Voedselhygiëne

Voedselhygiëne

Vandaag een stukje over voedselhygiëne. Het is zeer belangrijk om op de hygiëne te letten bij het bereiden van voedsel. Dit geldt altijd, maar met warm weer is het nog meer oppassen geblazen. Op een salmonella-infectie zit niemand te wachten! Daarom enkele tips...

  • was altijd je handen voor je eten aanraakt.
  • bewaar bereid voedsel niet op kamertemperatuur.
  • zorg dat je kliekjes altijd gelijkmatig en zeer goed opwarmt.
  • eet je buiten, bijvoorbeeld salades of een koud buffet, zorg dan dat het voedsel goed gekoeld is en direct na het opdienen wordt gegeten. Laat het vooral niet in de zon staan.
  • dek schalen en borden af met zogenaamde vliegenkappen, die tegenwoordig in allerlei vrolijke kleuren verkrijgbaar zijn.
  • koop geen voedsel in blikken die beschadigd zijn of vol staan, zelfs niet (of juist niet!) als ze zijn afgeprijsd. Geen enkele korting is de kans op een ernstige voedselvergiftiging waard.
  • laat rauw vlees tijdens het bewaren of bereiden niet in aanraking komen met ander voedsel.
  • gebruik twee of drie aparte snijplanken voor verschillende soorten voedsel.
  • was je handen na het aanraken van rauw vlees.

Samenvattend kunnen we dus stellen dat het - in het belang van onze gezondheid - zaak is om bij het bewaren en bereiden van voedsel de grootst mogelijke hygiëne in acht te nemen. Bewaar verpakte voedingsmiddelen, eenmaal opgemaakt en in de koelkast gezet, niet langer dan op het etiket staat aangegeven. Op het etiket staan doorgaans 2 instructies voor houdbaarheid, te weten: 1 voor het ongeopende product ("ten minste houdbaar tot...." of "te gebruiken tot en met....") en 1 voor houdbaarheid van het product als de verpakking is geopend.
Ook bij het invriezen en ontdooien van voedingsmiddelen dienen we voorzichtig en alert te zijn: eenmaal ontdooide producten mogen niet meer opnieuw worden ingevroren. Bovendien moeten ze na het ontdooien snel worden gebruikt, omdat de kwaliteit snel achteruit gaat.

En wat te denken van het aanrecht... en de vaatdoekjes...
Zorg dat je VOOR je begint met eten bereiden (groente, vlees snijden etc.) het aanrecht of de eventuele andere werkplek schoongemaakt hebt. En besef goed dat vaatdoekjes zo ongeveer de grootste bron van bacteriën in de keuken zijn... het "voorwerk" van vieze schoonmaakklusjes kun je daarom beter doen met een stevig velletje keukenrol, licht vochtig gemaakt, eventueel met een droog velletje nawrijven. Je kunt ook vochtige schoonmaakdoekjes gebruiken.
En daarna uiteraard je handen wassen! Neem in ieder geval elke dag een schone vaatdoek en doe de gebruikte in de kookwas.

We staan er lang niet altijd bij stil, bij de gevaren die rondom het bereiden van voedsel op de loer liggen. Als we uit eten gaan, vertrouwen we erop dat de kok in het desbetreffende etablissement ook heel zorgvuldig met de hygiëne omspringt. Uitzendingen van het tv-programma "De Smaakpolitie" laten echter schokkende beelden uit restaurantkeukens zien...

Kortom: net als met alle andere gevaren om ons heen, is het ondoenlijk en ongezond om er dag en nacht mee bezig te zijn, maar het helpt zeker om ons wat meer van deze zaken bewust te worden!

Toegevoegd op: 16-06-2007 | Categorie: Voeding | Printversie

Reacties op dit artikel

timo schreef:

lol

# 24/04/2009

kees schreef:

hoi

# 20/12/2012

claudette schreef:

leukk

# 13/03/2016

ryand schreef:

hoi

# 07/11/2017

Reactie toevoegen

Geef de uitkomst van de onderstaande som:

(in cijfers)

Wij maken gebruik van cookies om onze website beter op uw wensen af te kunnen stemmen. Klik hier voor meer informatie over onze cookies.