Lenigheid

Wat ook belangrijk is bij conditie, is lenigheid. Hier kan je bijvoorbeeld denken aan ballerina’s. Sommige ballerina’s kunnen hun benen achter hun nek leggen. Dit komt omdat ze erg lenig zijn. Bij dansen is het natuurlijk belangrijk dat je lenig bent. Lenig worden vergt ook erg veel tijd. Sommige mensen zijn van nature al lenig. Maar sommige mensen zijn stokstijf en om hun spieren flexibel te maken kan dit dan erg lang duren.

Maar dat de ene lenig is, en de ander niet, betekent niet dat er niets aan te doen valt. De flexibiliteit in de spieren is goed te beoefenen. Bijvoorbeeld met rek en strek oefeningen. De flexibiliteit is vooral belangrijk bij zwemmers, padel sporters en bij dansers. Bij dansers is het vooral specifiek bij ballerina’s. Zij moeten natuurlijk lenig zijn om bepaalde bewegingen te kunnen maken.

Met andere sporten, bijvoorbeeld met kickboksen, is het ook van belang dat je lenig bent. De meeste mensen zullen denken dat je bij kickboksen alleen erop los hoeft te slaan als een kip zonder kop. Maar dit is natuurlijk niet zo. Kickboksers moeten bepaalde bewegingen maken, dit moet nog met snelheid gebeuren ook. Het hebben van een goede conditie is dus ook belangrijk. Wanneer je begint met kickboksen is vaak het eerste dat je leert lenigheid opbouwen. Het beeld dat mensen van kickboksen hebben, alleen maar vechten, klopt niet. Een kickboks les bestaat ongeveer voor 30% uit vechten en sparren. De overige 70% bestaat uit krachttraining en oefeningen om flexibiliteit om te bouwen. Een voorbeeld van een beweging waarbij je als kickbokser lenig moet zijn is een hoge trap, een high kick. Je kunt dit alles extra onderbouwen met speciale sportvoeding.

Weer kalm en terug bij de startpositie. Daarom is belangrijk dat je setjes doet van 8-12 zo train je je spieren beter omdat het bloed daar dan blijft pompen. En om de oefening goed te doen, is het ook belangrijk om niet te zware gewichten te pakken.  Hier door kan het zo zijn dat je de oefening niet goed kunt  beoefenen.

Terug