Veilig in je vel

Veilig in je vel

De meeste van onze artikelen gaan over beweging, gezondheid en voeding. Vandaag breiden we dit uit met een artikeltje over veiligheid, want ook dit draagt uiteraard bij aan het "lekker in je vel"-gevoel.

Je kent het wel... je loopt of fietst 's avonds laat of 's nachts over straat; alleen... onderweg naar huis, van het café; de verjaardag; een bezoekje, etc. Ze wilden je wel naar huis brengen, of je kon in ieder geval een eind meerijden, maar ach... je hield je flink en zei dat je liever alleen ging lopen of fietsen. Of je besloot met de laatste bus te gaan, maar die reed net voor je neus weg...

Er zijn niet veel mensen op straat op dit tijdstip. Je krijgt toch een beetje een onbehaagelijk gevoel en loopt stevig door. Het lijkt wel of je begluurd en/of gevolgd wordt... je hart klopt in je keel en je zet het op een rennen. Gelukkig heb je je gsm bij je, denk je nog. Maar je durft niet stil te staan om iemand te bellen. En als je dat wel zou doen, dan trillen je handen waarschijnlijk zo erg en ben je zo in paniek, dat er van bellen niets terecht komt.

Hoe dit verhaaltje afloopt... je mag het zelf verzinnen. Is voor dit artikel niet belangrijk. Wat wel belangrijk is, is om te weten hoe je in zo'n situatie het beste kunt reageren en handelen. En ja... inderdaad: het is nog steeds veel verstandiger om te zorgen dat je NIET in zulke omstandigheden komt te verkeren. Dus: WEL meerijden, of met meer mensen op pad gaan, of zorgen dat je op tijd bij de bus bent. Maar goed, hier volgen in ieder geval wat tips voor als je ooit toch in die bedreigende situatie belandt.

Denk eraan: je bent een makkelijke prooi voor figuren die iets slechts in de zin hebben, als:

 • je helemaal "van de wereld" bent en alleen maar aandacht hebt voor je mobieltje of je MP3-speler en niet oplet wat er om je heen gebeurt.
 • je (te) veel gedronken hebt en daardoor niet meer helemaal met beide benen op de grond staat;
 • je lichaamstaal verraadt dat je bang bent.

Besef dus, dat het niet altijd veilig is om je gsm te gebruiken. Mocht je toch besluiten dat je wilt bellen, alleen in het donker, om een familielid of vriend(in) te waarschuwen:

 • ga dan op een plaats staan waar niemand je van achteren kan aanvallen;
 • zorg dat je kunt zien wie er op je af komt lopen;
 • zoek zo mogelijk een plaats waar je naar toe kunt als je hulp nodig hebt.

Wat kun je doen om te voorkomen dat je in onveilig of gevaarlijke situaties terecht komt:

 • natuurlijk kan iedereen op onverwachte momenten toch in een bedreigende situatie belanden, maar zoek het in ieder geval niet op.
 • neem geen risico; als je een onveilig gevoel hebt over de omgeving, neem dan een taxi. kijk niet op de euro's die je daarvoor kwijt bent; bedenk dat je jezelf zo een hoop ellende bespaart!
 • ook 's avonds laat of 's nachts alleen in de auto op pad maakt jou tot prooi. ga in ieder geval niet op een stille parkeerplaats staan en kies indien mogelijk de grotere wegen, of - indien niet mogelijk - een ander tijdstip om op pad te gaan.
 • 's avonds laat in de trein ben je ook niet echt veilig.... zoek in ieder geval een coupé uit waar meer mensen zitten, of ga in het gangetje direct achter de - afgesloten - stuurcabine staan, of zitten op een klapstoeltje, zodat je in ieder geval gehoord wordt als je schreeuwt of tegen de deur bonkt. Als het echt verlaten lijkt, meld dan aan de conducteur/conductrice of meereizende spoorwegpolitie, dat je je onveilig voelt. wanneer daar aanleiding toe bestaat, kunnen ze wellicht extra surveilleren.
 • denk niet dat het JOU niet zal overkomen
 • denk niet dat het alleen meisjes of vrouwen alleen kan overkomen... kijk de nieuwsberichten er maar op na, jongens en mannen lopen wel degelijk ook risico!
 • een cursus zelfverdediging pept je zelfvertrouwen waarschijnlijk behoorlijk op, zodat je in voorkomende situaties toch alerter reageert en weet waar je op moet letten.
 • wist je, dat er een fluitje bestaat, dat 115 decibel produceert? Dat is - schrik niet - genoeg lawaai om het geluid van een stadion met vijftigduizend schreeuwende mensen te overstemmen! Je kunt dit fluitje bestellen via www.115db.nl en binnenkort zal het ook te koop zijn bij tankstations.

Wat kun je doen als jou toch iets gebeurt:

 • probeer niet in paniek te raken
 • probeer ook niet al te stoer te zijn... als je wordt aangevallen of beroofd door iemand die veel sterker is/lijkt dan jij, bedenk dan dat datgene waar men op uit is - een buit - maar materiële zaken zijn en zet je leven niet op het spel door (te proberen) terug te rammen.
 • je kunt de politie in ieder geval enorm behulpzaam zijn - zodat zij jou behulpzaam kunnen zijn met het opsporen van de dader(s) - als je een duidelijk signalement kunt geven.
Toegevoegd op: 24-11-2007 | Categorie: Overige onderwerpen | Printversie

Reacties op dit artikel

Anne schreef:

jeetje wat een bangmakend artikel!

# 30/11/2007

Reactie toevoegen

Geef de uitkomst van de onderstaande som:

(in cijfers)

Wij maken gebruik van cookies om onze website beter op uw wensen af te kunnen stemmen. Klik hier voor meer informatie over onze cookies.