Welke soorten vetten zijn er en welke zijn de goede vetten?

Welke soorten vetten zijn er en welke zijn de goede vetten?

Wanneer je naar programma's over afvallen of gezondheid kijkt, word je er mee doodgegooid: termen als "verzadigde vetten", "transvetten", "plantaardige vetten". In dit artikel gaan we dieper in op de verschillende soorten vetten. Ook geven we een aantal voorbeelden van tussendoortjes met verkeerde vetten, met daarbij een alternatief wat wel gezond is.

 • verzadigde vetten: zijn stevig op kamertemperatuur. Ze zijn van dierlijke oorsprong (behalve kokos- en palmvet) en komen voor in zuivelproducten en vlees.Verzadigd vet is stabiel en oxideert (bederft) niet snel.
 • Enkelvoudig onverzadigde vetten: zijn vloeibaar op kamertemperatuur en meestal plantaardig. Ze zitten o.a. in  eieren, avocado, pinda's, olijven en olijfolie, noten(olie) en koolzaad(olie). Ze bevatten voornamelijk omega 9-vetzuren. Ook palmvet bevat voor de helft omega 9-vetzuren. Enkelvoudig verzadigde vetten zijn stabiel en oxideren niet zo snel.
 • Meervoudig onverzadigde vetzuren: zijn vloeibaar, zelfs in de koelkast. Ze plantaardig of dierlijk (vis). Ze zitten in o.a. in noten(olie) zoals walnoten(olie), in soja(olie), druivenpitolie en in zaden(olie) (maïs-, zonnebloem-, sesam-, koolzaad-, lijnzaadolie)  en in vette vis. Meervoudig onverzadigde vetzuren zijn heel onstabiel. Ze bederven en oxideren heel snel bij blootstelling aan hitte, lucht en licht.
 • Essentiële vetzuren: de omega 3- en 6-vetzuren zijn meervoudig onverzadigde vetzuren. Als ze plantaardig zijn, bevatten ze voornamelijk omega 3-vetzuren.
 • Lijnzaad, koolzaad, walnoten, tarwekiemolie en sojaolie bevatten alfa-linoleenzuur, dat ons lichaam kan omzetten in omega 3-vetzuren.
 • Er zijn tegenwoordig ook speciale omega 3-eieren te koop!
 • Transvetzuren: zijn stevig bij kamertemperatuur. Transvetten zijn zeer schadelijk voor de gezondheid. Ze ontstaan wanneer plantaardige oliën kunstmatig worden "gehard" om ze beter houdbaar te maken. Transvetten zitten in harde margarines, die vooral worden gebruikt bij de productie van koekjes, gebak, zoutjes en gefrituurde snacks. Kijk op het etiket: "gehard vet" of "gedeeltelijk gehard vet" duidt op transvetten. Helaas is deze vermelding niet verplicht. Producten uit de natuurvoedingswinkel bevatten in principe nooit gehard vet.

Foute tussendoortjes en hun gezonde alternatieven, met goede vetten

Zin in: Neem dan liever:
koekjes een handje studentenhaver
een chocolade-rijstwafel een stukje pure chocolade
koffie met suiker en/of koffiecreamer koffie met slagroom of sojaroom en voeg geen suiker meer toe
zoute knabbelstokjes wat olijven
cruesli muesli met noten
boterham met jam boterham met pindakaas
toastje met paté toastje met makreel
Japanse zoutjes rauwkost met een dipsausje

Voedingstips rondom vet

 • Besmeer je brood met roomboter of margarine uit de natuurvoedingswinkel.
 • Varieer met broodbeleg: biologische kaas, magere vleeswaren en notenspreads.
 • Snack met olijven, noten, pinda's, en blokjes biologische kaas.
 • Gebruik milde olijfolie, koolzaadolie en/of roomboter om in te bakken.
 • Gebruik extra vierge olijfolie, lijnzaad-, note- of koolzaadolie voor dressings en als smaakmaker.
 • Eet elke dag (zeker als je niet van vis houdt) 1 of 2 eetlepels lijnzaadolie of speciale omega 3-olie.

Test: Krijg ik voldoende omega 3-vetten binnen?

Op becel.nl staat een aantal vragen waarmee u kunt testen of u voldoende omega 3-vetten binnenkrijgt.
Waarschijnlijk eet u, net als de meeste Nederlanders, geen 200 tot 300 gram vis per week. Becel stopt daarom (niet-geurende) visolie in het broodsmeersel Omega 3 Plus en in een "minidrink" met probiotica, die op hun beurt goed zijn voor een gezonde darmflora.

Omega supplementen

U kunt aanvullende omega-supplementen bestellen op Drogisterij.net.

Verwante artikelen

Toegevoegd op: 30-07-2007 | Categorie: Voeding | Printversie

Reacties op dit artikel

azerty schreef:

becel

# 11/02/2008

joa schreef:

thnx hea ;)

# 09/11/2009

bledder schreef:

hou je bek joa poa noa lkkr puh uh

# 09/11/2009

pietertjen schreef:

er staan geen rijstwafels soorten

# 28/12/2009

man schreef:

jullie zijn allemaal dik, vetvreters

# 28/05/2010

Jacob schreef:

Becel is voor ouwe zakken die in leugens geloven.

# 12/08/2010

Je moeder op stok schreef:

A Dikke!

# 02/01/2011

Bolle Jan schreef:

Japanse zoutjes vervangen voor rauwkost met een dipsausje? In dipsuas zitten transvetzuren dit zijn de slechste vetten die er zijn! hetzelde geld voor boterham met pindakaas in de meeste pindakaas zitten transvetzurenen en een hoop Kcal. besmeer je brood met ROOMBOTER! Wat is dat voor info? Ze de site beter strak in je vel noemen. Of opdoeken die flutsite.

# 06/04/2011

VET schreef:

In japanse zoutjes zitten ook transvetzuren

# 09/04/2011

arie en pietxx schreef:

hou jullie bekk!!!! dikzakken

# 04/10/2011

hi schreef:

godverdomme

# 01/03/2013

neuke schreef:

neuk je moeder

# 01/03/2013

homos schreef:

donder op man je bent gewoon een dikzak

# 01/03/2013

vetkwabbel schreef:

het is gewoon waar wat hier staat hoor. ik neem dan ook aan dat jullie gewoon grappig proberen te zijn en dikke mensen het leven zuur proberen te maken met de misplaatste reactie van sommige. het is niet rozegeur en maneschijn als jullie dat soms denken. elk uur van de dag krijgt iemand te horen dat hij nog maar een paar jaar te leven heeft en de leeftijd alleen nog maar omhoog kan als diegenen heel hard gaat trainen ik hoop ook dan bij deze dat jullie deze mensen gaan steunen en niet meer achter hun rug om over hun gaan praten ik walg van zulke mensen.

# 22/11/2011

Reactie1 schreef:

Toch vind ik het sterk dat er in jam meer slechte vetten zouden zitten dan in pindakaas aangezien in jam geen vet zit. Jammer dat aan mensen met problemen slechte adviezen worden gegeven.

# 14/02/2012

jezus schreef:

slechte site klopt niks van !

# 07/11/2012

god schreef:

Volgens mij klopt er niks van deze info. Het lijkt op de omgekeerde wereld. Degene die dit heeft geschreven wil hulpbehoevende mensen op het verkeerde been zetten of hij is niet in orde.

# 17/05/2012

leugens schreef:

becel liegt alles bij elkaar, schijf van 5 is al lang achterhaald.....suiker is vergif en veroorzaakt obesitas...je lijf heeft vet nodig geen suiker!!!!

# 31/12/2014

dikke hoer schreef:

becel heeft mijn leven geneukt ik ben nu fukcin dik

# 09/12/2016

Reactie toevoegen

Geef de uitkomst van de onderstaande som:

(in cijfers)

Wij maken gebruik van cookies om onze website beter op uw wensen af te kunnen stemmen. Klik hier voor meer informatie over onze cookies.