Er wordt vaak gezegd dat je 3 hoofdmaaltijden en 2 á 3 tussendoortjes op een dag kunt eten. Maar het is veel beter om je calorie-intake te verdelen over 6 kleine maaltijden. De effecten op je lichamelijke gesteldheid en gewicht zijn dan een stuk gunstiger. Maar waarom eigenlijk?

Voorkomen van uitrekken maag

Het eten van grote porties kan ervoor zorgen dat er te veel druk op de spierlaag, bindweefsellaag en slijmvlieslaag van je maagwand komt te staan. Wanneer de druk te hoog wordt en steeds vaker voorkomt kan je maagwand uitrekken. Een uitgerekte maag raakt minder snel vol. Hierdoor zal je minder snel voldaan zijn en eet je automatisch meer. Kleine porties eten zullen ervoor zorgen dat je maag niet uitrekt.

Stabielere bloedsuikerspiegel

Je bloedsuikerspiegel en insulineniveau worden tot op zekere hoogte beïnvloedt door alles wat je eet. Wanneer je grote porties eet zijn de fluctuaties ook groter. Niet alleen de hongerpieken en eetbuiten worden door deze schommelingen veroorzaakt. Deze schommelingen veroorzaken ook de opslag van vetzuren in je vetcellen.

Sneller geneigd te sporten

Iedereen weet dat je met een volle maag niet moet gaan sporten. Wanneer je een grote portie eet, ligt deze zwaar op de maag. Hierdoor krijg je tijdens het sporten sneller maagklachten. Kleine porties voorkomen het volle gevoel en zorgen ervoor dat je sneller geneigd bent om te gaan sporten.

Minder snel honger

Honger ontstaat vaak tussen twee maaltijden in. Je grijpt dan al snel naar een ongezonde en vaak suikerrijke snack. Door 6 kleine maaltijden op een dag te eten kun je hongeraanvallen voorkomen.

Minder behoefte aan eten

Uit een onderzoek is gebleken dat je minder voedsel nuttigt naarmate je vaker op een dag eet. Stel je verdeelt 1 kilo voedsel over 6 kleine porties, voor je gevoel eet je dan veel meer dan wanneer je het zou verdelen over 3 grotere porties. Je moet hierin wel consequent en streng zijn. De kleine porties moeten dan ook echt heel klein zijn.

Terug
-->