Overlevingstips om de verplichte tradities zo gezellig mogelijk te maken

Overlevingstips om de verplichte tradities zo gezellig mogelijk te maken

En? Hebben ze het bij jullie in de familie alweer aangekaart: gezellig met elkaar de kerstdagen doorbrengen? Is je agenda alweer tjokvol? In een vorig artikel hadden we afgesproken, dat we dit jaar uiterst relaxed zouden blijven, maar ja... wellicht stond toen alles al vast. Dan volgend jaar maar in de herkansing. Als de dagen toch alweer volgepland zijn, hetgeen je al dan niet opgedrongen was, "want traditie; oma zielig alleen; 1e kerst bij die en tweede kerst bij die...", etc., dan heb je wellicht toch nog iets aan onderstaande tips om e.e.a. zo gladjes mogelijk te laten verlopen.

Vooral een groot deel van de generatie zeventigers en ouder hechten er nog erg aan - want traditie - om met kerst omringd te zijn door liefst alle kinderen en kleinkinderen. En eigenlijk durft niemand die traditie te doorbreken, uit angst daarmee hun ouders te kwetsen. Terwijl de jongere generatie vaak drukke banen heeft, zichzelf in tienen moet verdelen gedurende een etmaal om alles op rolletjes te laten verlopen en in de weekeinden en met feestdagen nou eindelijk weleens wil relaxen of lekker met het gezin zelf iets wil doen. Want velen van die generatie veertigers en vijftigers hebben natuurlijk allang zelf een gezin, met veelal grote kinderen die ook weer partners hebben. Zo wordt het steeds ingewikkelder om het iedereen naar de zin te maken. In de meeste gevallen wordt er wel een compromis gevonden, maar het spontane is er dan wel af. Het blijft aan je knagen dat je je weer hebt laten ompraten en dat je eigenlijk veel liever op een andere manier kerst en/of oud en nieuw had willen vieren. Juist rond deze dagen laaien in alle hevigheid ook weer de ouders-/schoonouders kwesties op tussen echtelieden en de verhoudingen onderling komen ook weer confronterend aan bod. Vaak zijn het uiteindelijk ook dezelfden die elk jaar opdraaien voor het verzorgen van het kerstdiner of het organiseren van de borrel of het optreden als gastheer/-vrouw; "... want jullie huis is het grootst en jullie hebben de meeste ruimte...". Herken je het? En je komt pas echt met kromme tenen te zitten als je / men er vanuit gaat en verwacht dat deze bijeenkomsten ook nog eens in volstrekte harmonie zullen worden doorgebracht. Zeker als er normaal ook al wrijving is tussen bepaalde familieleden, zal die misschien het eerste uur vanwege de kerstsfeer niet boven komen drijven, maar na wat drank komen toch vaak de tongen los...

Vanzelfsprekend zijn er gelukkig ook talloze families die wel spontaan en in harmonie op een voor iedereen hele gezellige manier de feestdagen met elkaar doorbrengen.

Hieronder wat tips:

  • Besef het bovenstaande en besef, dat jij uiteindelijk toch hebt toegestemd in deze afspraken. Ga er dus met een positief gevoel naar toe, want als je al aankomt met negatieve gevoelens en de overtuiging dat het toch niets wordt, tja... dan is de kans erg groot dat het inderdaad niets wordt.
  • Ga er ook niet helemaal gestrest en met een knoop in je maag naar toe; zoek vooraf een mogelijkheid om wat te ontspannen, zodat je kunt relativeren en niet meteen explodeert bij de eerste - naar jouw mening - onaardige opmerking.
  • Als je er vreselijk tegenop ziet om een hele lange dag met elkaar door te brengen, spreek dan af dat je later komt en/of eventueel eerder weggaat. Dat laatste kun je altijd nog wijzigen als het - eenmaal daar - toch wel gezellig blijkt te zijn.
  • Zorg dat je niet al die tijd braaf op visite hoeft te zitten, al keuvelend... Ook al wordt het nooit gedaan, wees een trendsetter en plan een wandeling; wie niet mee wil, blijft gewoon op de bank zitten. Je kunt er ook van te voren een leuk evenement van maken; wandelen in bos of langs strand met onderweg een lekker drankje.
  • Mochten er in de loop van de dag toch irritaties ontstaan en - volgens jou - kwetsende of ironische opmerkingen worden gemaakt, reageer dan eens helemaal anders dan je anders zou doen, bijvoorbeeld zo: kijk betrokkene aan en tover een BIG SMILE op je gezicht. Knipoog desnoods, succes verzekerd. Of: blijf vriendelijk kijken en reageer er totaal niet op. Of: doe gewoon alsof je het helemaal niet gehoord hebt; kijk onverstoord voor je uit of begin een gesprek met iemand anders. Kortom: laat de ander verbaasd achter omdat hij/zij zo'n reactie niet had verwacht. Zie er de lol van in om je normale patroon eens te doorbreken.
  • Zie het ook eens van deze kant: hoe je 't ook wendt of keert; het is wel je familie; je hebt ze niet uitgezocht, maar zij JOU ook niet. Relativeer het allemaal wat.

Andere artikelen over decemberstress:

Toegevoegd op: 15-11-2008 | Categorie: Overige onderwerpen | Printversie

Reacties op dit artikel

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Reactie toevoegen

Geef de uitkomst van de onderstaande som:

(in cijfers)

Wij maken gebruik van cookies om onze website beter op uw wensen af te kunnen stemmen. Klik hier voor meer informatie over onze cookies.