Winterweetjes - Deel 1

Winterweetjes - Deel 1

Dit is het seizoen van de griep, winterhanden, hoest, natte neuzen, en nog veel meer vervelende, typische winterkwalen. Over een aantal van die zaken bestaan veel misverstanden. Laten we er de komende tijd eens wat op een rijtje zetten; vandaag de eerste drie.

Klopt het dat je bij een (rhino)virusinfectie, zoals griep, beter vaak je handen kunt wassen, ter voorkoming van besmetting van de mensen in je omgeving?

Ja, dat klopt! Als je verkouden bent, 1x niest en daarbij je handen voor je gezicht (in ieder geval voor het neus- en mondgedeelte) houdt en je neemt daarna de telefoon op zonder je handen eerst gewassen te hebben, dan kun je - schrik niet - zeker vierduizend mensen die na jou die telefoon gebruiken ook besmetten met het verkoudheidsvirus! Denk ook eens aan het toetsenbord en de deurknoppen. Was dus altijd je handen na niezen en hoesten. Maar ja... wat te denken van het karretje in de supermarkt; het knopje van het verkeerslicht voor voetgangers en fietsers, de tiptoetsen van de pinautomaat of de spoorkaartjesautomaat, etc. etc.; in openbare ruimtes kunnen we dus qua besmetting ook ons hart ophalen! En daar is weinig aan te doen. Maar zorg in ieder geval dat je zo sociaal bent om het wel te doen waar je kunt. Als je een nies voelt aankomen, probeer 'm dan in ieder geval in een papieren zakdoekje "op te vangen".

Is het waar dat griep en verkoudheid voornamelijk worden veroorzaakt door kou; bijvoorbeeld vrieskou, storm, regen, hagel?

Nee, dit is absoluut niet waar. Zoals hierboven al vermeld: verkoudheid en griep zijn virussen en die verspreiden zich via de lucht. In de winter verblijven we doorgaans veel binnen. En juist die droge warmte, binnen, is ideaal gebied voor virussen, zodat je juist daar meer kans loopt om besmet te worden!

Neusdruppels zijn ongevaarlijk, toch?

Nou, niet altijd. Als je te lang achter elkaar neusdruppels gebruikt, dan kun je het neusslijmvlies beschadigen en dit verstoort de natuurlijke werking van de neus. Veel beter is het om fysiologisch zout in een verstopte neus te druppelen, dit werkt prima en is niet schadelijk.

Vervolg artikelen in deze serie

Toegevoegd op: 22-01-2008 | Categorie: Overige onderwerpen | Printversie

Reacties op dit artikel

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Reactie toevoegen

Geef de uitkomst van de onderstaande som:

(in cijfers)

Wij maken gebruik van cookies om onze website beter op uw wensen af te kunnen stemmen. Klik hier voor meer informatie over onze cookies.