruk, hoog cholesterolgehalte, hoog gehalte aan triglyceriden in het bloed), die 1 glas chocolademelk dronken van puur cacao, rijk aan flavonoïden, al een duidelijke verbetering vertoonden qua flexibiliteit van de slagaderen.

Zoals reeds gezegd: eet het zeer met mate, want het zit vol calorieën en een behoorlijk gehalte aan (verzadigd) vet. Neem dus een klein hapje, laat het smelten in je mond en proef heel lang; geniet er intens van; dat smaakt beter dan even een hele reep achterover slaan!

* voor de echte feestbeesten: maak je eigen bonbons, met hele pure chocola, kokosolie en allerlei heerlijke toevoegingen; zie voor het recept elders op deze site ... en kies uiteraard voor deze dag een bonbonvorm met HARTJES! Beheers je: eet er 1. Dat is genoeg. Hemels! ..

Hartjesvorm bonbons

Rode wijn

Een HARTelijk gebaar: toasten op Valentijnsdag met een glas rode wijn. Jawel, ook in rode wijn zitten onze geliefde flavonoïden, afkomstig uit de druivenpellen. Zelfde gunstige effecten op lichaam en geest dus als bij de chocola. Alcohol blijkt een bloedverdunnend effect te hebben, hetgeen goed is tegen hart- en vaatziekten.

Maar pas op: alcohol is bepaald geen vriend van onze lichaam en geest, dus vooral ook hier geldt: zeer met mate! Alcohol bevat namelijk ook vrije radicalen en die zijn slecht voor de lever. Voorts is alcohol slecht voor de bloeddruk, het kan bijdragen tot het ontstaan van obesitas, borstkanker en ongelukken als gevolg van verminderd reactievermogen.

De enige positieve (lees: minder negatieve) uitzondering is rode wijn, mits met mate geconsumeerd. Studies - en wij ook dus - raden mensen die geen alcohol gebruiken aan, dat vanwege deze positieve berichten over rode wijn ook niet te gaan doen. Met mate betekent: maximaal 1-2 glazen per dag voor mannen en 1 glas per dag voor vrouwen. Druivensap van blauwe druiven, puur, zonder toevoegingen, is een gezonder alternatief!

Vrouwen wordt dringend aangeraden om geen alcohol te gebruiken tijdens hun zwangerschap vanwege de schadelijke invloed op de groei en ontwikkeling van het ongeboren kind. Kies dus voor het bovengenoemde druivensap!

Liefde

Dit woord heeft voor iedereen een andere betekenis. "Verliefd zijn" en "houden van" hebben allebei te maken met liefde, maar kunnen iets heel anders betekenen. Het woord, onderwerp, thema Liefde heeft ons door de eeuwen heen steeds bezig gehouden en inspireert ons ook nu nog mateloos.

Het symbool voor liefde is een HART. We weten van het symbolische "gebroken hart" als het misgaat in de liefde; we weten dat we iemand "in ons hart kunnen sluiten"; de spreekwoorden en gezegdes rondom het HART zijn legio.

Maar wat doet liefde nu eigenlijk echt met en voor ons hart als orgaan?

Welnu, onderzoeken hebben uitgewezen dat ons hart wel degelijk profiteert van een harmonische relatie waarbij sprake is van liefde, vriendschap, verbondenheid.

Dit soort liefde kan:

 • helpen om dichtslibben van de aderen te voorkomen;
 • bescherming bieden tegen het ontstaan van hartziekten
 • het gehalte aan afweerstoffen in het lichaam helpen opvoeren
 • Stress helpen verlagen, zodat er minder schade aan het immuunsysteem ontstaat
 • het risico op ziekte in het algemeen verminderen
 • het risico van een vroege dood helpen verminderen
 • het leven verlengen.

Deze bevindingen zijn op vele manieren onderzocht en getest. We zullen je er een paar noemen:

 • Het is in het dagelijks leven lang niet allemaal rozengeur en maneschijn, maar "vastigheid" en harmonie geven minder stress en dat is weer gunstig voor lichaam en geest, en dus ook voor het hart. Onder groepen immigranten in Amerika, afkomstig uit Italië en Japan, die nauwe banden onderhielden met hun familie in het thuisland, bleek minder vaak hartziekte voor te komen dan bij groepen van dezelfde nationaliteiten die geen of nauwelijks meer contacten met het thuisland onderhielden, ondanks het feit dat de eerste groep een dieet volgende dat rijk aan verzadigde vetten was. Langzamerhand begon een deel van die groepen de Amerikaanse gewoontes over te nemen, zoals een "snelle levenswijze", mooie, grote auto's en lidmaatschap van een dorpsvereniging en zie... ze begonnen hetzelfde percentage aan hartziekten te ontwikkelen als degenen die vanaf het begin in Amerika woonden en zich vanaf het begin helemaal aan het Amerikaanse leven hadden aangepast.
 • Het effect van liefde op de gezondheid van het lichaam heeft te maken met de menselijke natuur. Het is het menselijke instinct dat behoefte heeft aan praten en aanraken. Dit persoonlijke contact activeert een bepaald gedeelte van ons zenuwstelsel, wat een kalmerend effect heeft en het stressgehalte in ons lichaam zal helpen verlagen. Bovendien kan de menselijke aanraking de bloeddruk verlagen en een bepaald gevoel van veiligheid en troost oproepen.
 • Mensen die elkaar hun liefde betuigen voordat ze gaan slapen, hebben de neiging om dieper en relaxter te slapen en 's morgens verkwikt en met een goed humeur te ontwaken. Deze gewoonte heeft dus een dubbel positieve invloed: op de relatie en op lichaam en geest!

En tot slot

HARTelijke cadeaus, die het hart van zowel gever als ontvanger goed doen!

Zoals boven vermeld: met liefde, chocolade en rode wijn kom je een heel eind met Valentijn, maar je kunt natuurlijk ook kiezen voor alternatieve, romantische en gezonde presentjes die de harten van jou en je geliefde sneller zullen doen kloppen:

 • Geef eens een fruitmand, liefst door jouzelf uitgezocht en opgemaakt, met veel rode vruchten - vanwege het hoge gehalte aan antioxidanten - , zoals kersen (waarschijnlijk moeilijk te krijgen in Nederland op Valentijnsdag), aardbeien, rode appels, rode pruimen; blauwe druiven, blauwe bessen, maar bijvoorbeeld ook met kiwi gold, banaan, en vul zelf maar aan... Maak het tot een kleurig geheel.
 • Maak eens een mooie doos of schaal op met naturel noten, al dan niet gepeld, en gedroogde zuidvruchten. Bij vestigingen van De Tuinen hebben ze een heel assortiment gedroogde vruchten; denk ook eens aan een zakje goji-bessen, zie elders op de site. Doe er dan als extra verrassing een sleutelhanger met een engeltje en de letter van de voornaam bij, die verkopen ze daar ook. Gezond en romantisch, toch?
 • Bij eenzelfde zaak kun je ook kiezen voor gezonde cosmetica; wierook, een uitgebreid assortiment thee.
 • Geef wat fitnessattributen voor de beginnende fitnesser (of als motivatie om dat te gaan doen!), zoals kleine gewichtjes; drinkflacon, stappenteller, springtouw, etc. Dit kun je natuurlijk ook allemaal verwerken in een van de bovengenoemde pakketten.
 • Maak zelf een uitnodiging voor een romantische wandeling; bezoek aan de sauna, fitness centrum; wellness centrum, etc.
 • Geef een boek over vitaliteit, gezondheid, of misschien een romantisch of grappig boek.

En los van dit alles: weet je nog steeds niet wat je wilt of kunt geven: bedenk dat persoonlijke aandacht en liefde, in welke vorm dan ook, in feite het meest waardevolle geschenk is!

Onze conclusie: waarom zou je alleen met Valentijn van deze dingen genieten... 't leven is al zo kort. Zorg dat je geen "erkende" feestdagen nodig hebt om je gelukkig of lekker in je vel te voelen; vier elke dag je eigen feestje, door met mate te genieten van 't goede om je heen. Je bent 't waard!

Fijne Valentijnsdag. En alle dagen daarna ook!

Toegevoegd op: 10-02-2009 | Categorie: Overige onderwerpen | Printversie

Reacties op dit artikel

fhsf schreef:

saotjortu vr

# 12/02/2010

Reactie toevoegen

Geef de uitkomst van de onderstaande som:

(in cijfers)

Wij maken gebruik van cookies om onze website beter op uw wensen af te kunnen stemmen. Klik hier voor meer informatie over onze cookies.