Iedereen die werkt heeft wel eens te maken met een overmaat aan stress. Dit kan op diverse manieren invloed hebben op je omgeving. Zo merk je niet alleen dat werk frustratie kan opleveren, maar vaak wordt dit ook nog eens op je directe omgeving losgelaten. Dit kan leiden tot frustratie binnen het gezin of andere familie. Stress kan op lange termijn ook leiden tot een burnout, wat betekent dat je er doorheen zit en niet meer behoorlijk kan functioneren op je werk. Deze vorm van ziekte is de laatste decennia te zien bij mensen die zich te hard inspannen tijdens het werk en daardoor teveel stress consumeren.

Hoe kan je stress reduceren?

Het voorkomen van stress is vaak vrij eenvoudig, mits je hier van tevoren mee bezig bent. Het kan namelijk zo zijn dat stress al voorkomen kan worden door een simpele planning voor jezelf te creëren, denk bijvoorbeeld aan het hebben van een strakke agenda. Door die agenda te combineren met een to-do list kan je al een hoop stress verminderen. Daarnaast kan het hebben van zo een lijstje ook nog eens zorgen voor voldoening, aangezien je elke keer iets van je lijst kan afstrepen. Een lijst bijhouden kan eenvoudig met pen en papier, maar er zijn ook een hele hoop applicaties beschikbaar die je hiermee kunnen helpen.

Hoe kan stress leiden tot een burnout?

Zoals eerder al werd gesuggereerd is een burnout het gevolg van een overmaat aan stress over een langere periode. Er komt dan een moment waarop je lichaam het niet meer aankan om met deze stress om te gaan. Dit punt wordt dan ook wel het burnout punt genoemd, waarna je niet meer behoorlijk kan functioneren tijdens je werk. Vaak zijn er al verschijnselen te zien aan je lichaam en je gedrag, wat ook door je directe omgeving kan worden opgepikt. Denk bijvoorbeeld aan extreme vermoeidheid en een somber gevoel. Ontken deze verschijnselen niet en doe altijd aandacht zelfreflectie. Soms is het nu eenmaal verstandiger om een stap terug te doen en te kijken naar je situatie. Dit kan ervoor zorgen dat je een burnout voorkomt.

Zijn er nog andere tips tegen een burnout?

Natuurlijk zijn er tientallen tips waarmee je een burnout kan voorkomen. Er zijn daarnaast een hoop websites en boeken geschreven over het fenomeen, waardoor je je eenvoudig kan inlezen in de materie. Ben je bang dat je onder teveel druk staat, dan kan het verstandig zijn om zelf deze materie tot je te nemen. Ook kan het helpen om een coach in te schakelen om een burnout te voorkomen. Dit kan bijvoorbeeld via de website Coach Circle onder de categorie burn-out coaches

Terug