Vetten zijn naast eiwitten en koolhydraten, een van de drie voedingsstoffen die energie (dus calorieën) aan je lichaam leveren. Een gram vet levert negen kilocalorieën aan energie. Dat is meer dan twee keer zoveel als een gram eiwit of koolhydraten levert. Daarom is het belangrijk om op de hoeveelheid vet te letten in je eten. In dit artikel bespreken we meer over verschillende vetten in voedingsmiddelen.
Vetten zijn organische samenstellingen die bestaan uit koolstof, waterstof en zuurstofatomen. Ze zijn een bron van energie in voedsel. Vetten behoren tot een groep van samenstellingen, die lipiden worden genoemd, en komen bij kamertemperatuur voor in vaste en vloeibare vorm. Alle vetten zijn combinaties van verzadigde en onverzadigde vetzuren. Of een vet verzadigd of onverzadigd genoemd wordt, hangt af van de chemische eigenschappen (later meer).
Wat veel mensen niet weten is dat vet essentieel is voor het functioneren van het lichaam. Vetten leveren essentiële vetzuren die niet door het lichaam zelf worden aangemaakt en dus via de voeding moeten binnenkomen. Vetten zijn belangrijk voor het voorkomen van ontstekingen, de bloedsomloop, en hersenontwikkeling. Vetvrij eten is dus geen goede optie.
Vetten zijn ook reserve brandstoffen en "isolators". Ze vullen de vetcellen (adipose tissue), die helpen je lichaam te isoleren. De reserve vetten gaan als brandstof functioneren als alle koolhydraten uit je voeding verwerkt zijn. Dit gemiddeld rond de 20 minuten intensief sporten. Op deze manier kun je dus vet verbranden.
Ook je huid en haar worden onderhouden met behulp van vetten. Vet helpt bij de absorptie en bij het transport door bloed van de in vet-oplosbare vitaminen A, D, E, and K.
Het eten van teveel verzadigde vetten is een van de hoofdoorzaken van hartklachten. Wanneer je veel verzadigde vetten eet, ontstaat er cholesterol, wat in de slagaders wordt opgehoopt. Zo kunnen je anderen dichtslibben. De kans op hartziekten wordt ook verhoogd door vetten vanwege hun hoge calorische waarde, waardoor je sneller dik wordt (een risicofactor voor je hart en kanker).
Een hoge inname van meervoudigonverzadigde vetten kan het risico op bepaalde typen kanker verhogen. Het reduceren van de dagelijkse vetinname is nog geen garantie om kanker te voorkomen, maar het kan wel het risico verlagen.
Het is belangrijk om de voedingswaarde-etiketten van voedingsmiddelen te lezen en te letten op de verschillende soorten vet die ze bevatten. Zeker voor mensen boven de 20 jaar is het sterk aan te raden om op je cholesterolgehalte te letten. Je kunt met je voedingsadviseur of dokter bespreken hoe je eventueel maatregelen moet nemen om dit gehalte te verlagen.
Koelkast1981 schreef:
Ik heb eens op het etiquette van pindakaas gekeken. Daarop staat dat er een hele hoop vet in zit en het bevat ook 800 kilojoule per 2 boterhammen. Dit vind ik heel erg veel, maar ik het schijnt wel gezond te zijn. Is het door de vele calorieen wel verstandig om te eten?
# 18/06/2007
Marga schreef:
Ik heb hier even op m'n eigen pot gekeken (een Calve), de energiewaarde is inderdaad heel hoog. Alleen ze rekenen 15 gram pindakaas per boterham, dat is denk ik aan de hoge kant. Ik zou als je gewoon op gezond gewicht bent maximaal een boterham per dag nemen. Zo krijg je toch de voedingsstoffen binnen, maar hou je het beperkt. Wanneer je wilt afvallen raad ik het wel af.
# 19/06/2007
c.schotman schreef:
zijn mosselen goed
# 12/08/2008
kerrie schreef:
nee mosselen zijn heel slecht voor je
# 24/09/2009
magnetron schreef:
goed bericht.
# 27/11/2009
anne schreef:
goed zo
# 11/10/2010
anoniem schreef:
mooi gemaakt alleen wil je de volgende keer ook opschrijven hoe je op verschillende manieren vet in voedingsmiddelen aan kan tonen?
# 02/12/2011
Hubinski! schreef:
Deze site is heel leerrijk, ik heb hem kunnen gebruiken voor een werkje voor school :) Super hard dankjewel :D Dikke kussen van Hubinski XXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXX
# 13/02/2012
Geef de uitkomst van de onderstaande som:
(in cijfers)