Hoofdzakelijk Harig verhaal

Hoofdzakelijk Harig verhaal

De slogan "minder is meer" is erg in als het gaat om bijvoorbeeld woninginrichting, keuze van accessoires, e.d., maar als het om onze haardos gaat, dan wordt het een ander verhaal. Wat kun je doen als je haar dunner wordt; kun je haaruitval een halt toeroepen?

Bij veel mannen dunt de haardos drastisch uit naarmate ze ouder worden. De een gaat daar makkelijker mee om dan de ander en je kunt er helaas weinig aan doen. Maar haaruitval kan - weliswaar mindervaak voorkomend dan bij mannen - ook vrouwen treffen. Dit zeer ingrijpende verschijnsel komt blijkbaar bij een op de vier vrouwen in een bepaalde periode van hun leven voor.

Het is normaal om ongeveer 100 haren per dag te verliezen door kammen, borstelen, wassen en stylen. Normaalgesproken groeien er weer nieuwe haartjes aan ter vervanging hiervan. Maar als dit om de een of andere reden niet gebeurt, dan zal het afnemende aantal haren op den duur zeker zichtbaar worden.

Het schijnt geen zaak van leeftijd, maar van genen, hormonen of zelfs een bijwerking van bepaalde medicijnen te zijn.

Wat de oorzaak ook is, het is voor elke vrouw die dit meemaakt een hel en ze zal er zeker alles voor over hebben om dit te herstellen.

Oorzaak en gevolg

Elke haar op je hoofd doorloopt een bepaalde groeifase, een fase waarin de haar zijn maximum lengte bereikt heeft en een rustfase. Vrouwen ervaren kaalheid wanneer de rustfase langer duurt en de haarzakjes leeg blijven.

Mogelijke oorzaken van haaruitval bij vrouwen zijn:

  • Hormonale veranderingen. Haaruitval kan plaatsvinden tijdens de puberteit, na de bevalling, na het stoppen met de anti-conceptiepil en tijdens en na de overgang. Meervoudige cysten in de eierstokken zijn ook een bekend als veroorzakers van haaruitval bij vrouwen.
  • Medicijnenkuren. Chemotherapie, anti-stollingsmiddelen, sommige amfetamines en schildkliermedicijnen kunnen allemaal kaalheid bevorderen of veroorzaken.
  • Voeding. Gebrek aan ijzer, magnesium of zink kan leiden tot haaruitval, in het bijzonder bij veganisten of mensen die een strikt vegetarisch eetpatroon hebben.
  • Stress. Hogere waarden dan normaal (als gevolg van stress) van de mannelijke hormonen testosteron en androgeen, kunnen leiden tot haarverlies, doordat de desbetreffende hormonen het mannelijke kaalheidspatroon nabootsen. Voor veel vrouwen zal de oorzaak van hun haaruitval echter een mysterie blijven.

Tijd voor onderzoek

Als je merkt dat je haardos dunner wordt, moet je eerst naar je huisarts om te laten testen of je bepaalde tekorten aan voedingsstoffen hebt, of een hormonale stoornis. Het zou kunnen dat de huisarts je de anti-conceptiepil voorschrijft, ter ondersteuning van het verdrijven van het mannelijke hormoon androgeen dat de kaalheid kan veroorzaken c.q. bevorderen.

Een andere mogelijkheid is om naar een haar- en schedelhuidspecialist, die kan adviseren om bepaalde vitaminepreparaten te nemen en massages om de bloedtoevoer naar de hoofdhuid te bevorderen en spanning te verminderen.

Je kunt ook getest worden op mogelijke stoornissen van de schildklier en bloedarmoede.

Haardeskundigen blijken met een speciale behandeling zo'n 50% van de vrouwen met haaruitval zodanig te kunnen helpen, dat de haargroei merkbaar bevorderd wordt. Het gaat hier om een anti-androgene behandeling, door het blokkeren van een bepaald enzym in de hoofdhuid, waarvan bekend is dat het haaruitval veroorzaakt,

Haardeskundigen kunnen ook advies geven over bepaalde producten die effectief zouden kunnen zijn.

Zo is het goed om eens stil te staan bij alle middeltjes en smeerseltjes waarmee je te goeder trouw en nietsvermoedend het haar en de hoofdhuid denkt te "verwennen", maar waarmee je misschien alleen maar ellende veroorzaakt.

Ga bij haarproblemen nooit zomaar zelf experimenteren maar laat je adviseren c.q. behandelen door artsen en andere experts.

Toegevoegd op: 28-02-2008 | Categorie: Overige onderwerpen | Printversie

Reacties op dit artikel

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Reactie toevoegen

Geef de uitkomst van de onderstaande som:

(in cijfers)

Wij maken gebruik van cookies om onze website beter op uw wensen af te kunnen stemmen. Klik hier voor meer informatie over onze cookies.