Hoe vind je de motivatie weer terug?

Je wilt iets veranderen in je leven, maar je weet niet hoe? Je hebt een doel, maar het lukt maar niet om dit te bereiken? Je weet wat je wilt bereiken, maar kunt er de woorden niet voor vinden? Een flinke stap voorwaarts in je leven, maar om de een of andere reden kun je de motivatie hiervoor niet opbrengen. En je hebt geen idee waarom? Het is immers iets dat je graag wilt. In zo’n geval is het van  belang om je motivatie te herontdekken en zo te voorkomen dat je jouw dromen links laat liggen.

Wat is motivatie?

Motivatie verwijst naar de behoefte je ergens voor in te willen spannen. Ofwel een drive om doelen te bereiken, om je loopbaan of je leven een positieve input te geven. Het is een behoefte die je kracht geeft en zorgt voor onuitputtelijke drang om jezelf voorwaarts te plaatsen in het leven middels studie, skills, kennis, vaardigheden en noem maar op. Dit kan op meerdere manieren worden vormgegeven: een drive om een nieuwe studie te starten, motivatie om te sporten, inspiratie om een nieuwe hobby te beginnen en noem maar op.

Om die behoefte te behouden of te creëren kan het belangrijk zijn om te ontdekken waar je talenten, drijfveren en eventuele belemmeringen liggen. Zo zet jij voorwaartse stappen om zodoende jouw wensen in vervulling te laten gaan.

Een nieuw perspectief

Om deze motivatie aan te boren zijn soms flink wat aanpassingen nodig. Dit kan een nieuwe dynamiek worden genoemd. Een nieuwe dynamiek ontstaat door een andere kijk op de zaak. Door het perspectief te veranderen kunnen energie en motivatie weer vrijkomen. Maar, hoe krijg je eigenlijk zo’n nieuw perspectief? Hoe krijg je weer echt die motivatie? Volgens onderzoek heeft dit sterk te maken met de dopamine die je hersenen aanmaakt. Een stofje dat je lichaam een positieve drive kan geven.

Simpel gezegd kan een verhoogde dopamine aanmaak het leven zomaar een stuk mooier maken. Het geeft het leven meer zin en maakt je gemotiveerd, vrolijk en geeft een algeheel lekker-in-je-vel gevoel.

Hoe stimuleer je dopamine aanmaak?

Het aanmaken van dopamine is natuurlijk genetisch, maar kan op verschillende manieren worden gestimuleerd. Een belangrijke manier om dopamine aan te maken is door te sporten. Denk hierbij aan krachttraining, zwemmen, wandelen of joggen. Ook een gezond dieet kan een belangrijke bijdrage hebben bij de dopamine aanmaak. Kies voor voldoende eiwitten, vette vis, genoeg calcium en natuurlijk voldoende groenten en fruit.

Hoe laat dopamine je voelen?

Dopamine heeft verschillende effecten op je lichaam. Zo kan het zorgen voor een alert gevoel, wat natuurlijk enorm handig is als je aan je doelen wilt werken. Het zorgt voor een focus en voor een algeheel gemotiveerd en energiek gevoel. Daarnaast zorgt het ook voor blijdschap en geluk. Al deze gevoelens kunnen natuurlijk enorm veel bijdragen aan een positief leven en de algehele zingeving van je dagelijkse bestaan.

Pak die motivatie terug

Een blog van een paar honderd woorden zal niet ineens de doorslaggevende factor zijn, maar toch hopen we een positieve bijdrage te hebben geleverd aan jouw gevoel. Ga eens rustig zitten en bedenk voor jezelf je écht wil in het leven. Geef je dagelijkse bezigheden weer zin, neem het heft in eigen handen en pak je geluk!

Terug
-->