Vergeven

Vergeven

Het is erg trendy momenteel, om te vergeven. En ook heel belangrijk. Makkelijker gezegd dan gedaan? En als je het al doet, HOE dan? We gaan hier vandaag nader op in, want: ook al denk je: ik kan dat niet; ik doe dat niet; ik zal het nooit vergeten, wat mij is aangedaan... wat mij is overkomen... besef dat je dan je hele leven blokkades met je meedraagt, die ladingen negatieve energie kosten. Bovendien blijf je door bovengenoemde gedachten in de slachtofferrol zitten. En de enige die je daarmee ECHT kwelt, dat ben jijzelf! Het verleden is geweest en wat er ook gebeurd is; je kunt het niet meer terugdraaien en er niets meer aan doen of veranderen c.q. verbeteren. Vanzelfsprekend hebben we het hier nu vooral over de relatief minder traumatische gebeurtenissen; waarbij je je eigen therapeut kunt zijn. Voor het echt heftige werk is het voor veel mensen beter om zich te laten begeleiden door een deskundige, zoals een psycholoog, specialist in traumaverwerking, en/of misschien door deel te nemen aan een praatgroep.

Laten we hier eens als voorbeeld nemen de ruzie met je beste vriend(in) of met een familielid. Misschien sleept de kwestie al jaren; hebben jullie sindsdien geen enkel contact meer. Misschien zijn er destijds over en weer keiharde woorden gevallen; misschien juist helemaal niet en heb je al die dingen die je had willen zeggen juist onuitgesproken gelaten en opgekropt. Begrijp me goed: je hoeft elkaar nu niet onmiddellijk in de armen te vallen. Denk nog eens heel objectief aan de situatie van toen, zonder de scherpe kantjes. Vergeven is niet in de eerste plaats op de ander gericht, want: vergeef in de eerste plaats jezelf, waardoor je jezelf bevrijdt van dat loodzware juk dat je dag in, dag uit met je mee torst. Hierdoor ontstaat ruimte in jezelf voor positieve energieën; je zult je "lichter" voelen van binnen.

Gun jezelf deze ommekeer. Wanneer je iemand vergeeft, wil dat helemaal niet zeggen dat je dan ook meteen maar de hele gebeurtenis moet vergeten... het zal waarschijnlijk altijd in je herinnering en je onderbewuste gegrift blijven staan, maar je kunt er voor kiezen om je er niet meer door te laten raken. Gaan de slag; waar wacht je nog op? Begin met de "minst erge", om ervaring op te doen.

Wist je, dat er speciale CD's bestaan, die je kunnen helpen om los te laten en te vergeven? Ze helpen je op een hele vriendelijke, plezierige manier om je gekwetste zelf te helen, zodat je lekkerder in je vel komt te zitten en minder bezwaard door het leven zult gaan. Zo zijn er ook CD's met helingssessies voor je gekwetste innerlijke kind en voor het werken aan een positiever zelfbeeld. Je kunt ze bestellen op www.healingfactory.nl.

Toegevoegd op: 18-11-2008 | Categorie: Overige onderwerpen | Printversie

Reacties op dit artikel

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Reactie toevoegen

Geef de uitkomst van de onderstaande som:

(in cijfers)

Wij maken gebruik van cookies om onze website beter op uw wensen af te kunnen stemmen. Klik hier voor meer informatie over onze cookies.