Hieronder een aantal opmerkelijke feiten over alledaagse zaken. Ik weet zeker dat je onaangenaam verrast zult zijn... we doen deze dingen eigenlijk allemaal weleens... en uiteraard met de beste bedoelingen. Het kan geen kwaad om er eens op attent gemaakt te worden; een gewaarschuwd mens... Lees en huiver.

  • Houd jij ook je nies weleens in? - Dat kun je dus beter niet doen. Een nies komt met wel 160 kilometer per uur je lichaam uit en als je dat inhoudt, veroorzaak je hiermee een enorme druk. Een nies inhouden kan dan ook schade toebrengen aan je trommelvliezen... Grijp dus voortaan een zakdoek en nies erin. Of desnoods je hand.... en was 'm daarna. Maar pas ook daarmee op, zie volgende punt!
  • Op het werk; op reis; in een restaurant... in veel toiletruimtes in bedrijven, hotels en restaurants hangen blowers om je handen te drogen. Ideaal en hygiënischer dan van die trekhanddoeken, denk je waarschijnlijk.... Niets is minder waar: doorgaans heb je gemiddeld minstens 500.000 bacteriën op iedere hand; geregeld je handen wassen en zeker na toiletbezoek is dus van het allergrootste belang. Maar de warmte die uit de blower komt zorgt juist voor een ideaal klimaat voor bacteriën, zodat die zich razendsnel vermenigvuldigen en - schokkend maar waar - je handen dus juist nog viezer worden. De oplossing is simpel: blijf verre van de handendroger en gebruik een papieren handdoekje. Gelukkig zie je die ook steeds meer in de openbare toiletruimtes verschijnen.
  • Eentje voor de dames: wees eerlijk, we doen het allemaal en denken dat het veel hygiënischer is: op een vreemde wc - zeker in een openbaar toilet - boven de bril gaan hangen in plaats van erop te gaan zitten. Maar, meisjes, let op: als je boven de wc-bril gaat "hangen" kan je blaas zich niet goed legen. De urine die hierdoor achterblijft in de urinewegen kan een blaasontsteking veroorzaken. Het is in dit geval dus toch beter om te gaan zitten! En mocht de bril echt te smerig zijn... leg er dan wc-papier over.
  • Tandenborstel met iemand delen? Niet doen! Je kunt hiermee nl. de bacteriën van iemand anders in jouw mond overgedragen krijgen, waarmee je de kans loopt op infecties en gaatjes. Heb je geen tandenborstel bij de hand, gebruik dan mondwater om mee te spoelen, of neem kauwgum en poets ze extra goed zodra je wel een eigen tandenborstel bij de hand hebt. Er zijn ook handige reis-setjes verkrijgbaar met inklapbare tandenborstel en minitubetje tandpasta. Ook zijn er per stuk verpakte "poetsvingers", "Brush Aways", ter grootte van een pleisterstripje, ideaal voor een nood-poetsbeurtje onderweg.
Terug