Winterweetjes - Deel 4

Winterweetjes - Deel 4

Vandaag het laatste deel in de serie over winterweetjes. Deze keer: voedingsmiddelen die je helpen om virussen te voorkomen, het dragen van sjaals en warme douches.

Is het waar, dat je virussen kunt (helpen) voorkomen met bepaalde voedingsmiddelen?

Jazeker, dat klopt! Bepaalde voedingsmiddelen bevatten bestanddelen die helpen bij het bestrijden van virussen. Bijvoorbeeld: yoghurt, uien, sojabonen, pruimen, koolsoorten, citroenen, bosbessen, aardbeien, ananas, frambozen en cranberry's.

Als je een das of sjaal draagt in de winter, heb je dan minder kans om keelpijn te krijgen?

Helaas... nee. Keelpijn wordt meestal veroorzaakt door een virus. En sjaals kunnen helaas geen virussen voorkomen. Wat wel zo is: een sjaal geeft warmte, dus verbetert de doorbloeding op de desbetreffende plek (hals-nek-keelgebied), zodat bij beginnende of reeds bestaande keelpijn een sjaal wel verzachting kan geven. Wist je trouwens dat je bij keelpijn beter geen zuivelproducten kunt eten, vanwege de slijmvorming? Het helpt om veel water te drinken en je keel te ontsmetten door te gorgelen met fysiologisch zout.

Is het goed om een extra warme douche te nemen als het erg koud is?

Dat is eventjes wel heel lekker natuurlijk, maar het is af te raden om langdurig onder een warme douche te staan of in een heet bad te liggen. De huid droogt hier namelijk behoorlijk van uit. De lipiden, die zich bevinden in de bovenste laag van de huid, beschermen de buitenkant van de huid tegen extreem vochtverlies. Bij langdurige blootstelling aan warm water zullen er lipiden beschadigen en verloren gaan, hetgeen leidt tot uitdroging van de huid. En in de winter heeft je huid het toch al zwaar te verduren; denk aan het inwerken van vrieskou en schrale wind... niet alleen jij wordt er geïrriteerd van, ook je huid! Smeren, smeren, smeren is het devies: een goede bodymilk en handcrème die derma-liptiden bevatten kunnen helpen bij het herstellen van de schade.

Voorgaande delen in deze serie

Toegevoegd op: 29-01-2008 | Categorie: Overige onderwerpen | Printversie

Reacties op dit artikel

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Reactie toevoegen

Geef de uitkomst van de onderstaande som:

(in cijfers)

Wij maken gebruik van cookies om onze website beter op uw wensen af te kunnen stemmen. Klik hier voor meer informatie over onze cookies.