Winterweetjes - Deel 2

Winterweetjes - Deel 2

Vandaag deel 2 in de serie van winterweetjes. In dit deel behandelen we winterhanden, wintervoeten, kou vatten en snuiten.

Hoe zit het met winterhanden en -voeten?

Een heel vervelende klacht. Er is dan namelijk sprake van een afwijkende reactie van de bloedvaten. Bij kou trekken bloedvaten normaalgesproken samen. Op die manier zijn ze in staat om de warmte in het lichaam beter vast te houden.

In het geval van winterhanden en/of -voeten vertonen de bloedvaten een tegengestelde reactie: het bloed in de aderen van de handen of voeten gaat juist stuwen. Dit veroorzaakt - soms ernstige - huidreacties, zoals roodheid, zwellingen en jeuk. Ook kan gevoelloosheid optreden.

Het is belangrijk om de aangedane delen goed te verzorgen. Wisselbaden kunnen helpen ter stimulatie van de bloedvaten, om het samentrekken te bevorderen. Voorts kunnen speciale olie (bijv. vitamine E-olie) of crèmes worden ingemasseerd. Het is zeer belangrijk om dit geregeld te doen. De handen en/of voeten dienen voorts goed beschermd te worden. Dus: handschoenen c.q. warme sokken dragen, ook bij de geringste kou. In ernstige gevallen kan het volgende nog soelaas brengen: het dik insmeren van de handen met een vette crème, dan katoenen handschoenen (te koop bij drogist en apotheek) aantrekken voor het naar bed gaan en die een hele nacht aanhouden, zodat de crème goed kan intrekken.

Hoe zit het met naar buiten gaan als je nat haar hebt... of als je op de tocht zit? Vat je dan kou?

Nee, dat is niet zo. Het kan echter wel zo zijn, dat je op dat moment een lage weerstand hebt, doordat je bijvoorbeeld het verkoudheids- of griepvirus bij je draagt, en dat die extra portie kou nou net teveel was voor je weerstand, zodat je ziek wordt. Maar het is dus niet zo dat je steevast ziek wordt als je op de tocht zit of met natte haren naar buiten gaat; je wordt verkouden door besmetting met een virus.

Hoe zit het met snuiten? Is het goed of juist niet, om je "loopneus" steeds te snuiten als je verkouden bent?

Het beste is om de neus op te halen, maar dat is in gezelschap nogal irritant en wordt door velen als "onsmakelijk" gezien. Door de neus op te halen en het opgehaalde neusvocht door te slikken, komen die uiteindelijk in de maag terecht, waar het maagzuur ervoor zorgt dat ze sterven. Bij het snuiten van de neus moet je oppassen dat je dat niet te hard doet; door de druk die opgebouwd wordt bij het (te hard) snuiten, kunnen de bacteriën naar de neusholte geblazen worden, hetgeen niet wenselijk is.

Je kunt, om het herstel te bespoedigen, een stoombadje nemen met heet water en wat druppels kamille. Doe dit een aantal keren per dag en vooral ook voor het slapen gaan.

Andere delen in deze serie

Toegevoegd op: 24-01-2008 | Categorie: Overige onderwerpen | Printversie

Reacties op dit artikel

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Reactie toevoegen

Geef de uitkomst van de onderstaande som:

(in cijfers)

Wij maken gebruik van cookies om onze website beter op uw wensen af te kunnen stemmen. Klik hier voor meer informatie over onze cookies.