De samenhang tussen geluk, succes en de kwaliteit van je relaties

Je leven hangt af van je relaties, of dat nu gaat om het geluk in je persoonlijke leven of het succes en geluk in je werk. De kans is groot dat je gelukkig bent als je in een netwerk van goed verbonden mensen leeft. Wanneer je ongelukkig bent hangt dit vaak samen met de relaties met mensen op je heen. 

Geluk: gezondheid, relaties en werk of geld?

Geld maakt gelukkig, dit gaat op tot een zekere hoogte. Maar wist je dat er andere kenmerken zijn die belangrijker zijn voor het ervaren van geluk? Uit onderzoek blijkt dat kenmerken als gezondheid, werk of relaties belangrijker zijn voor het ervaren van geluk. 

Naast contacten met vrienden, een goede gezondheid en vertrouwen in autoriteiten werden ook persoonlijkheidskenmerken geassocieerd met het geluksniveau van de mens. Des te extraverter en emotioneel stabieler des te groter de kans was dat zij zeiden gelukkig te zijn. 

Waar word je nu écht gelukkig van?

Jarenlang (vanaf 1938) heeft Harvard een onderzoek gedaan naar wat mensen nu écht gelukkig maakt. In dit onderzoek zijn levens van twee groepen mannen gevolgd. Tijdens deze studie werd er onderzocht hoe onze gezondheid en geluk op middelbare leeftijd beïnvloed wordt door de ervaringen uit onze jeugd. Het gaat er in dit geval niet om of je veel vrienden of een relatie hebt, maar om de kwaliteit hiervan. Je lichaam en brein worden beschermd door goede relaties. Je geheugen en herinneringen blijven langer intact wanneer je het gevoel hebt dat je echt op de ander kunt bouwen en hem kunt vertrouwen. Maar niet alleen een liefdesrelatie is belangrijk, ook de kwaliteit van onze vriendschappen zijn belangrijk voor ons welzijn. Nu zul je denken waarom steken we niet meer tijd in onze relaties? Dat komt omdat mensen vaak op zoek gaan naar een snelle, gemakkelijk oplossing terwijl een relatie compleet het tegenovergestelde is. Rommelig,  complex, vereist veel tijd en aandacht en kan zorgen voor enorm veel verwarming.

Contact maken hoeft helemaal niet zo lastig te zijn, ga een kop koffie drinken met je tante, een avondje naar de film met die oude vriend of een lange wandeling maken met je beste vriendin. 

Word je gelukkiger van een relatie?

Een taboe die veel mensen met zich meedragen: als ik straks een relatie heb kan ik pas écht geluk ervaren. Echter blijkt uit onderzoek dat dit helemaal niet het geval is en dat een relatie helemaal geen graadmeter is voor een gelukkig(er) leven. Het geluksniveau van vrijgezellen en mensen in een relatie is namelijk te vergelijken met elkaar, hier is natuurlijk geen wetenschappelijk onderzoek voor nodig maar het is zeker interessant. Tijdens dit onderzoek werden 7532 mensen onderzocht gedurende een periode van 42 jaar. Van 18 jaar oud tot het 60ste levensjaar. De deelnemers van het onderzoek waren getrouwd, single of niet getrouwd (in een relatie, in een echtscheiding of een partner verloren). Hier kwam naar voren dat de groepen die al een langere tijd gelukkig getrouwd waren helemaal niet per se gelukkiger waren dan de andere twee groepen. Een relatie kan zeker gelukkig maken, maar datzelfde geluk kunnen we ook uit andere factoren halen! 

 

Waar vind je tegenwoordig de liefde? 29-11-2022 Je hebt je leven op orde. Een leuk huis en dito baan, leuke vrienden en genoeg leuke dingen om in je vrije tijd te doen. Toch mist er iets. Na een lange werkdag mis je iemand om samen mee te diner[...] De negatieve eigenschappen in relaties 30-05-2022 Niemand is perfect, iedereen heeft naast positieve eigenschappen ook negatieve eigenschappen. Toch noemen we deze negatieve eigenschappen niet zo graag op. Wanneer je een date hebt bijvoorbeeld, w[...]
de positieve eigenschappen in relaties 27-05-2022 Iedereen heeft zowel positieve als negatieve eigenschappen, toch zul je niet snel met je negatieve eigenschappen gaan pronken. Wanneer je een auto gaat kopen vertelt de autoverkoper je ook niet me[...]