Lachen maakt gezond

Lachen is gezond, luidt het gezegde. Toch houden we onze lach als volwassene vaak in. Lachyoga stimuleert mensen om weer schaamteloos te gieren en te giebelen. Schijnt goed te zijn voor lichaam en geest. Ook al lach je nep.

Een grijsaard met snor kijkt me diep in de ogen. "Hohohohoho", schuddebuikt hij op commando. "Hahahahaha", lach ik ongemakkelijk terug. Dat die lach van mij zo nep is als de Gucci- tas van een straatverkoper, maakt voor de heilzame werking niets uit. "Ons lichaam maakt geen verschil tussen namaak lachen en echt lachen", beweert althans yogadocent Sylvia van Lieshout tijdens een sessie lachyoga in Eindhoven. "Al doe je een uur lang net alsof je hard lacht, de fysieke en mentale effecten zijn net zo gunstig als die van oprecht lachen."
Lachyoga promoot de lach als heilzaam middel voor lichaam en geest. Lachen is gezond, luidt ook het gezegde.

Bewijs
Er is wetenschappelijk bewijs voor. Lachen vermindert stress en verbetert het immuunsysteem, om enkele gezondheidseffecten te noemen. Wie lacht, voelt zich vrolijker, omdat de gezichtsuitdrukking de stemming mede bepaalt. Mensen die veel lachen, komen bovendien over het algemeen aantrekkelijker en socialer over. Precair, dat laatste: wie te veel grinnikt, wordt niet serieus genomen. Vandaar dat volwassenen gemiddeld nog maar 15 tot 25 keer per dag lachen, terwijl kinderen dat nog 300 tot 400 keer per dag doen.

Laten gaan
Tijdens lachyoga leren volwassenen zichzelf weer lachend te laten gaan. De basis vormt een reeks fysieke en ademhalingsoefeningen. Dat komt dan vooral neer op zwaaien met armen en benen, beetje springen, dansen, gekke bekken trekken en diepe lachgeluiden maken vanuit de buik. Vrolijke yells horen erbij. "Ik ben zo blij, blij, blij", jubelen we. En: "Here we go, here we go….. Yeah."

Voor de spiegel
Ja, je kunt lachyoga in je eentje doen. Voor de spiegel of kijkend naar grappige filmpjes. Maar in een groep gaat het volgens de kenners beter, want lachen werkt aanstekelijk. Nou ja, meestal. Een zuurpruim als ik krijgt van de uitbundige lachsalvo's van anderen eerder een gevoel van plaatsvervangende schaamte. Al doe ik heel erg mijn best mee te grinniken als docent Van Lieshout haar tong uitsteekt en het uitschatert.

Uit Azië
Lachyoga komt uit Azië, daar lachen mensen doorgaans ook wat makkelijker dan in het Westen. De Indiase arts Madan Kataria ontdekte de genezende werking van de lach in zijn eigen privé-praktijk. In 1995 organiseerde hij voor het eerst een openbare lachyogasessie in Mumbai. De giechelende goeroe, zoals hij wordt genoemd, geeft sindsdien wereldwijd speeches en trainingen. Op YouTube staan talloze aanstekelijke filmpjes, waarop hij zijn fans toelacht.

 

 

Terug
-->