Winterweetjes - Deel 3

Winterweetjes - Deel 3

Vandaag deel 3 in de serie over "winterkwaaltjes". Vandaag informatie over de winterdip, hoofddeksels en lippen.

Hoe zit het met de "winterdip"; bestaat die echt?

Jawel: dit heeft waarschijnlijk te maken met een tekort aan daglicht. Hierdoor kunnen in de loop van de dag (vroeger dan nodig is) grote hoeveelheden melatonine - het slaaphormoon - aangemaakt. Het gebrek aan energie dar daardoor ontstaat, kan maken dat men zich neerslachtig voelt en overal tegenop gaat zien. Je kunt proberen de stemming te verbeteren met het homeopathische middel St. Janskruid. Ook bestaan er speciale daglichtlampen die je kunnen helpen om je lekkerder in je vel te voelen.

Is het echt nodig dat we 's winters een muts, hoed, pet, sjaal of ander hoofddeksel opzetten?

Tja.. je haar zit niet meer lekker als je zo'n ding op hebt gehad; misschien vind je het raar staan, of heb je het idee dat iedereen naar je kijkt; maar toch is het goed om te bedenken, dat er veel lichaamswarmte verloren kan gaan via het hoofd, als dit onbedekt is. En: verlies van warmte betekent ook verlies van energie! Vooral als je dun of helemaal geen haar meer hebt kun je dus echt beter wel iets op of om je hoofd doen. En er zijn zoveel leuke dingen te koop, waarmee je er zo (on)opvallend kunt uitzien als jij wilt! Trouwens.. dat idee dat iedereen naar je zou kijken, dat heeft weer met je zelfbeeld te maken, maar daarover een andere keer meer.

En hoe zit het met onze lippen in de winter? Moeten we die vochtig houden, omdat ze anders uitdrogen?

Nee! Juist als je droge lippen hebt en je zit daar zeer geregeld aan te likken, dan komen er kloofjes en barstjes in. De lippen zijn erg dun en kwetsbaar. Ze hebben geen pigmentcellen, geen talgkliertjes en ook een beschermende hoornlaag ontbreekt. Om je lippen goed te verzorgen in de winter is het aan te bevelen om ze dagelijks met een beschermend en verzorgend middel te behandelen, bijvoorbeeld een stick met cacaoboter. Ook vaseline doet wonderen!

Andere delen in deze serie

Toegevoegd op: 26-01-2008 | Categorie: Overige onderwerpen | Printversie

Reacties op dit artikel

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Reactie toevoegen

Geef de uitkomst van de onderstaande som:

(in cijfers)

Wij maken gebruik van cookies om onze website beter op uw wensen af te kunnen stemmen. Klik hier voor meer informatie over onze cookies.